Több mint 400 ezer magyar nőt érint a betegség - Egyre csak emelkedik a szám
A Magyar Diabetes Társaság 2014-es felmérése szerint itthon a cukorbetegek 54%-a, vagyis 418 ezer fő nő.

diabétesz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon több mint 400 ezer cukorbeteg nő él, számuk pedig folyamatosan emelkedik. A betegség egyre több fiatal nőt érint, a statisztikák szerint öt diabéteszes nő közül kettő még termékeny korú.

Hétből egy születés terhességi cukorbetegséggel társul, és a terhesség során jelentkező cukorbetegség esetén a nők mintegy felénél alakul ki a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség. Ez hangzott el a Magyar Diabetes Társaság sajtótájékoztatóján, ami a november 14-i Diabétesz Világnap miatt is aktuális.

A korai felismerés alapvető fontosságú

Amerikai adatok szerint a 2000-ben született nőknél nagyobb eséllyel alakul ki diabétesz, mint a férfiaknál, hívta fel a figyelmet a társaság elnöke, Dr. Kempler Péter. A betegség a nők várható élettartamát jelentősebb mértékben csökkenti, mint a férfiakét. A 2-es típusú diabéteszben szenvedő nők közel tízszer nagyobb valószínűséggel lesznek koszorúérbetegek, mint a betegségben nem érintett társaik.

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzési stratégiáinak az anyák egészségére és a táplálkozásra kell összpontosítaniuk a terhesség előtt és alatt, valamint figyelmet kell fordítaniuk a csecsemő- és kora gyermekkori táplálkozásra is. A terhesség alatt kialakuló cukorbetegség korai felismerése is alapvető fontosságú.

Szűrés segítené a korai felismerést

A cukorbetegség és a GDM szűrését be kellene építeni az anya egészségével kapcsolatos beavatkozásokba és szolgáltatásokba már az egészségügyi alapellátásban, ezáltal biztosítva a korai felismerést. A cukorbetegség kezelésében kiemelt szerep jut a családnak, mert a megértő magatartás és támogatás is segíti a betegeket. Mindehhez már olyan apró lépések is hozzájárulnak, ha a családtagok jól ismerik a kórforma részleteit, az étkezések tekintetében pedig olyan étrendet állítanak össze, mely a család minden tagja számára megfelelő.

A bőr is produkálhat olyan tüneteket, melyekből diabéteszre lehet következtetni. Nézd meg, milyen bőrelváltozások jelenthetnek cukorbetegséget!

Edukációs mappával és világnapi rendezvényekkel segítenek

- A Diabétesz Világnappal kapcsolatban rengeteg rendezvény lesz szerte az országban, ingyenes családi egészségnappal, díjmentes szűrésekkel és egyéb programokkal. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége az idei Diabétesz Világnap alkalmából mutatja be és kezdi meg Lépésről lépésre - tudnivalók a cukorbetegségről című edukációs mappájának terjesztését is - mondta Füzesi Brigitta, a CEOSZ elnöke. 

Ezt is szeretjük