Gyógyszerek, melyek depresszió kialakulásához vezethetnek: rengetegen szedik őket
Sok tabletta mellékhatásai között szerepel a depresszió, mégsem veszik komolyan.

patikus-fogamzasgatlo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kialakulásának kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

A Journal of the American Medical Association című folyóiratban publikált tanulmány 26 ezer olyan amerikai felnőtt - 18 éves vagy annál idősebb ember - bevonásával készült, aki legalább egyfajta receptre kapható gyógyszert szedett 2005 és 2014 között.

Miért okoznak depressziót ezek a gyógyszerek?

A kutatók szerint az érintett gyógyszerek, köztük fájdalomcsillapítók és savlekötők betegtájékoztatóinak 37%-ában szerepelt a depresszió, mint lehetséges mellékhatás - írja a BBC News. Az eredmények szerint a vizsgált gyógyszerek közül csupán egyet szedők körében 7%, a kettőt szedőknél 9%, míg a hármat vagy többet szedőknél 15% volt a depressziósok aránya.

A szívgyógyszerek esetében a béta-blokkolók és a depresszió közötti összefüggést már korábban is kimutatták. Ezek a tabletták a szívben és az erekben béta típusú receptorok működését gátolják szelektíven - ezáltal érik el a vérnyomás alacsonyabb szinten tartását. Ugyanakkor David Baldwin, a brit pszichiáterek kollégiumának tagja szerint a pszichológiai tényezőkről sem szabad megfeledkezni:

- Nem meglepő, hogy az olyan fizikai betegségek, mint például a szív- vagy a tüdőbetegség kezelésére szedett gyógyszerek összefüggésbe hozhatók a depresszió tüneteivel, mivel ezek a fizikai betegségek már önmagukban növelhetik a depresszió kockázatát.

A szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták esetében egyértelmű kapcsolat van a hormonok és a hangulat között - hiszen ezek a szerek megváltoztatják a szervezet ösztrogén-progeszteron-egyensúlyát. Egy korábbi dán vizsgálat eredménye szerint a női szervezet hormonháztartásába kombinált fogamzásgátló tablettákkal történő beavatkozás 23%-kal gyakoribbá teszi a depresszió kialakulását. Az egymillió nő adatait vizsgáló kutatás tanúsága szerint ez a kapcsolat különösen a tizenéves lányok esetében mutatkozott erősnek.

A fájdalomcsillapítóknál elsősorban a hosszan tartó szedés jelenthet veszélyt a hangulati életre. A hatóanyagok közül pedig az ópiátszármazékok - például kodein - különösen kockázatos depresszió szempontjából. Ezek az erős szerek Magyarországon - és a világ legtöbb országában - vénykötelesnek számítanak.

Nem egyértelmű a kapcsolat

Brit szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az amerikai tanulmány csupán összefüggést, nem ok-okozati kapcsolatot mutat az érintett gyógyszerek szedése és a depresszió megnövekedett kockázata között.

Azt az amerikai szakemberek is elismerik, hogy nem lehet egyértelműen kimondani, hogy a gyógyszerek a felelősek a rossz hangulatért. Az ugyanis, hogy az ember betegnek érzi magát - bármilyen okból is -, már önmagában rossz közérzetet okozhat, és az is lehetséges, hogy az alanyok egy része már korábban is küzdött depresszióval.

A cikk az ajánló után folytatódik

Depresszió Magyarországon és az EU-ban

Az Eurostat 2017-es felméréséből kiderül, hogy az Európai Unió országai közül hazánkban tapasztalnak a legtöbben depressziós tüneteket. Az európai uniós átlag 6,8, ehhez képest a 18 év feletti magyar lakosság 10,5%-a vallja magát depressziósnak. A második helyen Portugália áll 10,4%-kal, a harmadikon pedig Svédország 9%-kal. Az uniós összegzésből az is kiderült, hogy a nőket jobban érinti a mentális probléma: a megkérdezettek 7,8%-a vallotta, hogy tapasztal depressziós tüneteket, míg a férfiaknak csupán 5,5%-a állította ugyanezt.

Mentális zavarok megértése

Eisen Bernardo, a Fülöp-szigeteki illusztrátor és grafikus néhány gemkapoccsal mutatta meg, hogy mi zajlik az emberi lélekben olyan mentális betegségek során, mint a depresszió vagy a szorongás. Nézd meg a következő képeket!

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük