A depresszió 10 előjele
Hangulatfelmérő teszttel!
A depressziót, mint mentális betegséget a mai napig nem vesszük elég komolyan. Ne ess ebbe a hibába! Ismerd meg jeleit!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi az a depresszió?

A depresszió egy mentális betegség. A beteg hangulata és életminősége romlik, környezetének és saját lényének értékelése eltorzul, mely rossz kedélyállapotot, szomorúságot és gátlást eredményez.

A WHO adatai szerint évente 100 millió új depressziós beteget regisztrálnak. Ez a szám igen magas, de érdekes módon a betegség a nőket nagyobb százalékban érinti. Az orvosok szerint ennek elsődleges oka a magas hajadon és az egyre emelkedő egyedülálló-anya ráta.

Ezt csak nehezíti a munkahelyi stressz elleni harc és a folyamatosan bővülő elvárás-rendszerhez való igazodás. De természetesen a nőket nemcsak ezek a problémák taszítják a rossz hangulatba. A média és a mai divat külsejükkel kapcsolatban is gondoskodik az akadályokról. Ennek kapcsán rengeteg nő elégedetlen, és rendelkezik súlyos önértékelési zavarral.

A depresszió előjelei

A depressziós ember nehezen fedezi fel problémáját, vagy legalábbis nehezen vallja be, hogy hangulati nehézségei már kórosak. A depresszió kifejezést szinte soha sem használjuk helyesen. Az egyik eset, amikor a legminimálisabb rosszkedvre is egyből ráhúzzuk, a másik, amikor tagadjuk, bár minden jel arra mutat, hogy valóban depressziósak vagyunk.
Az alábbi jelekre, tünetekre figyelj, hogy objektívan dönthess állapotodról:

 1. Túl sok, vagy éppen túl kevés alvás.
 2. Emlékezési zavarok, a döntések kerülése.
 3. Állandó kimerültség.
 4. Érdektelenség minden iránt: emberek és tevékenységek iránt, még azok iránt is, melyek korábban kedvenceid közé tartoztak. Ez vonatkozhat még a szexre is.
 5. Nyugtalanság, félelem érzése.
 6. Szorongás, szomorúság, üresség érzése.
 7. Krónikus súlycsökkenés, vagy éppen súlygyarapodás.
 8. Alacsony önértékelés, öngyűlölet.
 9. Esetleg öngyilkos gondolatok.
 10. Krónikus testi tünet – például fejfájás vagy émelygés –, mely nem reagál semmilyen kezelésre.

Te vajon depressziós vagy?

A Beck-féle skála remekül megmutatja általános hangulatodat. Kattints ide!
Az Arizona Szexuális Élmény Skála Férfiaknak és Nőknek is sokat segít a kedélyállapot felmérésében. A nevükre kattintva kitöltheted őket.

Miért nem veszik észre a betegek, hogy bajban vannak?
A kérdés sok esetben inkább úgy állja meg a helyét, hogy sok beteg, ha fel is ismeri a bajt, miért nem kér segítséget. Egy norvég kutatás szerint – akik élen járnak a depressziós világranglistán – sok olyan beteg van, aki megszokja állapotát, megszereti, és nehezen válik meg a szenvedéstől. A rossz kedv és a szomorúság annyira befészkeli magát a beteg lelkébe és önképébe, hogy nem tudja magát boldognak elképzelni, ezért ha részesül is pszichológiai kezelésben, szervezete nem reagál rá megfelelően, mert tudat alatt tiltakozik a gyógyulás ellen.

Kezelése

A depresszió kezelésének kulcsa az, hogy a beteg úgy tekintse a helyzetet, mint bármely másik betegség esetében. Sajnos a WHO szerint a betegek fele nem részesül megfelelő kezelésben, mert nem diagnosztizálják a betegséget. A depresszió esetében rettentően fontos, hogy te saját magad önvizsgálatot tarts, és felismerd a problémát.

A mentális betegségek közül a depressziós betegek gyógyulnak a legnagyobb százalékban – az antidepresszánsokkal kezelt betegek nyolcvan százalékánál megszűnik a probléma.

De már az is segít, hogy van egy személy – egészen pontosan az orvos –, akitől mindig megfelelő segítséget kaphatnak, és akire lehet számítani. Ezért is nagyon fontos, hogy megtaláld a neked megfelelő kezelőorvost. A bizalom elsődleges szempont a kezelésnél, ezért, ha nem vagy megelégedve, vagy nem tudsz megnyílni, új orvost kell keresned.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
 • menstruáció
 • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük