14 tünet, ami súlyos depresszióra utal: ekkor már fontos orvoshoz fordulni

A depresszió komoly mentális betegség, így ha az alábbi tüneteket tapasztalod, erősen ajánlott orvoshoz fordulni.

Depresszió tünetei

Milliókat érint világszerte a depresszió, ami több, mint pusztán szomorúnak lenni vagy egy nehéz időszakon átmenni - egy súlyos mentális állapot, amely bárkinél előfordulhat. A depresszió tüneteinek mélyére ásunk, és részletezzük a Mayo Klinika pszichológusának szakértői tanácsait.

A depresszió tünetei

A depresszió, más néven klinikai depresszió, hosszan tartó szomorúság- és reménytelenségérzettel és az egykor szeretett tevékenységek iránti érdeklődés elvesztésével járó betegség. Hatást gyakorol az emberek érzéseire, gondolataira és viselkedésére is. 

Depresszió tünetei 1
Fotó: Malte Mueller / Getty Images Hungary

A depresszió mindenkiben másként alakulhat ki, de gyakori tünetei közé tartoznak az alábbiak:

 • Szomorúság, üresség vagy reménytelenség érzése.
 • Dühkitörések, ingerlékenység vagy frusztráció.
 • Érdeklődés és az örömérzet hiánya.
 • Szorongás, nyugtalanság.
 • Értéktelenség vagy bűntudat érzése.
 • Öngyilkossági gondolatok.

Fizikai tünetek is jelentkezhetnek, melyekről korábban részletesebben is írtunk, ezek a következők:

 • Alvászavarok, beleértve az álmatlanságot vagy a túlzott alvást.
 • Fáradtság vagy energiahiány.
 • Az étvágy megváltozása, ami súlycsökkenést vagy súlynövekedést okozhat. 
 • Magyarázat nélküli fejfájás, mellkasi szorítás vagy egyéb fájdalom. 

Viselkedésbeli változások is megfigyelhetőek, mint például

 • lassú gondolkodás, beszéd vagy testmozgás,
 • koncentrálási vagy döntéshozatali nehézségek,
 • társas kapcsolatok elkerülése,
 • önsértő magatartás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezek az érintett személy környezetére is kihatnak, mivel jellemző, hogy kerülik a baráti, társas tevékenységeket, elhanyagolják hobbijaikat, problémák, nehézségek merülhetnek fel a munkahelyi, iskolai vagy családi életben egyaránt. Néhány súlyos esetben a betegek pszichotikus tüneteket tapasztalhatnak, mint például hallucinációk vagy téveszmék.

Kezelési lehetőségek

Gyógyszeres kezelés: szakorvosok által felírt antidepresszáns gyógyszerek segíthetnek az érzelmi egyensúly helyreállításában.

Pszichoterápia: beszélgetős terápiák, például a kognitív viselkedésterápia, segíthetnek az egyéneket a negatív gondolatok és viselkedésminták felismerésében és megváltoztatásában.

Életmódbeli változtatások: rendszeres testmozgás, egészséges étkezési szokások és stresszkezelési technikák javíthatják a hangulatot és az általános jóllétet.

Támogató csoportok felkeresése: kapcsolatfelvétel azokkal, akik megértik a belső küzdelmeket, értékes támogatást és bátorítást nyújthatnak.

Depresszió tünetei 2
Fotó: JulPo / Getty Images Hungary

Ha bárki saját magán, vagy szerettén felismeri a depresszió tüneteit, fontos, hogy segítséget kérjen egy szakembertől - ebből a cikkből kiderül, hogyan kommunikál a közösségi médiafelületeken, aki depresszióban szenved.

Ne habozz kapcsolatba lépni egy megbízható baráttal, családtaggal vagy akár támogatói segélyvonalakkal (például a Kék Vonal)! A depresszió beismerése nem szégyen, és semmiképp nem a gyengeség jele. Megfelelő támogatás és kezelés mellett le lehet győzni. Fontos prioritásnak tekinteni a fizikai mellett a mentális egészséget is, és segítséget kérni, ha szükséges.

Csökkenthetik a szorongást, álmatlanságot, depresszió tüneteit: milyen természetes táplálékkiegészítőket érdemes szedni?

Ezek a természetes táplálékkiegészítők bizonyítottan segíthetnek enyhíteni a szorongásos tüneteket.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük