Nagyon sokan veszítik el a munkájukat emiatt: nézd meg, mit lehet ellene tenni
A növekvő betegszám indokolttá teszi a terület megújulását.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a depresszió gyakorisága 1990 és 2013 között 53,4%-kal nőtt, és ezzel az egyik vezető népegészségügyi problémává vált. Magyarországon ma ez a betegség a tartós munkaképesség-csökkenés harmadik leggyakoribb oka - írja a Magyar Pszichiátriai Társaság az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Egyre gyakoribbak a pszichiátriai zavarok

A szakorvosok ismertetése szerint napjainkban a pszichiátriai zavarok gyakorisága korábban nem látott módon emelkedik. Emiatt nemcsak az ellátási kapacitás növelésére lenne szükség, hanem fontos volna a megelőzés megerősítése is.

Emellett - talán részben a kihívások miatt is - a pszichiátria robbanásszerűen fejlődik. A kutatási eredményeknek minél szélesebb rétegekhez kellene eljutniuk, és az ellátás megfelelő jogi környezetének megteremtésében is lenne még tennivaló.

A mentális zavarok miatt nő az elbocsátások száma

A mentális zavarok gazdasági időzített bombát is jelentenek. Csak a depresszió az európai GDP 1%-át emészti fel. A költségek 88%-a mentális zavar miatti termelékenységcsökkenésből adódó gazdasági veszteség.

A mentális zavarok jelentősen növelik a testi társbetegségek költségeit, ugyanakkor rontják ezek gyógyulási esélyeit. Így a mentális zavarok egyben óriási egészségügyi terhet is jelentenek. Ezért lenne fontos az ellátási kapacitás növelése mellett a megelőzés és a preventív mentálhigiéné megerősítése.

Fontos lenne a tájékoztatás

A szakorvosok fontosnak tartják, hogy a kutatási eredmények és a pszichiátriai jó gyakorlatok közérthető formában minél több emberhez eljussanak. Így széles körű társadalmi összefogással hamarabb kerülhetnek be a gyakorlatba is. A pszichiátria iránti megnövekedett igények több szakembert igényelnek.

Azonban nemcsak több pszichiáterre van szükség, hanem megfelelően képzett klinikai pszichológusokra, szakápolókra és szociális munkásokra. Az ellátás megfelelő jogi környezetének kialakítása érdekében Magyarországon további lépésekre van szükség.

Hiányos az intézeti gyógykezelés szabályzata

A társaság közleményében kitért arra, hogy például az intézeti kötelező gyógykezelés szakmai tartalmának szabályozása teljesen hiányzik. A jogszabályok csak a korlátozó intézkedésekkel foglalkoznak. Azzal viszont nem, hogy mit lehet tenni, ha már nem kell korlátozni a beteget, de a kezelése még indokolt lenne.

Hiányzik továbbá az ambuláns kötelező gyógykezelés jogintézménye. A Magyar Pszichiátriai Társaság szerint minden szereplő, a beutaló és az osztályra felvevő orvos, az igazságügyi szakértő és a bíróság azonnali, fehér-fekete döntésre kényszerül.

Összefogás a betegszervezetekkel

A társaság a betegszervezetekkel összefogva szeretne lehetőségeket keresni a biztonságosabb jogi környezet megteremtésének előmozdítása érdekében. Mottóként A pszichózisok változó arca szlogent tűzték ki. Ennek oka az, hogy a mentális zavarok ilyen jellegű emblematikus csoportja mindig is az érdeklődés középpontjában állt. Jelenleg pedig paradigmaváltás zajlik a pszichózisok megközelítésében és a pszichiátriában is.

Ezt is szeretjük