A bűnbe csábító

Fontosabb a csoki, mint a szex?

A vágy hirtelen jelentkezik, és kielégítést kíván. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, mert egyre erősebb lesz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Megoldásként eszel pár falatot. A vad éhség rögtön megszűnik, jól érzed magad. Több az energiád, ismét termelékenyen dolgozhatsz. Azt tetted, amit kellett, testednek megadtad, amire szüksége volt. Némely kívánósságnak testi oka van, és ez azzal is összefügg, melyik nemhez tartozunk. Tested ily módon üzen neked, tudatja, hogy hibátlan működéséhez milyen anyagokra van szüksége. Ha hallgatsz rá, csodálkozva nyugtázhatod, hogy:

 • átvészeltél egy érzelmi hullámot
 • új energiára tettél szert
 • a táplálékkal tankoltad fel a tested
 • idegeid megnyugodtak
 • csökkennek/megszűnnek a PMS tünetei
 • a változás korának átvészelése is egyszerűbbé válik.

Megalapozott vágy

Sajnos kielégített étkezési vágyaink pozitív hatásait nem értékeljük eléggé. Sőt egyes könyvekben a jelenségről mint abnormális dologról írnak, holott erről szó sincs! Nőknél teljesen természetes, a női test velejárói, és okuk a női fiziológiában keresendő.

Ha valamire biológialig van szükségünk, mindent megteszünk, hogy megszerezzük magunknak. Aki este fáradt, lefekszik, aki fázik, meleg ruhába bújik. Ezért, ha úgy érzed, csokoládéra van szükséged – egyél pár falat csokoládét!

Egy napon talán majd így áll a könyvekben, lexikonokban: Női kívánósság: normális, biológiailag megalapozott vágy bizonyos élelmiszerekre, melyeket a női test egyensúlyának helyreállításához, energiával való feltöltéséhez igényel.

Megfelelő tápanyagok

Lehet, hogy azt gondolod: „Ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen”, és mégis így van! Tudományos kutatások bizonyítják a női kívánósság – nem csak a várandósakról beszélünk! – áldásos hatását. Bizonyos élelmiszerekre vágyódni természetes a női szervezet számára. Pont a kívánósság segít abban, hogy elegendő tápanyagot vegyél fel, hogy egészségesen és kielégítően táplálkozz, hogy stabil vércukorszint egyenletesen ellásson energiával, és az agyban zajló kémiai folyamatok a lelki egyensúlyt biztosítsák.

A kívánósság tükrözi a női test biológiai szükségleteit. Néha farkasétvágyad van bizonyos dolgokra, mint például a magas C-vitamin-tartalmú narancs, máskor meg szénhidráttartalmú élelmiszerekre vágysz, melyek a vércukorszintet emelik – mint a kenyér vagy az édesség. De gyakran áhítozol zsír-, cukor- vagy keményítőtartalmú dolgok után, mert ezek az agyban zajló kémiai folyamatokat serkentik.

Az agyi folyamatok és a kívánósság

A jelenségek összefüggésének vizsgálata új terület a kutatás számára. Az eddigi eredmények szerint úgy tűnik, a kívánósság kielégítése révén olyan fontos anyagok termelődnek az agyban, melyek kiegyensúlyozottságot biztosítanak.

 • A szerotonin nyugtatólag hat, a kiegyensúlyozottság érzetét teremti meg.
 • Az endorfinok többek között zsír és csokoládé élvezetekor szabadulnak fel, és az agy öröm- és vitalitásközpontjait aktiválják.

Ha alacsony a szint…

Ha az agysejtek szerotoninszintje alacsony, levertnek és ingerlékenynek érzed magad. Keményítő – kenyér, tészta, burgonya – vagy cukortartalmú – bonbon, édes üdítő, gyümölcs vagy gyümölcslé – utáni vágyad biológiailag tehát megalapozott, és a szerotoninszint emelését és a lelki egyensúly helyreállítását célozza meg. Így, ha engedsz a vágyaidnak, ellazulsz, jobb lesz a közérzeted és nagyobb a munkakedved.

Az endorfinok is hasonlóan hatnak. Alacsony endorfinszinttel fáradtnak és kilúgozottnak érzed magad. Zsír vagy csokoládé utáni vágyad biológiailag indokolt, mert mihelyt engedsz neki, feltöltődik az „érezd jól magad!”-tank, és életkedved fellobban. Nagyon valószínű, hogy sokszor mindkét anyagból túl kevés van, és így egyidejűleg vágysz cukorra és zsírra. Az eddigi kutatásokból az is kiderül, hogy a nők jóval gyakrabban vágynak cukor/zsír kombinációra, mint csak cukorra vagy csak zsírra. A csokoládéban pedig megtalálható e két tápanyag ideális kombinációja: 50% cukor, 50% zsír!

Miért pont a nők vannak biológiailag összehangolva étkezési vágyaikkal? Kívánósságuk a testi és lelki egyensúly biztosításán túl még alapvetőbb szükségletekre vonatkozik – a túlélés biztosítására.

Serkenti az agyat?

Az emberiség kialakulása során a női test úgy fejlődött, hogy az éhezést is túlélje. Ezért képes a férfaikénál nagyobb mennyiségű zsír tárolására, amit szükség esetén – ha nem is olyan szívesen – újra lead. Manapság persze már nem édes bogyókra vagy zsíros húsra vágyunk, de édes és zsíros mégis kell: gumimacikák és zselés gyümölcsök, sütemény és keksz, cukorka, fagyi, chips, négercsók és csokoládé formájában.

A csokoládé zsíron és cukron kívül sok más, az agyműködést serkentő anyagot tartalmaz: feniletilamin akkor is keletkezik, ha szerelmes leszel – feltételezik a tudósok -; a teobromin, a koffeinhez hasonló anyag, mely az agyműködést serkenti, éberebbé tesz, fokozza a koncentrációt és a gondolkodási készséget; a magnézium a szerotonintermelésben játszik szerepet, és javítja a hangulatot.

Beszédes számok

Miért a csokoládé és miért a nők? Nincs olyan felmérés, mely bizonyítaná, hogy a nők gyakran kívánnának tofut vagy zsírszegény sajtot, és nincs olyan tudományos munka, mely a férfiak csokoládé, zselés cukorka iránti vágyát igazolná. Ugyanakkor a közvélemény-kutatás adatai szerint:

 • a nők 57%-a „kívánós”, és többségük csokoládéra vágyik
 • a megkérdezettek 50%-ának a csokoládé fontosabb, mint a szex!
 • a nők 22-szer gyakrabban vesznek magukhoz csokoládét, mint élénkítőszert
 • az emberek milliókat költenek csokoládéra, a legtöbbet a nők.

Csokivágy

Miért pont csokoládéra vágynak a nők? A lelki tényezők ugyanolyan súllyal esnek latba, mint a biológiaiak.

 • A csokoládé olvadáspontja kevéssel a testhőmérséklet alatt van, tehát már a szájban elolvad, és bármely más élelmiszernél jobban izgatja az érzékelőbimbókat.
 • A csokoládé ízösszetétele felülmúlhatatlan, két és félszer annyi aromát tartalmaz, mint bármely más élelmiszer: összesen 500-félét.
 • Gyerekkorod óta csokoládét kaptál jutalmul, ha összeraktad a szobád vagy megetted az ebédet…
 • Akár szomorú voltál, akár leverted a térded, csokoládéval vigasztalódtál.
 • Javarészt csokoládét ajándékozol az esetek nagy részében, ha hálád, köszöneted akarod kifejezni, vagy örömöd akarod megosztani.

Ciklusfüggés

Egy nő az életében közel 150-szer menstruál. A vérzést megelőző napokban különösen vágyódnak az édesre. Az ilyenkor előforduló hangulatingadozások oka a hormonszint gyors változása és az agyban zajló biokémiai folyamatok. A ciklus során az ösztrogén- és a progeszteronszint ugyanúgy változik, mint a szerotoninszint.

Tudtad? A peteérés után, tehát a ciklus utolsó két hetében apad a szerotoninszint, kevesebb lesz az energia, és gyakran változik a hangulat. A szerotoninszint emelésének természetes útja, hogy édességet egyél. Azért vágysz leginkább a menstruáció előtti napokban édességre, mert ilyenkor a legalacsonyabb a szerotoninszint. Ha ezeket az összefüggéseket ismered, és kívánósságod kielégíted, szükség szerint megemelheted szerotoninszinted. Így pozitívabban fogadhatod a menstruációd is.

A peteérés idején még más is történik. Igen rövid időre, mindössze 48 órára hullámszerűen megemelkedik az endorfinszint, hogy aztán újra visszatérjen a normál értékre. De az endorfinlökés után levert vagy, kedvetlen és lusta, csokoládéra és más zsíros táplálékra vágysz. Az endorfinesés e következményeit érzékelheted, és egyúttal az endorfinszinted magasabbra emelheted, ha engedsz a premenstruációs vágyaknak, és csokoládét eszel a ciklusod utolsó két hetében.

A klimax idején…

A klimax előtti időszakban is kívánosságról számolnak be a nők, bizonyos élelmiszerekre vágynak. Ilyenkor a hormonháztartás változása átalakítja a nők testét és lelkét. Kevesebb lesz az ösztrogén, amitől csökken a szerotonin is, s ez aztán hangulatváltozásokat okoz. Az agy megpróbálja a szerotoninszintet újra emelni. Hogyan? Kívánóssággal, bizonyos élelmiszerekre irányuló vágykeltéssel.

De mi van a csokoládé iránt érzett vad éhséggel?

A kérdés megválaszolásához vissza kell térnünk a peteérés időpontjához, az akkori endorfinhullámhoz. A nő teste a változás korában is igyekszik termékeny maradni és a petefészkek olajozott működését biztosítani. A változás éveiben peteéréskor jóval több, a tüsző repedését kiváltó hormon választódik ki, mint a korábbi években. Minél több van ezekből a hormonokból, annál magasabb az endorfinszint, és a peteérés lezajlása után annál nagyobb a hormonszint zuhanása. Az eredmény: csokoládé iránti vágy.

A klimaxot megelőzően a nők testében lezajló változások teljesen természetesek, és biológiailag magyarázhatóak. Labilis a hangulatuk, átalakul a testük, hízás is lehetséges. Az érintettek átlagosan 5 kg-ot híznak ebben az időszakban. Ennek két oka van: a petefészkek lassan leállítják az ösztrogéntermelést, és a zsírsejtek veszik át a feladatot. A klimaktériumban a zsírsejtek a női szervezet legfontosabb ösztrogéntermelői. Pár kilóval többet magunkkal hordani a csontoknak is jót tesz.

A nők biológiai okokból fellépő kívánóssága a változás éveiben súlygyarapodáshoz vezet, de ez jót tesz az agy kémiai folyamatainak, s kiegyensúlyozottságot és jókedvet biztosít.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júniusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Ésszerű fogamzásgátlás
Soha többé lábgombát!
Ne izzadjunk!
Érhálóban
Szívügyünk
Neurálterápia női bajokra is
Örömteli mozgás

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Puffasztók és apasztók »

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
 • tanulás
 • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük