10-szer több C-vitamin van benne, mint a citromban: csökkenti a gyulladást és védi a szívet is ez az olcsó tea
Ez a tea nemcsak finom és melengető, hanem igazi C-vitamin-bomba is!

Ma már egyre több csodahatású, gyakran igencsak borsos árú immunerősítő szerrel lehet találkozni a patikákban, drogériákban, amik valóban segíthetnek, de közöttük szerényen megbújik a méltatlanul feledett csipkebogyó (Rosa canina) is. Ez a bogyó a rózsák áltermése, gyógyhatásai miatt évszázadok óta használják és világszerte, Észak-Afrikában, Ázsiában és Európában, azon belül Magyarországon is honos. Szüretelésének legjobb időpontja a késő ősz, így aki előrelátó, természetjárás közben a tél beköszönte előtt tud gyűjtögetni belőle (vigyázz, mert hasonlít a mérgező tűztövisre), de a boltokban is kapható a szárított verziója, amiből ugyancsak erős gyógytea készíthető.
A csipkebogyótea hatása
A United States Department of Agriculture (USDA) adatbázisa szerint még a szárított csipkebogyó is 250–800 milligramm C-vitamint tartalmaz 100 grammonként, míg a citrom ennél lényegesen kevesebbet, 50 milligrammot, friss csipkebogyó esetében ez 500-1500 milligramm.

Nem csoda, hogy a csipkebogyótea fogyasztása télen számos jótékony hatással bírhat. Magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, felvértezve ezzel a szervezetet a megfázás és az influenza ellen. Antioxidánsokban gazdag, amik csökkenthetik a sejtkárosodást, és lassíthatják az öregedési folyamatokat. Gyulladáscsökkentő hatása révén enyhítheti az ízületi fájdalmakat, míg flavonoidjai hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez. Emellett támogathatja az emésztést és a fogyást is.
A maximális hatás érdekében a belőle főzött teát naponta 1-3 csészével ajánlott fogyasztani reggel vagy a délutáni órákban, ám este kerülendő, mert enyhe vizelethajtó hatása miatt megzavarhatja a nyugodt alvást. A csipkebogyó természetesen magas C-vitamin-tartalmú, ami az oxalát előanyaga, ennek túlzott bevitele növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát.
Csipkebogyótea elkészítése friss bogyóból
- 8-10 friss csipkebogyót vágj félbe, és egy kiskanállal távolítsd el a magokat és az apró szőröket. Ha kisebbek, hagyhatod őket egészben.
- Helyezd a megtisztított csipkebogyókat egy bögrébe vagy befőttesüvegbe.
- Önts rá 500 milliliter langyos vizet.
- Hagyd ázni legalább 10 percig – minél tovább áll, annál intenzívebb lesz az íze.
- Ha szükséges, szűrd le a teát egy finom szűrőn keresztül, hogy eltávolítsd az esetleges szőrszálakat.
- Fogyaszd langyosan, vagy hűtsd le és idd hidegen!
Tipp: ha erősebb ízű teát szeretnél, áztasd a csipkebogyókat egy lezárt üvegben egy éjszakán át.

Segítünk megtalálni a legjobbat!
A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció
Szárítottcsipkebogyó-tea elkészítése
- Tegyél 1-2 evőkanál szárított csipkebogyót egy bögrébe vagy befőttesüvegbe.
- Öntsd le 500 milliliter langyos vízzel.
- Hagyd állni 10-15 percig, majd szűrd le.
Hidegen vagy melegen is fogyasztható – egészségedre!
8-szor annyi C-vitamin van benne, mint a citromban: 5 egészséges táplálék, ami felturbózza az immunrendszert
Az őszi-téli meghűlés ellen a táplálkozásoddal is sokat tehetsz.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- fogyás
- gyógynövény