Lehet, hogy csendes szívroham volt? Az 5 legfontosabb figyelmeztető tünet
Az enyhe gyomorégés is jelezhet szívrohamot?

mellkasi-szoritas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan azt gondolják, egy szívrohamot nem lehet nem észrevenni. Holott éppen ezért nevezik csendes szívrohamnak azt a jelenséget, ami bárkivel előfordulhat, de a cukorbetegeknél nagyobb a rizikó.

Dr. Vaskó Péter, Budai Kardioközpont szakorvosa elmondta, mire kell figyelni, hogy felismerhető, ideális esetben pedig megelőzhető is legyen a probléma.

Hogyan lehet csendes a szívroham?

Aki átesik ezen a betegségen, könnyen lehet, hogy valóban semmit sem érez, de az is előfordulhat, hogy enyhe gyomorégést, fájdalmat tapasztal. Erre sokan csak legyintenek, refluxnak vagy az idősödéssel járó problémának gondolván a tünetet. Holott a szívroham akkor is komoly betegség, ha nem okoz jelentős tünetet, éppen ezért mindazoknak, akik rizikófaktorokkal élnek, fontos a rendszeres kardiológiai kontroll.  

- Az egyik legnagyobb rizikófaktor a cukorbetegség, mely az idegek bizonyos károsodását, az úgynevezett neuropátiát okozza. Ennek jellegzetes tünetei a zsibbadás, a gyengeség, az érzéskiesés a karokban, lábakban, de a neuropátia károsíthatja a szívbe, húgyhólyagba, erekbe vezető idegeket is. Ez azonban nem feltétlenül okoz fájdalmat vagy diszkomfort érzetet, tehát nehéz rá felfigyelni. Viszont ez a károsodás az, ami miatt szívroham esetén az érintett nem érzékeli a jellegzetes mellkasi, karba vagy állkapocsba sugárzó fájdalmat. Olyan ez, mintha valaki kikapcsolná a fájdalomérzékelésért felelős gombot, de attól még a rombolás és a károkozás megtörténik - ismerteti dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa. 

Az idegkárosodás jelei

Mindenképpen ki kell vizsgáltatni magadat - cukorbetegeknek ez különösen fontos -, ha az alábbi jeleket tapasztalod:

 • felállás közben jelentkező szédülés vagy ájulás,
 • mozgásnál jelentkező nehézségek,
 • vizelési problémák, akár akaratlan elengedés,
 • alacsony libidó, szexuális problémák,
 • erős és éppen egyáltalán nem jelentkező izzadás,
 • emésztési problémák, puffadás, gyomorpanaszok.

A csendes szívinfarktus jelei

Sokaknál egyáltalán nem mutatkoznak tünetek, másoknál csak egészen enyhén és gyorsan fut át enyhe fájdalom, nyomás a mellkas közepén - és nem a bal oldalon. Akár gyomorrontásra is gyanakodhat az érintett, és/vagy az alábbiakra figyelhet fel:

 • hideg verejtékezés, remegő kezek - amiknek nincs nyilvánvaló oka,
 • légszomj,
 • szédülés, fáradtságérzet,
 • gyomorégés, gyomorfájás,
 • állkapocsban, nyakban vagy bal karban jelentkező fájdalom - ez utóbbi főként nőknél jellemző.

Akármelyik tünetet tapasztalod, hívd a mentőket!

A cikk az ajánló után folytatódik

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy, ha nem volt panaszod, honnan tudhatod, hogy átestél egy csendes szívinfarktuson.

Néhány esetben közvetlenül a roham után jelentkeznek olyan tünetek, mint az erős fáradtság, a nem múló gyomorégés, a lábremegés, a korábban nem tapasztalt nehézlégzés. Más esetekben csak véletlenszerűsen fedezik fel egy kardiológiai vizsgálaton vagy célzott laborvizsgálaton, hogy már lezajlott egy szívinfarktus.

Miért kell erről tudni?

- A csendes szívinfarktus ugyanúgy károsíthatja a szívet, mint egy tünetekkel járó roham, és természetesen ugyanúgy befolyásolhatja a szív működését is. Ráadásul az első szívinfarktus valószínűsítheti a másodikat is, aminek kockázata viszont gondos ellátás mellett jelentősen csökkenthető, ahogyan a következményes szívelégtelenségé is - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa.

Vagyis a rendszeres kardiológiai kivizsgálás nemcsak tünetek esetén fontos, de minden olyan esetben, amikor fennáll valamilyen kockázati tényező. Ezek közé a cukorbetegségen túl olyan faktorokat sorolunk, mint például a mozgásszegény életmód, az elhízás, a dohányzás, a korábbi vagy családban halmozódó szív- és érrendszeri betegség, a magas vérnyomás és természetesen a stresszes életvitel. Nem véletlenül jelent meg a palettán a menedzserkardiológia, mely a kardiológiai vizsgálatokon túl az életmódorvoslás eszközeivel is igyekszik megelőzni, illetve kezelni a betegségeket. 

Ezt is szeretjük