A második szívroham megelőzése: 7 dolog, amit muszáj megtenni

Az utókezelés és a rehabilitáció nagyon fontos a további rohamok elkerüléséért.

Szívroham után
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember túléli az első szívinfarktust, azonban dr. Matusovits Andrea, a Budai Kardioközpont sportorvosa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az ezt követő életszakasz legfontosabb alapköveire hívta fel a figyelmet.

A javasolt életmód minden elemét a gyógyszeres kezeléssel is össze kell hangolni, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a szívinfarktus utáni rehabilitáció, és a lehető legteljesebb életet élhesse az érintett.

Tisztában kell lenni az állapottal

Szívinfarktus után attól függ a kórházi tartózkodás ideje, hogy történt-e komplikáció, volt-e szükség például bypassműtétre. Egy ilyen esemény megváltoztatja az addigi gyógyszerelési rutint, új gyógyszerekre és adagolásra van szükség. Meg kell ismerni, melyik gyógyszer mire való, milyen mellékhatásaik lehetnek, hogyan, mikor ajánlott őket bevenni.

Az érzéseket nem szabad elnyomni

Teljesen érthető a szívinfarktus utáni félelem vagy depresszió. Ezek az érzések akár fél évig is jelen lehetnek, és befolyásolhatják a teljesítőképességet, a családi életet és a felépülést. Nem szégyen segítséget kérni egyrészt a családtól, másrészt pszichológustól.

Aktív részvétel a rehabilitációban

A rehabilitáció biztonságosan felgyorsítja a felépülést, hiszen olyan szakemberek segítik a gyógyulást, akik kifejezetten erre specializálódtak. Ez alatt nemcsak azokat a módszerek lehet megismerni, amelyek javítják a szív funkcióit, de személyre szabott életvezetési tanácsokat is kap az ember. A rehabilitáció további fontos célja, hogy megakadályozza a további szív-és érrendszeri katasztrófák kialakulását.

Olyan fontos orvosi vívmányokat mutatunk be, amelyek kiemelkedő szerepet töltenek be a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában.

A szívroham is megelőzhető lehet! 10 hihetetlen egészségügyi innováció 2017-ből!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A dohányzást el kell hagyni

A dohányzásról való leszokás hatalmas lelkierőt követel, nem szégyen segítséget kérni. Akár a kardiológus is ajánlhat olyan segítő személyt, csoportot vagy módszert, aki vagy amely megkönnyítheti a leválást. Emellett fontos a passzív dohányzástól is távol maradni, mert sokkal nagyobb károkat – többek közt növekvő szív- és érrendszeri kockázatot - okoz, mint korábban gondolták.

A magas vérnyomás és a koleszterinszint kezelése

Mivel mind a magas vérnyomás, mind a magas koleszterinszint veszélyezteti az ereket, közvetve növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát is. Ha a kardiológus által javasolt életmódbeli változtatás nem elég az értékek csökkentéséhez, szükség lehet gyógyszeres kezelésre is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

A vércukorszint és a testsúly normalizálása

Mivel a cukorbetegség és az elhízás fő rizikófaktorai a szívbetegségeknek, feltétlenül karban kell tartani. A súlyfölösleg leadása csökkenti a cukorbetegség kockázatát. A táplálkozási programhoz ajánlott dietetikus segítségét kérni.

Aktívabb életmódra kell áttérni

Az egészséges szívhez vezető út legfontosabb mérföldköve a mozgás. Sokan félnek szívinfarktus után mozogni, sportolni, holott éppen ezt kellene tenniük, hogy megerősítsék a szívizomzatot és csökkentsék a további betegségek esélyét. Meg kell határozni a mozgásformát, a biztonságos pulzustartományt és az elérhető célokat. Bár minden esetben személyre kell szabni a programot, általánosságban kívánatos lehet a heti 3-5 alkalommal végzett 30-50 perces mozgás.

Ezt is szeretjük