A bütyök nem csak esztétikai probléma: akár műtétre is sor kerülhet
A lábfejen megjelenő bütyök amellett, hogy nem szép látvány, még komoly fájdalmat is okozhat.

bütyök
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Meleg időben járva a nyitott lábbelikben láthatóvá váló bütyök, ami fájdalmat, funkcionális és lábstatikai problémákat is okozhat, tehát jóval több mint esztétikai kérdés.

A nyugati társadalmakban a népesség mintegy 30 százalékának életét - zömében a nőkét - nehezíti a deformitás, aminek kialakulásához sokszor a szűk orrú és magas sarkú cipők is hozzájárulnak, ráadásul egyre fiatalabb életkorban. Komolyabb panaszok esetén műtéti eljárás javasolt.

Mi a bütyök?

- A bütyök a nagylábujj és a hozzá tartozó lábközépcsont jellegzetes billenése, ilyenkor a lábközépcsont a deformitás miatt nem tudja jól megtámasztani az ujjat, így az lefordul a csontról. Amikor ezzel a tünettel találkozunk azonban, nem csak a bütyköt kell megvizsgálni, hanem az egész lábat, hiszen a problémához hozzátartozhat akár lúdtalp vagy Achilles-ín-rövidülés is - mondja dr. Rodler Endre, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának főorvosa. 

- A betegek két okból fordulnak orvoshoz ilyen esetekben: van, akiket esztétikailag zavar a kinövés, mások pedig a fájdalom miatt kérnek orvosi segítséget. A bütyök kialakulásának belső okai között a genetikai faktorokat, szalaglazaságot, instabilitási tényezőket említi a főorvos, míg külső okként a jelentősebb túlsúlyt és a magas sarkú, hegyes orrú cipőket emeli ki. Ezek a lábbelik olyanok, mintha folyamatosan egy lejtőn állna az ember, és csúszna lefelé, ezért az előláb, vagyis a lábfej elülső része és a lábujjak belefeszülnek a cipő orrába, a hegyes orrú cipő pedig még össze is tereli az ujjakat elősegítve ezzel a bütyök kialakulását - magyarázza.

A bütyök kezelése

A lábsebész a probléma kezdeti szakaszában első lépésben konzervatív kezelést javasol, ilyenkor a láb statikáját talpbetéttel lehet helyrehozni a hosszúboltozat megtámasztásaként, míg a deformitás lassítására, helyreállítására gyógytorna javasolt.

- Szóba jöhetnek a fájdalom csillapítására krémek és gyógyszerek, ultrahangos, lézeres kezelések és egyéb fizioterápiás eszközök. Meg lehet próbálni az éjszakai síneket is, de sokszor ezek a termékek többet ígérnek, mint amire valóban képesek. Egy markáns deformitást ezekkel már reménytelen helyreállítani - véli a szakember.

- A kezelésnek része lehet ezekben az esetekben egy standard röntgenfelvétel, amelyet idővel megismételnek. Ezeken a felvételeken mérhető az esetleges állapotromlás. Ha a láb statikai helyzete kedvezőtlen irányba változik, akkor el kell gondolkodni a műtéten - javasolja a lábsebész.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Előrehaladott állapotban gyakran a műtét a választandó kezelési metódus. Ilyenkor az egész láb szerkezetét meg kell vizsgálni, és egyére szabott műtéti tervet kell felállítani. Az operációnak része a csontos kinövés eltávolítása, illetve a lábközépcsont helyretétele.

Dr. Rodler Endre felhívja a figyelmet, hogy nem elég azonban a csontokra figyelni, a lágyrészekkel, ízületei tokokkal is foglalkozni kell, hiszen deformitáskor azok szerkezete is átalakul. Egyik helyen lazítani, másik helyen szűkíteni szükséges az ízületi tokokat, hogy a műtéttel elért eredmény hosszú távon is megtartható legyen. Ha az operációt nem jól tervezik meg, vagy a kivitelezésnél hiányoznak a lágyrésztechnika lépései, amitől a korrekció megtartja a műtét során elért pozíciót, akkor könnyebben visszatérhet a deformitás. Ezért különösen fontos a pontos műtéti terv kivitelezése. A műtétet követő gyógyulás 4-6 hetet vesz igénybe.

GettyImages-1327527273

A nyugati társadalmakban a népesség 25-30 százaléka szenved bütykös lábdeformitásban, közülük is az érintettek 60-70 százaléka nő.  

Nagyon fontos tehát a megfelelő lábbeli viselése, ha pedig gyakran hordanak magas sarkú cipőt a hölgyek, akkor napközben többször lépjenek ki belőle és időnként mozgassák át a lábat - tanácsolja a szakember, hozzátéve: jól stimulálja a talpizmokat például a kavicsokon való sétálás, hasznos lehet a hideg vizes lábfürdő, és vannak olyan gyógytornagyakorlatok is, amelyek alkalmasak lehetnek a prevencióra.

8 pont a testeden, ami enyhíti a láb- és fejfájdalmat

A kínai orvoslás szerint testszerte találhatók olyan pontok, melyek csökkenthetik az ember fájdalmait. A lábak és a fej fájdalmának csökkentésére mutatunk nyomópontokat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük