A bütyök nem csak esztétikai probléma: akár műtétre is sor kerülhet

A lábfejen megjelenő bütyök amellett, hogy nem szép látvány, még komoly fájdalmat is okozhat.

bütyök

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Meleg időben járva a nyitott lábbelikben láthatóvá váló bütyök, ami fájdalmat, funkcionális és lábstatikai problémákat is okozhat, tehát jóval több mint esztétikai kérdés.

A nyugati társadalmakban a népesség mintegy 30 százalékának életét - zömében a nőkét - nehezíti a deformitás, aminek kialakulásához sokszor a szűk orrú és magas sarkú cipők is hozzájárulnak, ráadásul egyre fiatalabb életkorban. Komolyabb panaszok esetén műtéti eljárás javasolt.

Mi a bütyök?

- A bütyök a nagylábujj és a hozzá tartozó lábközépcsont jellegzetes billenése, ilyenkor a lábközépcsont a deformitás miatt nem tudja jól megtámasztani az ujjat, így az lefordul a csontról. Amikor ezzel a tünettel találkozunk azonban, nem csak a bütyköt kell megvizsgálni, hanem az egész lábat, hiszen a problémához hozzátartozhat akár lúdtalp vagy Achilles-ín-rövidülés is - mondja dr. Rodler Endre, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának főorvosa. 

- A betegek két okból fordulnak orvoshoz ilyen esetekben: van, akiket esztétikailag zavar a kinövés, mások pedig a fájdalom miatt kérnek orvosi segítséget. A bütyök kialakulásának belső okai között a genetikai faktorokat, szalaglazaságot, instabilitási tényezőket említi a főorvos, míg külső okként a jelentősebb túlsúlyt és a magas sarkú, hegyes orrú cipőket emeli ki. Ezek a lábbelik olyanok, mintha folyamatosan egy lejtőn állna az ember, és csúszna lefelé, ezért az előláb, vagyis a lábfej elülső része és a lábujjak belefeszülnek a cipő orrába, a hegyes orrú cipő pedig még össze is tereli az ujjakat elősegítve ezzel a bütyök kialakulását - magyarázza.

A bütyök kezelése

A lábsebész a probléma kezdeti szakaszában első lépésben konzervatív kezelést javasol, ilyenkor a láb statikáját talpbetéttel lehet helyrehozni a hosszúboltozat megtámasztásaként, míg a deformitás lassítására, helyreállítására gyógytorna javasolt.

- Szóba jöhetnek a fájdalom csillapítására krémek és gyógyszerek, ultrahangos, lézeres kezelések és egyéb fizioterápiás eszközök. Meg lehet próbálni az éjszakai síneket is, de sokszor ezek a termékek többet ígérnek, mint amire valóban képesek. Egy markáns deformitást ezekkel már reménytelen helyreállítani - véli a szakember.

- A kezelésnek része lehet ezekben az esetekben egy standard röntgenfelvétel, amelyet idővel megismételnek. Ezeken a felvételeken mérhető az esetleges állapotromlás. Ha a láb statikai helyzete kedvezőtlen irányba változik, akkor el kell gondolkodni a műtéten - javasolja a lábsebész.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Előrehaladott állapotban gyakran a műtét a választandó kezelési metódus. Ilyenkor az egész láb szerkezetét meg kell vizsgálni, és egyére szabott műtéti tervet kell felállítani. Az operációnak része a csontos kinövés eltávolítása, illetve a lábközépcsont helyretétele.

Dr. Rodler Endre felhívja a figyelmet, hogy nem elég azonban a csontokra figyelni, a lágyrészekkel, ízületei tokokkal is foglalkozni kell, hiszen deformitáskor azok szerkezete is átalakul. Egyik helyen lazítani, másik helyen szűkíteni szükséges az ízületi tokokat, hogy a műtéttel elért eredmény hosszú távon is megtartható legyen. Ha az operációt nem jól tervezik meg, vagy a kivitelezésnél hiányoznak a lágyrésztechnika lépései, amitől a korrekció megtartja a műtét során elért pozíciót, akkor könnyebben visszatérhet a deformitás. Ezért különösen fontos a pontos műtéti terv kivitelezése. A műtétet követő gyógyulás 4-6 hetet vesz igénybe.

GettyImages-1327527273

A nyugati társadalmakban a népesség 25-30 százaléka szenved bütykös lábdeformitásban, közülük is az érintettek 60-70 százaléka nő.  

Nagyon fontos tehát a megfelelő lábbeli viselése, ha pedig gyakran hordanak magas sarkú cipőt a hölgyek, akkor napközben többször lépjenek ki belőle és időnként mozgassák át a lábat - tanácsolja a szakember, hozzátéve: jól stimulálja a talpizmokat például a kavicsokon való sétálás, hasznos lehet a hideg vizes lábfürdő, és vannak olyan gyógytornagyakorlatok is, amelyek alkalmasak lehetnek a prevencióra.

8 pont a testeden, ami enyhíti a láb- és fejfájdalmat

A kínai orvoslás szerint testszerte találhatók olyan pontok, melyek csökkenthetik az ember fájdalmait. A lábak és a fej fájdalmának csökkentésére mutatunk nyomópontokat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük