Budapest melyik kerületében laksz?
Ennyi ideig fogsz élni
Nemcsak a gének és nemed határozzák meg élettartamodat, lakóhelyeden is múlik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alapján, hogy az ország vagy a főváros melyik részén laksz, statisztikailag megjósolható, hogy milyen hosszú életre számíthatsz. A halálozások adatai alapján számítják ki a születéskor várható élettartamot. Így következtetnek arra, hogy - ha a vizsgált időszak halandósági viszonyai tartósan megmaradnak - hány évig élhetnek a férfiak és a nők. A Központi Statisztikai Hivatal munkája közel két évtized adatai alapján átfogó képet ad a hazai jövőképről.

A magyarországi helyzet

Az elmúlt 19 évben országosan folyamatos emelkedést mutat a születéskor várható átlagos élettartam. Ennek megfelelően a 2009-es értékek voltak a legmagasabbak, a nők estében ez 77,9, a férfiaknál 70,1 évet jelent.

A nők az ország nyugati felében számíthatnak hosszabb életre. Ám akkor sem kell aggódnod, ha máshol élsz, mert a szóródás mértéke alacsony, azaz csak 2,5 év a legmagasabb és a legalacsonyabb értékű területek között. Országosan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az egyik legkedvezőtlenebb, Budapesten pedig mindkét nem tekintetében a legkedvezőbb a mortalitás és a várható élettartam. A fővárosban a férfiak és a nők közötti különbség 2009-ben volt a legkisebb: 6,8 év.

A leghosszabb várható élettartam Budapesten

A legfrissebb adatok szerint - a 2007-es, 2008-as, 2009-es évek átlaga alapján - Budapesten hét kerületben volt magas a várható élettartam a nők esetében. Amennyiben a II. vagy a XII. kerületben laksz, kifejezetten hosszú életre számíthatsz, a várható élettartam itt több mint nyolcvan év.

A kutatás szerint a fővárosban sehol máshol nincsenek ilyen magas számok. Az I., XI., valamint az V., XIV., XVI. kerület is szerencsés, ahol a nők várható élettartama 79-79,9 év.

Ennek a mutatónak egyik kiemelkedő tényezője a társadalmi helyzet, aminek legfontosabb meghatározója az iskolai végzettség. Valószínűleg közvetlenül a tudás segíti ezeket az embereket a betegségek korai felismerésében és az egészségügyi rendszer nyújtotta lehetőségek kihasználásában, közvetve pedig a magasabb jövedelem és az egészségre kevésbé káros munkavégzés.

Egészséges életmód

Hogy pontosan milyen alapokon is nyugszik az egészséges életmód, megtudhatod videónkból.

Az átlagos várható élettartam Budapesten

A kutatás szerint 12 kerület van a középmezőnyben. A nők születéskor várható élettartama 78-78,9 év közötti a III., VI., VII., XIII., XV., XIX., XVII., XX. kerületben, és 77-77,9 év a IV., XVII., IX., XXI. kerületben. Budapest területének közel felét teszi ki ez a térség.

A Kovács Katalin, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársa által készített kutatás alapján az oktatás, kultúra területén és az építőiparban dolgozók szenvednek a legtöbb egészségügyi panasztól. Az egészségügyi problémák listáján első helyen a hátfájás áll, majd ezt követi a stressz, az általános kimerültség, a fejfájás és az alvásproblémák. Ezeknek a gondoknak a kiküszöbölésével javulhat az életminőség és növelhető az átlagos élettartalom is. Az országos, születéskor várható átlagos élettartam értéke 2009-ben a nőknél 77,9 év. Azaz az országos tendenciával egyezik meg az ebben a tizenkét kerületben élő nők élettartama.

A legrövidebb várható élettartam Budapesten

A nők születéskor várható élettartama a VIII., X., XX., XXIII. kerületben a legalacsonyabb, maximum 76,9 év. Ám még ez az érték is magasabb, mint amit átlagosan a Budapesten élő férfiak remélhetnek születésükkor.

A klasszikus egészségkárosító munkakörülmények mellett ma már hazánkban is magas kockázatot jelentenek a pszichológiai jellegű problémák. Magyarországon a megfeszített munkatempó és a bizonytalanság miatt igen magas a stressz-szint, amihez gyakran még a kiemelkedő túlóraszám is hozzájárul.

OLVASD EL EZT IS!

lany japan
  • táplálkozás
  • megelőzés

Ezért élnek a japán nők 87 évig

Ezt is szeretjük