Budapest melyik kerületében laksz?

Ennyi ideig fogsz élni

Nemcsak a gének és nemed határozzák meg élettartamodat, lakóhelyeden is múlik.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alapján, hogy az ország vagy a főváros melyik részén laksz, statisztikailag megjósolható, hogy milyen hosszú életre számíthatsz. A halálozások adatai alapján számítják ki a születéskor várható élettartamot. Így következtetnek arra, hogy - ha a vizsgált időszak halandósági viszonyai tartósan megmaradnak - hány évig élhetnek a férfiak és a nők. A Központi Statisztikai Hivatal munkája közel két évtized adatai alapján átfogó képet ad a hazai jövőképről.

A magyarországi helyzet

Az elmúlt 19 évben országosan folyamatos emelkedést mutat a születéskor várható átlagos élettartam. Ennek megfelelően a 2009-es értékek voltak a legmagasabbak, a nők estében ez 77,9, a férfiaknál 70,1 évet jelent.

A nők az ország nyugati felében számíthatnak hosszabb életre. Ám akkor sem kell aggódnod, ha máshol élsz, mert a szóródás mértéke alacsony, azaz csak 2,5 év a legmagasabb és a legalacsonyabb értékű területek között. Országosan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az egyik legkedvezőtlenebb, Budapesten pedig mindkét nem tekintetében a legkedvezőbb a mortalitás és a várható élettartam. A fővárosban a férfiak és a nők közötti különbség 2009-ben volt a legkisebb: 6,8 év.

A leghosszabb várható élettartam Budapesten

A legfrissebb adatok szerint - a 2007-es, 2008-as, 2009-es évek átlaga alapján - Budapesten hét kerületben volt magas a várható élettartam a nők esetében. Amennyiben a II. vagy a XII. kerületben laksz, kifejezetten hosszú életre számíthatsz, a várható élettartam itt több mint nyolcvan év.

A kutatás szerint a fővárosban sehol máshol nincsenek ilyen magas számok. Az I., XI., valamint az V., XIV., XVI. kerület is szerencsés, ahol a nők várható élettartama 79-79,9 év.

Ennek a mutatónak egyik kiemelkedő tényezője a társadalmi helyzet, aminek legfontosabb meghatározója az iskolai végzettség. Valószínűleg közvetlenül a tudás segíti ezeket az embereket a betegségek korai felismerésében és az egészségügyi rendszer nyújtotta lehetőségek kihasználásában, közvetve pedig a magasabb jövedelem és az egészségre kevésbé káros munkavégzés.

Egészséges életmód

Hogy pontosan milyen alapokon is nyugszik az egészséges életmód, megtudhatod videónkból.

Az átlagos várható élettartam Budapesten

A kutatás szerint 12 kerület van a középmezőnyben. A nők születéskor várható élettartama 78-78,9 év közötti a III., VI., VII., XIII., XV., XIX., XVII., XX. kerületben, és 77-77,9 év a IV., XVII., IX., XXI. kerületben. Budapest területének közel felét teszi ki ez a térség.

A Kovács Katalin, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársa által készített kutatás alapján az oktatás, kultúra területén és az építőiparban dolgozók szenvednek a legtöbb egészségügyi panasztól. Az egészségügyi problémák listáján első helyen a hátfájás áll, majd ezt követi a stressz, az általános kimerültség, a fejfájás és az alvásproblémák. Ezeknek a gondoknak a kiküszöbölésével javulhat az életminőség és növelhető az átlagos élettartalom is. Az országos, születéskor várható átlagos élettartam értéke 2009-ben a nőknél 77,9 év. Azaz az országos tendenciával egyezik meg az ebben a tizenkét kerületben élő nők élettartama.

A legrövidebb várható élettartam Budapesten

A nők születéskor várható élettartama a VIII., X., XX., XXIII. kerületben a legalacsonyabb, maximum 76,9 év. Ám még ez az érték is magasabb, mint amit átlagosan a Budapesten élő férfiak remélhetnek születésükkor.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A klasszikus egészségkárosító munkakörülmények mellett ma már hazánkban is magas kockázatot jelentenek a pszichológiai jellegű problémák. Magyarországon a megfeszített munkatempó és a bizonytalanság miatt igen magas a stressz-szint, amihez gyakran még a kiemelkedő túlóraszám is hozzájárul.

OLVASD EL EZT IS!

lany japan
  • táplálkozás
  • megelőzés

Ezért élnek a japán nők 87 évig

Ezt is szeretjük