Hány évesen legrosszabb a másnap? Brit tudósok legjobbjai
29 éves korban 10 óra 24 percig tart a másnap. És gondolnád, hogy vizelettel telefont is tölthetsz majd?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A britek sok elvetemült dologra képesek a tudomány zászlaja alatt. Van, hogy biztonságos, szarv nélküli tehenek kifejlesztésével próbálkoznak, míg máskor fiktív lények betegségei után nyomoznak.

Cikkünkben négy olyan egészségügyi vonatkozású brit kutatás gyűjtöttünk össze, melyek az elmúlt évben láttak napvilágot. Olvasd, és nevess egy jót!

29 évesen legrosszabb a másnap

Egy brit felmérés szerint a másnaposság 29 éves korban a legkínzóbb, ugyanis akkor tart a legtovább. A felmérés készítői szerint az átlagos másnaposság hossza 9 óra 45 perc, 29 éves korban viszont 10 óra 24 percig tart.

A geográfiai megoszlást tekintve Nagy-Britanniában az északiak hamarabb józanodnak ki. A Glasgow-ban élő skótok például hat óra alatt kialusszák a részegséget - talán a gyakorlat teszi -, miközben a déli, bristoli britek sokáig kínlódnak egy komolyabb berúgástól.

Évente hat munkanap esik ki

A felmérést a szeszmentes bárok létesítését szorgalmazó Redemption készítette. A szervezet a tanulmányban arra is kitért, hogy a britek évente átlagosan hat munkanapon hiányoznak másnaposság miatt. Az is kiderült, hogy minden harmadik brit a szexet tartja a másnaposság legjobb ellenszerének.

Gollam D-vitamin-hiánya miatt veszít

Nicholas Hopkinson, a londoni Imperial College tudós fiával, Joseph-fel közösen elemezte J. R. R. Tolkien regényei szereplőinek táplálkozási szokásait és életmódját. Gollam és a többi szörnyeteg nemcsak amiatt volt legyengülve, mert kerülték a napfényt. Egészségtelen táplálkozásuk - rothadt hús és hal - is a D-vitamin hiányához vezetett, ennek eredményeképpen csontjaik és izmaik elgyengültek.

Bilbo bezzeg málnalekvárt is eszik

Bilbo, a hős hobbit ezzel szemben változatosan étkezett - írják a kutatók. Az Imperial College közleménye kiemelte a húslevest, csirkét, rakott zöldséget és málnalekvárt is tartalmazó menüt, amellyel Bilbo a vendégeit kínálta. A hobbitok történetének szisztematikus szövegelemzése bebizonyította, hogy a jók gonoszok feletti győzelme részben az utóbbiak rossz táplálkozásának és a napfényt nélkülöző életének köszönhető - jelentette ki Nicholas Hopkinson.

A gazdagok többet szexelnek?

Egy brit felmérés szerint azoknak, akik az átlagosnál többet szeretkeznek, 5%-kal magasabb a fizetésük az átlagosnál, a teljesen szexmentesen élőknek viszont 3%-kal alacsonyabb a fizetésük, adta hírül a Daily Mail. A felmérők 7500 embert kérdeztek meg, mindannyian 26 és 50 év közöttiek voltak. A legtöbbet szeretkezők mezőnyébe azokat vették, akik ezt hetente legalább négyszer teszik, ők keresnek 5%-kal az átlag felett, ám minden bizonnyal nem ezért.

Megvan az összefüggés?

Nick Drydrakis, az Anglia Ruskin Egyetem közgazdásza az összefüggésről írt tanulmányában megjegyzi, hogy csupán feltételezni tudja a magyarázatot. Szerinte a magasabb kereset révén több pénze marad valakinek ismerkedni, találkákra járni, szórakozni. További magyarázatként azt veti fel, hogy aki jobban keres, az vonzóbb partner is.

Mire használd a vizeleted?

Fillérekből feltöltheted majd az okostelefonod akkuját, ha elterjed a brit tudósok által kifejlesztett új áramtermelési módszer, amelyben az emberi vizeletet hasznosítják. A bristoli robottechnikai laboratórium kutatóinak sikerült elengedő áramot előállítaniuk, hogy sms-eket küldhessenek, az interneten szörföljenek, illetve rövid telefonbeszélgetéseket bonyolítsanak le - áll a Physical Chemistry Chemical Physics című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban.

Bakteriális üzemanyag

A szakemberek abban bíznak, hogy sikerül a bakteriális üzemanyaggal működő akkumulátoros technológiát annyira fejleszteni, hogy teljesen feltölthető legyen vele a mobiltelefon.

- A vizeletünk végtelen erőforrás. Fantasztikus tulajdonsága, hogy nem függ a szél vagy a nap szeszélyeitől - mondta Ioannis Ieropoulous, a Nyugat-angliai Egyetem munkatársa, aki a bakteriális villamosság szakértője.

A kutató szerint elképzelhető, hogy a jövőben egész fürdőszobákat lehet vizelettel működtetni, a zuhanytól a világításon át a borotválkozáshoz használt konnektorokig. A bakteriális üzemanyagú akkumulátoros technológiával közvetlenül a szerves anyagok bomlása révén lehet energiát előállítani igen alacsony költséggel, szinte ingyen.

Ezt is szeretjük