Szívvédő, rákellenes, koleszterincsökkentő
Ismerj meg egy kellemes egészségmegőrző módszert, ami ráadásul igazán magyaros.
A szívbetegségek és a rák az elmúlt évtizedekben igen gyakori haláloknak számítanak, szerte a világon. A stressz, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás mind-mind rizikófaktor lehet.
Nehéz azonban pontról pontra betartani az egészséges életmód összes szabályát. Ettől függetlenül van egy praktika, ami segíthet abban, hogy elkerüld a veszélyes betegségeket.
Szíved védelmében
Pécs és Franciaország
A Pécsi Orvostudományi Egyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének kutatói a villányi Polgár Pincészet közreműködésével néhány évvel ezelőtt olyan kémiai és orvosbiológiai vizsgálatokba kezdtek, melyek során kiderült a vörösbor biológiailag aktív molekuláinak emberi szervezetre gyakorolt hatása. A kutatások során bizonyították a vörösbor szívre és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását. A kékszőlő héjában található transz-rezveratrol nevű polifenol ugyanis gátolja a DNS-környéki fehérjék sérülését. Mostanában pedig egyre többet hallhatunk az úgynevezett francia paradoxonról, miszerint a franciák az európai átlaghoz képest több zsíros ételt esznek, valamint életmódjuk sem kedvez kimondottan az egészséges életmódnak, mégis jóval kevesebben küzdenek közülük szívproblémákkal, mint a szomszédos országokban.
Antioxidánsok
A szakemberek véleménye szerint mindez a vörösborban nagy koncentrációban jelenlévő polifenoloknak köszönhető. A legújabb kutatások szerint ezek nem csak a DNS-környéki fehérjék károsodását gátolják, hanem antioxidánsként működve gyulladáscsökkentő hatásúak is. Tudjuk, hogy a gyulladás a szervezet különböző sérülésekre adott válasza. A gyulladások azonban szerepet játszanak az érelmeszesedés kialakulásában, mivel hatásukra az erek könnyebben megrepedhetnek, ez pedig vérrögképződést eredményez, ami szívrohamhoz vezethet.
Daganatok ellen
Az antioxidáns tulajdonsággal bíró polifenolok nemcsak a szív- és érrendszeri problémák ellen nyújtanak segítséget, hanem csökkentik a rákos megbetegedések kockázatát is. Vizsgálatok során bizonyították, hogy a vörös húsok fogyasztása után a szervezetben veszélyes szabadgyökök maradnak, melyek károsíthatják a szervezet sejtjeit. Az étkezés során fogyasztott vörösbor, antioxidáns hatásának köszönhetően azonban már a gyomorban meggátolja ezeknek a káros anyagoknak – malondialdehideknek – a felszívódását. Így óvja az emberi szervezetet a daganatos megbetegedésektől.
Boomerek és Zoomerek - Miért nehéz a generációk közötti kommunikáció?
Steigervald Krisztián generációkutató a Femina Klub áprilisi előadásán arra keresi a választ, hogyan érthetjük meg egymás világát, hogy a különbözőségek helyett a kapcsolódási pontokra koncentráljunk. Hogyan lehet megtalálni a közös nyelvet a digitális bennszülöttek és az analóg világban felnőttek között? Milyen eszközökkel segíthetjük elő az együttműködést, és hogyan tanulhatnak a generációk egymástól, ahelyett hogy egymás ellen dolgoznának?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. február 19. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A fehérbor miért nem?
A két borfajta közti lényeges különbség egészségügyi szempontból nem csak magában a színkülönbségben keresendő. A legfontosabb eltérés a két bortípus között, hogy a fehérborokba nem kerül bele a gyümölcs héja. Az említett polifenolokat azonban a szőlő héja tartalmazza, így szívvédő és rákellenes hatással csak a vörösbor bír. Legalábbis a fehérbor ilyen jellegű előnyös tulajdonságát még nem bizonyították.
Napi ajánlott alkoholfogyasztás
Az Egészségügyi Világszervezet – WHO – ajánlása alapján felnőttek számára a napi egészséges alkoholmennyiség nem mehet negyven gramm tiszta szesz fölé. Ez körülbelül két deciliter bort, vagy másfél üveg sört jelent naponta. Itt tehát a maximalizált adagról van szó, ez pedig annyit jelent, hogy ez a mennyiség az egészségre nézve még nem káros, inkább hasznos.
Különösen akkor tudja kifejteni pozitív hatását a vörösbor, ha étkezés közben vagy után fogyasztod. Mindezen kívül azért ajánlott tartani hetente két napot, amikor egyáltalán nem fogyasztasz alkoholt, hogy májad pihenhessen.
OLVASD EL EZT IS!
- gyógynövény
- grépfrút
A 4 legjobb természetes immunerősítő az influenzaszezonra
- tanulás
- táplálkozás