Bölcsességfog: hány éves korodig kell kinőnie?

Már elmúltál 20 éves, de bölcsességfogaidnak még nyoma sincs? Nem tudod, kell-e aggódnod emiatt? Segítünk.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bölcsességfog a harmadik nagyőrlő népies elnevezése. Nevét onnan kapta, hogy jóval a többi maradandó fog megjelenése után, csak felnőttkorban nő ki. Előtörése sokszor problémát okoz, mert nincs elegendő hely számára a szájüregben, vagy mivel túlságosan hátul van, nehezen tisztítható - így gyorsan szuvasodik.

Hány éves korodig kell kinőnie?

A bölcsességfog többnyire a 18. születésnapig kibújik. Egyáltalán nem ritka azonban, hogy valakinek csak a húszas évei első felében nőnek ki a bölcsességfogai. A folyamat némi fájdalommal járhat, időnként feszülő, kellemetlen érzést tapasztalhatsz.

Ha semmi sem utal arra, hogy növekedésnek indultak volna a bölcsességfogaid, lehet, hogy szerencsés vagy, és kimarad az életedből.

Az életkorral arányosan ugyanis mindinkább csökken az esélye annak, hogy kibújjon a bölcsességfogad.

Van, akinek nincs is fogcsírája, így sosem nő ki a bölcsességfoga, illetve előfordul, hogy a fogcsíra megvan, de a fogak úgymond elfelejtenek kinőni.

Ezért hiányozhat a fogcsíra

Őseink jóval többet használták a fogaikat, mint a mai ember. Napjainkban a félkész vagy pépes táplálékok megrágásához már nincs szükség annyi fogra.

Épp ezért a fogcsíra hiánya evolúciós változás eredménye. Szakértők szerint előfordulhat, hogy idővel a kismetszők, a második kisőrlők is eltűnnek majd a fogazatból.

Mikor kell orvoshoz fordulnod a bölcsességfoggal?

Ha a bölcsességfogad növekedésnek indult, de nincs elegendő hely számára a szájüregben - előrenyomja a többi fogat, torlódást okoz - valószínűleg szükséges az eltávolítása. Szintén ki kell húzni, ha komolyabb fájdalommal jár a növekedése, illetve láz kíséri azt. Előfordulhat, hogy körülötte duzzanat, ciszta alakul ki - ebben az esetben ugyancsak meg kell válnod tőle.

Amennyiben több információra vágy a bölcsességfog eltávolításával kapcsolatban, illetve további kérdések merültek fel benned, kattints korábbi cikkünkre.

Neked kinőtt már a bölcsességfogad?

Ezt is szeretjük