Melyik évszakban születtél?

Ezek a betegségek fenyegetnek

Gondoltad, hogy nagyobb a valószínűsége a rövidlátásnak, ha nyáron születtél?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kutatások szerint a születés időpontja számos mentális és más betegség kialakulásában közrejátszik. Természetesen ez az egy tényező nem elegendő a betegségek megjelenéséhez, ha azonban hajlamos vagy rájuk, és más életmódbeli tényezők is rontják a helyzetet, akkor a születési évszaknak megfelelő rizikófaktorok tovább növelik a betegség kialakulásának kockázatát.

Különböző kutatócsoportok az okokat más-más tényezőkre vezetik vissza, ám az már tudományosan és statisztikailag bizonyított tény, hogy egyes betegségek kialakulása és a születés évszaka között van összefüggés, csak az okok magyarázata terén akad még vita.

Skizofrénia, anorexia, öngyilkossági hajlam

Ha márciusban születtél, akkor a skizofréniára, ha április és július között láttad meg a napvilágot, akkor az anorexiára, amennyiben téli vagy kora tavaszi születésű vagy, akkor a rövidlátásra leszel hajlamosabb.
A tél végén születetteknél a skizofréniára való hajlam 5-10%-kal nagyobb, mint az év más szakában születettek esetében. A dán Aarhus Egyetemen kimutatták, hogy a téli születés dupla akkora kockázatot jelent a skizofrénia későbbi kialakulására nézve, mint egy ilyen betegségben szenvedő szülő vagy testvér.

Nagy-Britanniában huszonötezer öngyilkos adatait összevetve jöttek rá, hogy közöttük az áprilisban, májusban és júniusban születettek aránya 17%-kal nagyobb az átlag populációhoz képest. Az őszi születésűeknél a pánikbetegség és az alkoholizmus kialakulásának nagyobb a kockázata.
Rövidlátásra pedig akkor leszel hajlamosabb, ha nyári - azaz erős fényben gazdag - hónapban születtél, amennyiben téli gyerek vagy, úgy ennek későbbi kialakulásától kevésbé kell félned.

A földrajzi fekvés is számít

Ebben az esetben nem betegségek kialakulásáról, hanem a kockázat növekedéséről van szó, amit újabb kutatások szerint a fény erőssége vagy annak hiánya okoz. Télen, kora tavasszal kevesebb a napsütéses órák száma, míg nyáron egyre több fényben fürdőzhetünk.

A melatonin hormon az ébrenlétet és az elalvást befolyásolja: sötétben aktiválódik a szervezetedben, napközben pedig, nagy fényerősségnél nincs jelen.

Brit kutatók szerint a késő őszi születés és a későbbi öngyilkossági hajlam között e hormon miatt van összefüggés. Eszerint az április és június között születettek magzati korukban - ami télre esett - magas melatoninszinthez szoktak hozzá, hiszen a kevés fény miatt ez a hormon többet volt jelen az anya szervezetében.

Ez a felismerés magával vonja azt is, hogy nem csak az évszakok, hanem a földrajzi hely is befolyásolja a betegségek kockázatát. Magyarországon négy évszak van egy évben, de az egyenlítőhöz közeledve csökken, a sarkkörökhöz közeledve pedig nő a sötét órák száma, ami befolyással bír a melatonin szintjére.

Az évszakkal összefüggően vizsgált okok között szerepelnek a bakteriális és vírusfertőzések okozta betegségek is, melyeket ősszel és télen állapotos nők könnyebben kapnak el, mint egy tavasszal, nyáron gyermeket váró - ősszel szülő - anyuka. A D-vitaminnak is köze lehet e statisztikai tények magyarázatához, hiszen csak napfény hatására képes termelni az emberi szervezet. A D-vitamin hiánya - állatkísérletek során bizonyítottan - szintén növelheti a skizofrénia kialakulásának kockázatát.

Crohn-betegség

A Crohn-betegség a gyomor és a bélcsatorna ismeretlen eredetű gyulladásos megbetegedése, mely főként a vékony- és vastagbelet érintheti, de ritkábban az emésztőrendszer bármely részében kialakulhat. Általában fiatalkorban jelentkezik, és évekig, akár évtizedekig is panaszokat okoz. Vannak enyhébb változatai, melyek a beteg napi életét csak kevéssé befolyásolják, de kialakulhat nagyon súlyos probléma is, amikor szinte a betegség határozza meg a napi ritmust.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tünetei a gyakori hasmenés, esetenként véres hasmenés, görcsös hasi fájdalmak, melyeket láz is kísérhet. A Crohn-betegség előfordulását is vizsgálták a születés időpontjának függvényében, és rájöttek, hogy a betegség kialakulása az év első felében, főleg a márciusban születetteket sújtja leggyakrabban. Legritkább az előfordulása az augusztusi születésűek körében.

Itt az okot nem a napos órák számában kell keresni, hanem abban, hogy egyes baktériumok és vírusok az év bizonyos szakában gyakoribbak, aktívabbak. Mikor ez az időszak a magzati korra esik, azaz a terhes nő megfertőződik, az kihat a gyermek betegségének kialakulására.

Kicsit, mint a horoszkóp

Ha olyan hónapban születtél, mely növeli a betegség megjelenésének kockázatát, még nem kell kétségbeesned, egyáltalán nem biztos, hogy ki is alakul. Olyan ez, mint a horoszkóp: egy rossz előrejelzés esetén még nem kell pánikba esned, elegendő, ha körültekintőbb vagy. Amennyiben születési hónapod szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy anorexiás vagy alkoholista leszel, elegendő ezeket szem előtt tartani, illetve úgy élni az életed, hogy más rizikótényezőket kiiktatsz. Például nem viszed túlzásba a fogyókúrát és az alkoholfogyasztást.

OLVASD EL EZT IS!

  • betegség
  • számmisztika

Mikor születtél?

Ezt is szeretjük