Felállásnál vagy fejforgatásnál szédülsz? Komoly betegségeket is jelezhet a probléma
A szédülésnek több oka is lehet, a BBPV különböző társtünetekkel jelentkezik.

GettyImages-1212698713
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szédülsz felálláskor, leüléskor, a fej forgatásakor? Ez valószínűleg a helyzetváltoztatással összefüggő szédülés (BBPV).

A BBPV a legtöbb esetben jóindulatú jelenség, mégis vannak helyzetek, amikor fontos az orvosi kivizsgálás. Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa ezekre hívta fel a figyelmet. 

Milyen okai lehetnek a szédülésnek? 

A helyzetváltoztatással összefüggő szédülést gyakran egy betűszóval jelölik: BBPV. Ez egy angol megnevezésre utal: benign paroxysmal positional vertigo. Ez magyarul jóindulatú, rohamokban jelentkező, a fej helyzetváltoztatásával összefüggő, forgó szédülésnek fordítható, aminek számos oka lehet. Ezek közé tartozik a fejsérülés, belsőfülbetegség, hosszú ideig tartó fekvés, csontritkulás, cukorbetegség, fülműtétek, de az esetek nagyobb részében a közvetlen ok homályban marad.

GettyImages-482034320 (1)

A BBPV-nek nevezett szédülés oka, hogy a belső fülben elhelyezkedő, az egyensúlyozásért felelős, félkörös ívjáratokban olyan kristályok rakódnak le, amelyek az egyensúlyozó szerv kóros ingerelhetőségét okozzák. Fejmozgásra, helyzetváltoztatáskor ezek erős izgalmi állapotot hoznak létre, ami rövid, heves forgó szédülést okoz. A szédülés - a részecske nagyságától, az ülepedés sebességétől, a kórkép fennállásának idejétől és feltehetően számos más tényezőtől függően - az igen enyhétől az ijesztő erősségűig terjedhet. 

Én forgok, vagy a környezet?

A BBPV leggyakrabban olyan érzéssel jár, mintha a világ forogna körülöttünk. Ha a belső fül a tünet forrása, gyakran társul a szédüléshez úgynevezett nystagmus is, vagyis olyan állapot, amikor a szemek kontrollálatlanul mozognak, a kiváltó októl függően meghatározott irányban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A forgó, örvénylő érzés hasonlíthat arra, mintha most szálltunk volna le egy körhintáról, de olyan is lehet, mintha a talaj mozogna alattunk, akárcsak egy hajón lennénk. Előfordul, hogy a páciens úgy érzi például az ágyból való felkeléskor, mintha visszazuhanna, vagy lefekvéskor, mintha  átesne az ágyon. A BBPV tehát döntően olyan mozdulatokhoz, mozgáshoz kapcsolódik, ami a fej helyzetváltoztatásával jár - a gravitációval összefüggésben. Tipikusan ilyen lehet a lefekvés, felkelés, ágyban való megfordulás, lehajlás, felnézés és más gyors fejmozdulat. 

Ez a fajta szédülés általában kevesebb mint két percig tart, és két esemény közt jellemzően tünetmentes a páciens, bár előfordul olyan állapot is, amikor valaki többnyire úgy érzi, felborult az egyensúlyérzéke. A szédülés mellé olyan tünetek is csatlakozhatnak, mint a zavartság, a hányinger, hányás, járási és mozgási nehézség, ritkábban fejfájás, látási, hallási problémák, ájulásérzés, zsibbadás, végtaggyengeség, beszédzavarok. 

GettyImages-57533087

- Bár a BBPV általában jóindulatú betegség, éppen a kapcsolódó tünetek, valamint a panasz gyakori előfordulása az, ami miatt érdemes részt venni egy kivizsgáláson - hangsúlyozza dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa. 

A diagnózishoz több szakorvosra is szükség lehet 

- A részletes anamnézis az esetek legnagyobb részében felveti a diagnózist, majd általános neurológiai vizsgálattal és provokációs teszttel (Dix-Hallpike manőver) tudunk közelebb jutni hozzá. Ilyenkor a szubjektív panaszok mellett megfigyelhetjük például az akaratlan szemmozgatást is - tudjuk meg Mező doktornőtől.

- A kivizsgálás során az is felmerülhet, hogy képalkotó diagnosztikára és más szakorvosok vizsgálatára is szükség van, például fül-orr-gégészére, kardiológuséra, akár ortopéd orvoséra. Amennyiben a BBPV diagnózist állítjuk fel, akkor a kezelés legfontosabb része az egyensúlytorna, mely az egyensúlyozásért felelős, félkörös ívjáratokban lerakódott kristályokat különböző manőverekkel visszatereli a helyükre. Ezek a manőverek, leggyakrabban az Epley-manőver, egy mozgássort jelentenek, amit a neurológus tud megtanítani. A mozgássorozatokkal a kóros ingerelhetőség kiküszöbölhető, ami a szédülés megszűnését eredményezheti.

Így mutatja meg a bőr a szívbetegséget

A bőr állapota a kezdődő szívbetegséget is megmutathatja.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük