Így nem lesz az influenzából tüdőgyulladás - A bakteriális társfertőzések az esetek 30 százalékában megjelennek

A hétköznapi influenza könnyen kórházi kezelést igénylő bakteriális fertőzéssé alakulhat. A védőoltás segíthet a tüdőgyulladásért is felelős pneumococcus-fertőzés kivédésében.

GettyImages-1439304392

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári hónapokban hajlamosak lehetünk megfeledkezni a légutakat érintő megbetegedésekről, de az ősszel együtt beköszöntött a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság. 

Így minimalizáld az influenza esélyét

A légúti fertőzések időszakában tarts távolságot a tüneteket mutató emberektől. Betegen ne menj közösségbe. Lehetőleg kerüld a zsúfolt helyeket, és ügyelj a higiéniára, mely magában foglalja a rendszeres kézmosást, a felületek fertőtlenítését. Ha pedig krónikus betegséged van, érdemes rendszeres orvosi konzultációra járni. A megelőzésre való odafigyelés mellett azonban lehetőség szerint élvezd ki a hűvösebb hónapok kínálta élvezeteket is. Ha kíváncsi vagy, melyek azok a jelek, amik influenzás szövődményekre utalnak, kattints ide.

GettyImages-1084312966
Fotó: Guido Mieth / Getty Images Hungary

A légutakon keresztül, cseppfertőzéssel terjedő vírusok közül az új típusú koronavírus, az influenzavírus vagy a légúti óriássejtes vírus (RSV) önmagában is veszélyes lehet, és fokozott egészségügyi kockázatot jelenthet a népesség több csoportjára. E vírusok okozta légúti betegségeket gyakran kísérhetik bakteriális társfertőzések, amelyek a betegség lefolyását súlyosabbá tehetik. Az influenzaesetek több mint 35%-ában alakulhatnak ki kórházi kezelést igénylő bakteriális társfertőzések, mint például a pneumococcus baktérium okozta bakteriális tüdőgyulladás

A pneumococcus baktérium számos betegség okozója lehet, főleg az idősek és a csecsemők, kisgyermekek körében. A fertőzés cseppfertőzéssel terjed. A baktériumot az óvodáskorú gyermekek tünetmentesen is hordozhatják az orrgarat nyálkahártyáján. Gyengébb immunrendszer esetén, időseknél vagy krónikus betegeknél, illetve egy influenza- vagy RSV-fertőzés után a baktérium megfertőzheti a tüdőt, ezzel egyes esetekben tüdőgyulladást okozva, vagy bizonyos esetekben a véráramba kerülhet, és ott súlyos betegségeket - agyhártyagyulladást, vérmérgezést és ezek együttes előfordulását - is okozhat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Felnőttek esetében a pneumococcus okozta tüdőgyulladás kialakulásának gyakorisága ötvenéves kortól emelkedhet az immunrendszer öregedése és a krónikus betegségek kialakulása miatt. A megfelelő antibiotikum szedése általában gyógyulást eredményez, azonban súlyosabb esetekben kórházi kezelést igényelhet. Veszélyeztetett korosztályhoz tartozónak számítanak a 65 évnél idősebbek, akiknél a pneumococcus-fertőzés súlyos tüdőgyulladást is okozhat.

A pneumococcus által okozott fertőzések előfordulása, a szövődmények esetleges súlyossága vagy a kórokozó antibiotikumokkal szembeni rezisztenciája miatt bizonyos életkorban és állapotokban fontos lehet a megelőzés, így például a védőoltások alkalmazása, melyek segíthetnek a megelőzésben. A pneumococcus elleni oltás javasolt kétéves kor alatt és ötvenéves kor felett mindenkinek, krónikus betegeknek, akik alapbetegségük miatt fogékonyabbak a súlyos pneumococcus-fertőzésre: többek között tüdő- (COPD, asztma), szív-, vese-, máj- és cukorbetegeknek, immunsérülteknek, dohányosoknak, valamint léphiányosoknak.

GettyImages-1413269459
Fotó: Jackyenjoyphotography / Getty Images Hungary

Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni. Az oltások pedig nemcsak a betegségek kialakulását segíthetnek megelőzni, hanem felvételükkel a körülöttünk élőkért is, ezzel saját egészségünkön túl szeretteink, ismerőseink jóllétéért is tehetünk. Védőoltás felvételével csökkenthetjük a fertőzés terjedésének kockázatát a családtagok, iskolatársak vagy kollégák, barátok, szomszédok és a közösség más tagjai körében is.

Ezek a jelek utalnak az influenza súlyos szövődményeire - Olvass tovább!

Az influenza főleg az idősebbek, a kisgyermekek és a krónikus betegségekkel élők körében súlyos szövődményekhez vezethet.

Ezek a jelek utalnak az influenza súlyos szövődményeire: muszáj velük sürgősen orvoshoz fordulni

Az influenza főleg az idősebbek, a kisgyermekek és a krónikus betegségekkel élők körében súlyos szövődményekhez vezethet.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük