Megállították az öregedést a kutatók: egereknél működött, de az emberi gyógyászatban is áttörést jelenthet
A fiatalság titka a mitokondriális működésben rejlik.

kiserleti-eger
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy génmutáció kikapcsolásával sikerült visszafordítaniuk az öregedéssel összefüggő bőrráncosodást és szőrhullást egereknél a birminghami Alabamai Egyetem - UAB - kutatóinak.

Keshav Singh és kollégái egy antibiotikumot adtak be az állatoknak. Az antibiotikum génmutációt indított be, ami pedig mitokondriális diszfunkcióhoz - a mitokondriumok a sejt energiatermelő és -átalakító szervecskéi - vezetett - olvasható az eurekalert.org tudományos hírportálon.

Újrafiatalodó egerek

Négy héten belül az egerek szőre megőszült, megritkult, a mozgásuk lelassult, és fásulttá váltak, vagyis olyan változásokon mentek keresztül, melyek a természetes öregedés folyamatára emlékeztetnek. A bőrük a mutációt követő negyedik és nyolcadik hét között beráncosodott. A nőstényeknél jóval erősebb volt a ráncosodás, mint a hímeknél.

Amikor azonban a kutatók kikapcsolták a génmutációt, helyreállítva a mitokondriális működést, az egerek bőre kisimult, és vastag bundájuk nőtt, megkülönböztethetetlenné téve őket azonos korú társaiktól.

- Ismereteink szerint ilyesfajta megfigyelésre még sosem került sor - mondta Singh, megjegyezve, hogy a mutáció egy, a mitokondriális funkciót befolyásoló génben zajlott le.

Az embereknél időskorban figyelhető meg a mitokondriális funkciók hanyatlása. A mitokondriumok működési zavara a korral összefüggő betegségekhez vezethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az örök fiatalság kulcsa?

Singh szerint az eredmények egyedülálló lehetőséget adhatnak olyan megelőző és gyógyszerterápiás eljárások kidolgozására, melyekkel bővíthetőek a mitokondriális funkciók az öregedéssel összefüggő bőr- és hajproblémák, valamint az olyan egyéb emberi betegségek kezelésében, melyekben központi szerepet játszik a mitokondriális működés zavara.

A szakemberek arra is rámutattak, hogy a génmutáció beindítása az állatok egyéb szerveire alig volt hatással, ami azt sugallja, hogy a mitokondriumok szerepe fontosabb a bőr, mint az egyéb szövetek esetében.

Az UV-sugárzás öregítő hatása

A káros UV-sugárzás számos veszélyt jelent a szervezetre. Ezeken a képeken megmutatjuk, hogy a bőr öregedése mellett még mire képes.

Fotó: Getty Images.

Ezt is szeretjük