63 százalékkal növeli a vastagbélrák kockázatát: már kis mennyiségben is veszélyes a fogyasztása

Vastagbélrákhoz és bélgyulladáshoz is vezethet a rendszeres fogyasztása.

Az alkohol növeli a vastagbélrák kockázatát!
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy szoros összefüggés van az alkoholfogyasztás és a vastagbélrák kialakulásának kockázata között. A vizsgálatok szerint minél több alkoholt fogyasztunk, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki a szervezetünkben daganatos elváltozás. 

63 százalékkal növeli a vastagbélrák kockázatát

Az alkoholfogyasztás a vastagbélrák egyik fő kockázati tényezője, amit mostanra számos kutatás igazolt, és úgy tűnik, hogy minél több alkoholt iszik egy ember, annál nagyobb valószínűséggel betegszik meg, ismertette az Amerikai Rákkutatók Társasága.

GettyImages-1428165435
Fotó: Witthaya Prasongsin / Getty Images Hungary

Az etanol, vagyis más néven az etil-alkohol a szervezetünkben egy úgynevezett acetaldehid nevű vegyi anyaggá alakul át. Az etanol és az acetaldehid egyaránt rákkeltő anyagok, mert károsítják a vastag- és végbélben lévő sejtek DNS-ét, ami hosszú távon a sejtek kontrollálatlan szaporodását és daganat kialakulását okozhatja. Emellett az alkohol a bél mikróbiomjában is változásokat okozhat, ami szintén rákos megbetegedések kialakulásához, illetve bélgyulladáshoz vezethet. A túlzott alkoholfogyasztás károsítja még a májsejteket és a hormonokra is negatív hatással van: megemeli az ösztrogénszintet, ami növeli a mellrák kialakulásának rizikóját. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy tajvani kutatócsoport 49 ezer vastagbélrákkal küzdő beteg adatait vizsgálta abból a szempontból, hogy az érintettek mennyi alkoholt fogyasztottak, és az milyen befolyással lehetett az egészségi állapotukra. A kutatók megállapították, hogy az alkoholproblémákkal küzdő embereknél 63,1%-kal magasabb volt a kockázata a vastagbélrák kialakulásának. 

Ezek a vastagbélrák első tünetei: egyre fiatalabbakat érint a probléma

Elolvasom

Megelőzhető a vastagbélrák?

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a vastagbélrák kockázatának csökkentésére a leghatékonyabb módszer az, ha 45 éves kortól rendszeresen részt veszünk a szűrővizsgálatokon. A szűrővizsgálatok segíthetnek a polipoknak nevezett apró kinövések azonosításában, mielőtt azok rákká alakulnának.

Egyéb életmódbeli szokások, amelyek csökkenthetik a vastagbélrák kockázatát:

  • a fizikai aktivitás növelése,
  • az egészséges testsúly fenntartása,
  • az alkoholfogyasztás korlátozása,
  • a dohányzás kerülése
  • és a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztása.

A rákos daganatok 16 tünete, amit nem szabad félvállról venni: ezeket erősen javasolt kivizsgáltatni

A rákos daganatok olyan tünetekkel is jelentkezhetnek, amikre sokan csak legyintenek, ahelyett, hogy kivizsgáltatnák.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük