A 10 legegészségtelenebb élelmiszer
Mindenki tudja, hogy fogyasztunk egészségtelen élelmiszereket. Melyek a leginkább egészségkárosítóak? Eláruljuk!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán nem okoz túl nagy meglepetést, ha azt mondjuk, hogy a 21. századi táplálkozás csupa olyan élelmiszert tartalmaz, melyek fogyasztása hosszútávon valamilyen egészségkárosodáshoz vezet. A top 10-es listánkról kiragadtuk azt a kettőt, melyet feltűnően sokan fogyasztanak.

Az édes aszpartám

Egyre többen fogyasztanak édesítőszereket cukor helyett, hiszen testsúlyuk érdekében ki szeretnék iktatni az életükből a hizlaló kis fehér szemcséket.

Arról nem is beszélve, hogy rengeteget hallani a túlzott cukorfogyasztás káros egészségügyi hatásairól, a cukorbetegségről, a rossz fogakról vagy a kóros elhízásról. Így a cukor szemcséi helyett marad a bogyó, a por vagy a színtelen édes lé. De vajon tényleg jobb az édesítő, mint a cukor?

Korábban a cukorpótlás legfőképpen a szacharin alkalmazását jelentette, de az utóbbi években elsősorban az aszpartám terjedt el. Egy időben betiltás alatt állt az USA-ban, de 1996 óta minden felfüggesztést visszavontak, így ma már szinte mindenben megtalálható, ami édesítésre szorul. Így benne van a gyerekvitaminokban, az üdítőitalokban, a diabetikus termékekben, illetve sok gyógyszerkészítményben is.

Előnye, hogy íze nagyon hasonlít a répacukoréhoz, és ízhatása olyan erős, hogy lényegesen kevesebbet kell belőle használni, mint például a szacharinból.

Arról azonban már kevésbé szól a fáma, hogy milyen mellékhatásai lehetnek az aszpartámnak. Bár elméletileg – egy több évvel ezelőtti kutatás eredménye szerint – az emberre nézve nincs semmilyen káros hatása, a patkányokon végzett kísérletek igencsak kiábrándítónak bizonyultak – tartós fogyasztás esetén agykárosodást tapasztaltak az állatokon. Ennek ellenére forgalomban van. Arról nem is beszélve, hogy Amerikában – ahol már régebb óta használják édesítésre – a fogyasztók olyan mellékhatásokról számolnak be, mint az emlékezetkiesés, hasi fájdalmak, a bőrkiütés, a szédülés, a fejfájás, a szorongás, a hangulatzavarok, a légzési nehézségek, az alvászavarok vagy az idegesség. Hosszútávon pedig agyi-idegi károsodást is okozhat – mennyiségtől függő mértékben.

A pezsgő kóla

A kólát mindenki ismeri, mindenki ivott már, sőt, a legtöbb ember, annak ellenére, hogy tudja, hogy egészségtelen, előszeretettel issza is. Könnyedén függővé lehet válni. Na de mégis mennyire egészségtelen? Mit okoz a szervezetben? Íme néhány állítólagos apró érdekesség, melyek remekül illusztrálják a kóla hatásait!

 • Az USA több államában használ a rendőrség kólát, ha valamilyen közúti baleset után szeretné tisztára sikálni az aszfaltot.
 • Egy vasszöget nagyjából négy nap alatt old fel teljesen.
 • Egy tejfogat viszont már két nap alatt.
 • Kiválóan alkalmas autóakkumulátor tisztítására, hiszen könnyedén eltávolítja a korróziót.
 • A szélvédő tisztítására is használható, de kenőanyagok textilből való eltüntetésére is alkalmas.
 • Ha egy steak-et leöntesz egy pohár kólával, és állni hagyod egy tálban két-három napig, biztos lehetsz benne, hogy teljesen feloldja a nyers, vastag szelet húst.

Ezek alapján egy jól kirajzolódó képet lehet kapni arról, hogy vajon mit okozhat a kóla az emberi testen belül.

Többek között kioldja a csontokból a kalciumot, azáltal csontritkuláshoz vezet, sőt, olyannyira meggyengíti a csontokat, hogy a kólát fogyasztó tizenévesek között ötször gyakoribb a csonttörés, mint a kólát nem fogyasztók között. Ezenkívül roncsolja a fogakat, valamint a benne lévő foszforsav miatt jellemző az egyes emésztőrendszeri panaszok súlyosbodása: az alacsony pH-értékű, maró hatású ital fogyasztását az egészséges szervezet képes tolerálni, ám egy kezdődő fekélyesedés folyamatát jelentősen felgyorsítja. A benne lévő koffein pedig bizonyítottan erős függőséget okozhat.

Természetesen nem csak a kóla és az aszpartám egészségtelen. A top 10-es lista az alábbi élelmiszerekkel folytatódik.
 • Gumicukor - a benne lévő színezőanyag miatt.
 • Chips - a túl magas só- és zsírtartalom miatt.
 • Cukros üdítők - a sok cukor és adalékanyag miatt.
 • Készételek - rostszegények, és rengeteg adalékanyagot tartalmaznak.
 • Fehér kenyér - nehezen emészthető, és nincs rajta feltüntetve az összetétel, ettől pedig ellenőrizhetetlen. Tudható, hogy lisztkezelő, térfogatnövelő van benne.
 • Konzerv ételek - a bennük lévő magas tartósítószer-mennyiség miatt.
 • Felvágottak és virsli - olyan feldolgozási folyamaton mennek keresztül, melyek hatására nem lehet kimutatni, hogy mi kerül beléjük. De nátrium glutamát, tartósítószer és sok só biztosan.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso nagy
 • gyógynövény
 • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük