Veszélyes ételek

Tápanyagrombolók

A táplálék egyes összetevői a szervezetből ásványi anyagokat vonnak el. Sajnos azok is, amelyek az egészség számára nélkülözhetetlenek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A számadatok csábítóan hangzanak: 100 gramm olajos szardínia több mint 300 milligramm kalciumot tartalmaz. Első látásra ideális tápláléknak tűnik ahhoz, hogy a csontozat leépülési folyamatát ellensúlyozza. Az olajos hallal azonban van egy kis gond. Magas kalciumtartalma ellenére mégsem ideális kalciumforrás.

A kalcium mellett ugyanis sok foszfátot is tartalmaz, 100 grammonként 430 milligrammot. Ha a táplálék a kalciumnál jóval több foszfátot tartalmaz, a bélben rosszul oldható kalcium-foszfát képződik. Emiatt az értékes ásványi anyag nem szívódik fel. A táplálék olyan összetevőit, mint ebben az esetben a foszfát, melyek a táplálékból történő ásványianyag-felvételt gátolják, a táplálkozás-szakértők ásványrablóknak nevezik.

Mi rontja a felszívódást?

 • A kalciumellátást elsősorban a foszfátban gazdag élelmiszerek befolyásolják kedvezőtlenül, ilyenek például a kolbász vagy a szénsavas üdítőitalok.
 • Negatívan hat a kalciumfelvételre a sok oxálsavat tartalmazó táplálék, például a spenót, a rebarbara vagy a cékla.
 • Aki rendszeresen fogyaszt alkoholt, kevésbé hatékonyan veszi fel a magnéziumot. Nagyobb mennyiségű alkohol hatására hiány léphet fel.
 • A vas és a cink sem hasznosul, ha a táplálék sok oxálsavat tartalmaz. A fekete tea és a kávé cseranyagai is a vasfelvétel ellen dolgoznak. A vas- vagy cinkkészítményeket fogyasztóknak a kezelés ideje alatt le kell mondaniuk erről az élvezeti cikkről, vagy a kettő között megfelelő időt kell hagyni.
 • A nyomelemek és az ásványi anyagok a felvétel szempontjából egymás antagonistái is lehetnek. Ennek oka, hogy sok közülük hordozómolekulák segítségével jut a bélből a véráramba. Ha a transzportmolekulák túlterheltek, nem hasznosulhat az összes ásványi anyag.
 • A táplálékkal bevitt kalciumnak csak kb. 20-40%-a szívódik fel. Ennek mértéke függ a D-vitamin- és fehérjetartalomtól, illetve a szervezet ellátottságától is
 • A gabonákban található fitinsav a kalciummal oldhatatlan vegyületet képez, ami rontja a hasznosulást.
 • A laktóz (tejcukor) és egyes létfontosságú zsírsavak jelenléte elősegíti a kalciumfelvételt, a tejcukor- és zsírmentes étrend idő előtti csontritkulást eredményezhet.
 • A szervezet számára az élesztőben és a növényi táplálékokban levő szelén jobban értékesíthető, mint a húsokban és a halakban levő.
 • A kelkáposzta, kelbimbó és a retek (keresztes virágúak) olyan anyagokat tartalmaznak, melyek gátolják a jód hasznosulását, ezért túlzott fogyasztásuk – főleg jódhiányos területeken – golyva képződéséhez vezethet.
 • A túl sok vas, kobalt és kalcium bevitele rontja a mangán felszívódását.

Tudtad?
A spenót és a cékla oxálsavat tartalmaz, ami megköti a vasat és a kalciumot.
A tehéntejben ugyan több a vas, mint az anyatejben, viszont az sokkal kevésbé jól hasznosul.
A paraj, sóska, mák vastartalmának csak 1%-a hasznosul.
A C-vitamindús étrend javítja a vasfelszívást.
A teljes kiőrlésű készítmények a bélben megkötik a vas, a kalcium, a magnézium és a cink jó részét.
A túlzott kalciumbevitel székrekedést, vesekőképződést és érelmeszesedést válthat ki, illetve rontja a cink- és a vasfelvételt.
A bőséges magnéziumbevitel csökkenti a daganatképződés esélyét, mérsékeli a vérben a koleszterinszintet, azaz fékezi az érelmeszesedést, tágítja az ereket és így normalizálja a vérnyomást.
Ha csökken a szervezetben a réz szintje, emelkedik a szérumkoleszterin, viszont csökken a vörösvérsejt-képződés.
A talaj kéntartalmú anyagokkal történő trágyázása csökkenti a növények szelénszintjét, mert a szelén helyett inkább ként vesznek fel.
Az anyatejben a kalcium és a foszfát aránya optimális (2:1), míg a tehéntejben sokkal több a foszfát, ezért az a csecsemőben kalciumhiányos görcsöt idézhet elő.
A rendszeres fluoridbevitel és a nitrátfelvétel gátolja a jód beépülését a sejtekbe.
A rendszeresen fogyasztott alkohol akadályozza a magnéziumellátást. A tápanyagok teljes felszívódása gyakorlatilag a vékonybélből történik. Emésztőrendszerünk e fölött elhelyezkedő szervéből, a gyomorból az alkoholon és cukron kívül gyakorlatilag alig valami szívódik föl. A savanyú kémhatású gyomorral ellentétben a vékonybélben lúgos a közeg, amit az epe, a hasnyálmirigy nedve és a vékonybél falának szekrétuma biztosít. A lúgos kémhatás részben az emésztéshez, részben a felszívódáshoz szükséges. Ha ez eltolódik savi irányba, romlik a tápanyagok felvétele.

Gyorsan bénítanak

A sok-sok ásványrabló jelenlétében meglehetősen nehéz feladatnak tűnik, hogy a hiány kialakulását elkerüljük. Néhány egyszerű szempont betartásával gondoskodhatunk arról, hogy az ellátás biztosított legyen.

Mit ajánlunk?

 • Változatos táplálkozás: Sok ásványrabló csak akkor jelent problémát, ha nagyon gyakran vagy túl nagy mennyiségben fogyasztod őket. A változatos táplálkozás nagy előnye, hogy ilyenkor az egyes ásványi anyagok aránya automatikusan kiegyensúlyozottá válik.
 • Időbeli elkülönítés: Ásványi anyagban gazdag táplálékkal egyidejűleg ne fogyassz ásványrablókat. Körülbelül háromórás időközt tarts a kettő között.
 • A javasolt adagolás betartása: Az ásványi anyagokat és a nyomelemeket a szervezet akkor tudja legjobban hasznosítani, ha ezeket kiegyensúlyozott formában kínálod. Például a sok kalcium rontja a vas felhasználhatóságát, a nagy adag vas pedig a cink feltárását akadályozza. Ezért az ásványianyag-preparátumokat ne a „minél több, annál jobb” elv szerint fogyaszd. Inkább szánj rá hosszabb időt és tartsd be az előírt adagolást.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júliusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Legyünk lehengerlők!
Elvált szülők és gyerekeik...
Válóperek buktatói
Érzékelési zavarok
A hosszú élet génje
A rendetlenséghez való jog
Hiányos higiéné – otthon
Az agyvérzés felismerése életmentő lehet
Az életmód és a férfiasság

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. július »

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
 • tanulás
 • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük