Az aranyér okai és kezelése
Ülő munkát végzel? Nem mozogsz és emésztésed sem tökéletes? Akkor nem árt, ha változtatsz valamin, mert jó úton haladsz az aranyér felé!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi az az aranyér?

Az aranyér a végbélnyílás körüli érfonatok kitágulása. Attól függően, hogy a megnagyobbodott érfonatok a végbélnyíláson kívül vagy belül helyezkednek el, beszélhetünk külső-, és belső aranyérről. Ha aranyered kívül helyezkedik el, akkor azt te magad is ki tudod tapintani: rugalmas csomó, mely nyomásra vagy fájdalmas, vagy nem. Ha azonban a végbélnyíláson belül helyezkedik el, akkor már csak urológus tudja, vazelines, gumikesztyűs mutatókujjával kitapintani.

Mitől lehet aranyered?

Az aranyér kiváltó okai nem konkrétan elkülöníthetőek. Inkább életmódbeli, összefüggő tényekről van szó. Kezdve azzal, hogy az aranyér örökletes, tehát ha családodban nagy számban előfordult, akkor számíthatsz rá te is. De ez persze semmire sem garancia. Ha nem mozogsz rendszeresen, sokat ülsz, és jellemző rád a székrekedés, akkor sajnos minden körülményt biztosítasz az aranyér felbukkanásának.

Mit okoz az aranyér?

Az aranyér legjellemzőbb kísérő tünete a fájdalom és a vérzés. A kettő a legtöbb esetben össze is függ. A fájdalom rendre gyulladás miatt következik be, vagy ha az ér feletti bőr és nyálkahártya valami miatt megsérül. A sértetlen, nem begyulladt aranyér nem okoz semmilyen panaszt, nem is kell kezelni sem.

Ha azonban székelésnél, főként kemény széklet esetén, felsérted a bőrt vagy a nyálkahártyát, azonnal felbukkan a fájdalom is. Mivel az így keletkezett „seb” végbélnyílásod használata - székelés - miatt nem tud begyógyulni, ha ez egyszer bekövetkezik, akkor nagyon nehezen teheted aranyered ismét tünetmentessé. Ezeken a felsértett felületeken keresztül pedig a különböző baktériumok és kórokozók könnyűszerrel jutnak szervezetedbe, és aranyered azonnal be is gyullad.

Leggyakoribb szövődménye a vérzés, ami kis mennyiségben és ritka előfordulás esetén nem okoz különösebb problémát, leszámítva, hogy igen kellemetlen. Ha azonban rendszeresen, nagyobb mennyiségben vérzik aranyered, akkor vashiányos vérszegénység is előfordulhat. Szervezetből ilyenkor tulajdonképpen folyamatosan vér szivárog. Aki nem tud aranyeréről, mert az mindvégig tünetmentes maradt, általában elfogja a rémület az első vérzés alkalmával. A legtöbben azonnal valamilyen daganatos betegség tünetére gondolnak, és rémülten szaladnak orvosukhoz. Mindezt annak ellenére, hogy a daganatos betegségek vérzéses jelentkezése sokkal ritkább, mint az aranyér vérzéséé.

Kezelése

Az aranyérnek ma már szerencsére többféle kezelése is létezik.


  • Krémek
  • Kúpok
  • Székletrendezés
  • Műtét

Ha aranyered teljes panasz-, és tünetmentes, akkor nem is igényel semmilyen kezelést. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy a tünetmentesség megtartása céljából mindig kerüld a székrekedést és a kemény székletet. Ezt a problémát általában székletlágyítókkal oldják meg.

Ha az aranyér gyulladt és fájdalmas, akkor székelés előtt enyhítő lehet az ülőfürdő. Ez ellazítja az aranyeret és megpuhítja bőrödet is. Ha erre nincs lehetőséged, akkor szappanos, langyos vízzel mosd meg magad, majd helyezz fel egy kúpot és kend be kenőccsel. Majd ezt ismételd meg székelés után is. Amennyiben aranyered a végbélnyíláson belül helyezkedik semmiképp nem elegendő a kenőcs használata, mindenképpen alkalmazz kúpot is.

Ha viszont semmi sem segít, vagy minduntalan visszajön aranyered, és a fájdalommentes időszak a fájdalmashoz viszonyítva minimálisra csökken, akkor érdemes felkeresned egy sebészt, aki elvégzi neked a műtétet.

Sajnos az aranyér egy makacs társ, sokszor még műtét után is visszatér, de általában akkor is szerzel néhány nyugodt évet, és a műtét is ismételhető. Egyébként általában helyi érzéstelenítéssel végzik, tehát semmilyen fájdalommal nem jár, rövid ideig tartó, rutinműtétnek számít, szóval műtéti kockázattól sem kell tartanod.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük