A WC-n mobilozás is növeli az aranyér kockázatát: a helytelen mosdóhasználat következményei
Sokan szeretnek hosszan elidőzni a mellékhelyiségben, de ez nagyon rossz szokás.

GettyImages-1124475745
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Érdemes teljesen kiiktatni a telefonnyomkodást, a videók nézegetését, a hírek olvasgatását, miközben az ember a WC-n ül, ugyanis az indokolatlan, hosszúra nyúlt ücsörgés nincs jó hatással az aranyérre. Javasolt dolga végeztével elhagynia a mellékhelyiséget, nem szabad több időt eltölteni a székeléssel, mint amennyi szükséges!

Ha valami gond van az aranyérrel, azzal elsősorban székeléskor lehet szembesülni, de érdemes a szokásokon akkor is változtatni, ha nincs ilyen jellegű panasz. Mint sok betegségnél, itt is elmondható, hogy a megelőzésnek nagyon fontos a szerepe, ezért érdemes ezt a néhány dolgot komolyan venni.

Nem szabad halogatni, visszatartani

Az első és legfontosabb szabály, hogy soha ne halogassa az ember, ha úgy érzi, hogy ürítenie kell a székletet, a visszatartással ugyanis komolyan megterheli a bélrendszert, és az is előfordulhat, hogy ezután több napon át nem jön ki az ürülék, székrekedés alakul ki a visszafojtás miatt. Ugyanakkor a túl gyakori erőlködés is balul sülhet el: ha nem tud üríteni, nem szabad erőlködésnek kitenni a végbél záróizmait. Inkább javasolt az illemhelyet naponta többször, rendszeresen látogatni!

GettyImages-541121880

Nem meglepő, hogy az aranyérbetegség kialakulásának egyik fő okozója a székletürítéskor kifejtett erőlködés. Az aranyerek duzzadt vénák a végbélben és a végbélnyílás környékén, melyek nyomás hatására megnagyobbodnak, esetleg ki is türemkednek a végbélen kívülre. A széklet felsértheti az erőlködés hatására megnagyobbodott aranyeres csomókat, és megjelenik az egyik legtipikusabb tünet: a vérzés. Ha a széklet megfelelő állagát tudatos életmóddal, azaz rendszeres mozgással, rostban gazdag táplálkozással és megfelelő vízfogyasztással elérjük, már sokat teszünk azért, hogy elkerüljük az esetleges problémákat.

Az egészség megőrzése érdekében naponta minimum egyszer kell székletet üríteni, és az sem mindegy, milyen pózban: a legegészségesebb az lenne, ha mindezt guggoló helyzetben tudnánk megtenni. Akiknél már kialakult az aranyérbetegség, érdemes a WC elé egy kis sámlit helyezni: az ülőhelyzet megváltoztatása segíthet a fájdalommentes és gyors ürítésben. Komolyabb vagy visszatérő probléma esetén be is lehet szerezni konkrétan erre a célra kifejlesztett eszközt.

A telefonnyomkodásnak nem a WC-n a helye

A mobilhasználati szokások a WC-zési szokásainkat is megváltoztatták, ugyanis sokan még a WC-n ülve is az okostelefonjukat nyomkodják. Egy Magyarországon végzett kutatás néhány éve kimutatta, hogy átlagosan 7,1 percet töltünk szükség esetén a mellékhelyiségben, de a férfiak és a nők szokásai alaposan eltérnek. Míg a legtöbb nő 2-3 vagy maximum 5 percet tölt bent, addig minden 10. férfi 15 percet vagy annál is többet ücsörög a WC-n - közben sok esetben leköti magát valami mással: jellemzően telefont nyomkod, olvasgat, vagy a levelekre válaszolgat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Aranyat érő olaj aranyérre

Az aranyér szövődményei, mint például a fájdalom, viszketés vagy gyulladás képesek a hétköznapokat is beárnyékolni. Fájdalmas az ülés, a járás, nem beszélve a székelésről.

Az Arany olaj erre gyógyír: természetes összetevőinek köszönhetően hatékony segítség a külső aranyeres panaszok esetében. Már néhány használat után érezhetően csökkennek a velejáró kellemetlenségek, de érdemes megelőzésre is használni, mielőtt kialakulna a tünetegyüttes.

Itt olvashatsz bővebben róla.

Promóció

A szakemberek nem időkorlátot szabnak, hanem egész egyszerűen úgy fogalmaznak, hogy dolga végeztével álljon fel az ember, és fejezze be az erőlködést vagy várakozást. Ugyanis minél tovább ül a WC-n, annál több vér áramlik a végbél környékén található erekbe, ami aranyérbetegséghez vezethet.

Amennyiben aranyérbetegségre utaló tüneteket tapasztal valaki, nagyon fontos, hogy minél előbb szakemberhez forduljon: a probléma esetenként ugyan mérséklődhet, de kezelés nélkül nem fog teljesen elmúlni, a panaszok kiújulhatnak, sőt az állapot rosszabbra is fordulhat. A szakorvosi vizsgálat abban is segíthet, hogy az egyéb, hasonló tüneteket okozó betegségeket kizárják - vagy időben felismerjék.

9 gyógynövény, ami segít aranyér esetén

Az aranyérbetegséggel járó panaszokat hatékonyan csökkenti néhány erős gyógynövény.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük