21 nap alatt segít leszokni a dohányzásról az új magyar applikáció: lépésről lépésre vezet végig a folyamaton

A dohányzásról való leszokásban az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Gond? Egy szál se! applikációja lépésről lépésre segít.

Applikáció a dohányzásról való leszokáshoz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság rendkívül népszerűek a különböző rutinkialakító kihívások, számos influencer, coach, életmód-tanácsadó foglalkozik a témával: hogyan szabadulj meg egy régitől, vagy építs be egy új szokást az életedbe. Tudományosan bizonyított, hogy az ilyen programok az önismeret, illetve az önreflexió eszközeit alkalmazva, hatékonyan segítenek egy-egy rossz berögződéstől vagy akár egy függőségtől való megszabadulásban.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet most útjára indított 21 napos dohányzásleszokást támogató programjának is ez a célja, amely nemcsak az új év beköszöntével, hanem egész évben segítséget nyújt a káros szenvedély leküzdésében.

Itthon évente 25 ezer ember hal meg a dohányzás miatt

A függőségből adódó rabság és a dohányzás ismert egészségkárosító hatásai miatt a legtöbb dohányzóban időről időre ott motoszkál a gondolat, hogy le kellene szokni. A 30-39 évesek körében a dohányzás okozta betegségteher leginkább a légzőszervi, a szív- és érrendszeri és a mozgásszervi betegségekben nyilvánul meg, a 40-49 évesek számára a daganatos betegségek fokozott kialakulása szintén fontos tényezővé válik. Negyvenéves kor felett az átlagos dohányzó évente három hónapot veszít várható élettartamából. Összességében évente több mint 25 500 ember hal meg a dohányzással összefüggő kórállapotok miatt Magyarországon. 

Az egészségesebb életmód iránti vágy intenzitása alapvetően attól függ, hogy mennyire érett meg az emberben az elhatározás, de sokan nem tudják pontosan, hogyan is kezdjenek hozzá ehhez a nem kis kihívást jelentő feladathoz. Ebben nyújt segítséget az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei által, finn minta alapján kidolgozott 21 napos program is, amely nem egyik pillanatról a másikra, hanem fokozatosan segít a viselkedésváltozás rögzítésében, rutinná alakításában.

Új applikáció segíti a leszokni vágyókat

A Gond? Egy szál se! applikációban elérhető kihívás a szokásfüggés mellett a nikotinfüggőség legyőzésében is segít, a naplózási technika alkalmazásával, lépésről lépésre vezeti végig a dohányzót a folyamaton. A legtöbb dohányzó (78%) mindenféle külső segítség nélkül vág neki a leszokásnak, pedig a hasonló programok eredményességét tekintve a siker esélye akár ötszörös lehet.

Mivel a dohányzás valójában egy tanult viselkedési forma, a nemdohányzást ugyanúgy tanulni, gyakorolni kell. Az alkalmazás napi feladatokkal, tippekkel, az önismeret és az önreflexió eszközeivel segít a dohányzást kiváltó okok, helyzetek azonosításában, a motiváció fenntartásában, valamint a régi szokások újakra történő átírásában, a különböző önkontroll-stratégiák pedig a kritikus helyzetek kezelésében nyújtanak támaszt. A program erősíti a STOP napra történő felkészülést, továbbá a leszokást követően a dohányfüstmentes élethez való motivációt, ráadásul rendkívül rugalmas, bármelyik lépés megismételhető, a folyamat bármikor folytatható, újrakezdhető. Akkor sem szabad elkeseredni, ha nem sikerül elsőre, ilyenkor a hibák azonosítása után vissza kell térni a kritikus lépcsőfokhoz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy mégsem elég erős az önálló leszokáshoz, és szeretné szakember segítségét kérni, érdemes tájékozódni a leszokást támogató csoportos vagy egyéni foglalkozásokról a területileg illetékes tüdőgondozókban, illetve egészségfejlesztési irodákban, de létezik ingyenes, országosan elérhető, telefonos leszokást támogató program is (06-80-44-20-44).

További információ a leszokással kapcsolatban a www.eljtisztatudovel.hu weboldalon található.

Mi történik a szervezeteddel, ha 1 napig nem gyújtasz rá?

A cigarettáról való leszokás számos betegség kialakulásának esélyét csökkenti, a szervezet működése pedig fokozatosan visszaáll a normális kerékvágásba. Hosszú évek füstölése természetesen nem tűnik el rögtön nyomtalanul, de bizonyos változások már a cigaretta letételét követően megindulnak. 

Ez történik a szervezeteddel, ha nem gyújtasz rá egy napig: bizonyos értékek már egy órán belül változnak

A dohányzás káros hatásai nem múlnak el pillanatok alatt, ám a szervezet működésében már korán változások tapasztalhatók.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük