5 dolog, amit nézz meg otthon az anyajegyen: a színe és határa is utalhat daganatra

Az anyajegyek önellenőrzése során vannak bizonyos változások, amelyek szabad szemmel is észrevehetők.

GettyImages-1409839331
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az anyajegyek önellenőrzése során vannak bizonyos változások, amelyek szabad szemmel is észrevehetők. Azt azonban már mindenképpen bőrgyógyászra kell bízni, hogy eldöntse, gyanút keltő-e a változás, további megfigyelést igényel, esetleg szükség van-e anyajegy-eltávolításra.

Dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus azokat a jeleket vette számba, amelyekkel anyajegyszűrésen kell részt venni.

Az anyajegyek kóros elváltozása

Az anyajegyek változnak

Az teljesen természetes, ha a kor előrehaladtával az anyajegyek száma nő, és a megjelenésükben is előfordulhat normálisnak tekinthető változás. A napsütésnek kitett felületeken például az anyajegyek is sötétednek, a hormonális változások (főként a pubertás és a terhesség) is változást eredményezhetnek az anyajegyekben és az idősödés velejárója is lehet az, hogy például az arcon megjelennek az anyajegyhez hasonló barnás színű, morzsalékony, időnként viszkető képletek, foltok, de a meglévő anyajegyek színe is megváltozhat, csakúgy, mint a textúrájuk, méretük. Az sem szokatlan jelenség, ha egy anyajegy eltűnik.

Vagyis az anyajegyek változása nem feltétlenül jelent rosszindulatúságot, legtöbbször a természetes folyamatok része. Ugyanakkor nem csak a szemmel is látható változások miatt fontos az anyajegyszűrés, a bőrgyógyászok dermatoszkópot vagy videodermatoszkópot használnak az alapos ellenőrzéshez.

Milyen változások miatt szükséges az anyajegyszűrés?

A változások megítélésében nagy segítséget jelenthet az ABCDE kritériumrendszer is, amely összefoglalja, hogy az önvizsgálatok során milyen változásokra kell felfigyelni, és megmutatni azokat az orvosnak.

  • A = aszimmetria

A bőrképlet, az anyajegy formája nem szimmetrikus.

  • B = border (határ, szegély)

Megváltozik az anyajegy formája, szegélye elmosódik, egyenetlenné válik, esetleg a szélek mentén nyúlványok jelennek meg.

  • C = color (szín)

Az anyajegyek színe megváltozik, sötétedik vagy világosodik. Feltűnhet a részben vagy egészében több színt (fekete, barna, kék, rózsaszín, fehér) tartalmazó anyajegy, vagy ha világos udvar alakul ki az anyajegy körül.

  • D = diameter (átmérő)

Alapvetően a fél centiméternél nagyobb anyajegyek magukban hordozzák a veszélyt, de orvoshoz kell fordulni, ha az anyajegy növekedésnek indul.

A cikk az ajánló után folytatódik

  • E = evolving (fejlődés, alakulás)

Gyakorlatilag bármilyen jellegű átalakulás felkeltheti a gyanút, a fentieken kívül például, ha egy korábban lapos anyajegy előemelkedővé válik, vagy ha viszketni, vérezni, váladékozni kezd. Ilyenkor mindenképpen bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni.

Érdemes felfigyelni az olyan anyajegyre, ami nem hasonlít a többihez!

Ezért szükséges a szövettan

- Az anyajegyszűrés során felmerülhet az anyajegy-eltávolítás szükségessége. Az anyajegyek kimetszésekor a legfontosabb szempont, hogy épben történjen a kimetszés, és ezt követően legyen szövettani vizsgálat. Ennek segítségével lehet megállapítani, hogy valóban rosszindulatú-e, vagy sem a kimetszett képlet - ismerteti dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus.

- Tehát minden változás esetén elengedhetetlen és akár életmentő lehet az anyajegyszűrés, de évente egyszer akkor is érdemes részt venni ilyen vizsgálaton, ha nincs szemmel látható változás.

Új anyajegy? Ezt figyeld rajta!

A bőr egészsége és védelme nem játék, így érdemes folyamatosan figyelni az anyajegyeket.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük