Egyszerű torokfájásnak hiszed! Súlyos betegségre is utalhat az egyszerű tünet
Akár az angina jele is lehet a torokban érzett fájdalom.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A torokfájás gyakori tünet hideg időben, hiszen ilyenkor a baktériumok és vírusok könnyebben megtámadják a nyálkahártyát.

Bizonyos esetekben azonban nem fertőzésre utal a torokban jelentkező fájdalom. Egy, a Daily Mail-en megjelent cikk szerint akár a keringési rendszert érintő problémára is felhívhatja a figyelmet.

Angina a torokfájás mögött

Mikor Simon Whiteley egy családi nyaralás során hirtelen jövő fájdalmat tapasztalt a torkában, nem gondolta, hogy a háttéren komolyabb egészségügyi probléma is meghúzódhat. Elmondása szerint kicsit olyan érzés volt, mintha hirtelen hideg levegőt lélegzett volna be.

Hazatérve azonban a felesége unszolására orvoshoz fordult, aki a vizsgálatot követően azt mondta, a torokban érzett fájdalom az angina jele. Az angina pectoris egy klinikai tünetegyüttes, amely a szívizomzat vérellátási elégtelensége következtében alakul ki. Hátterében jellemzően koszorúér-szűkület áll.

Az angina további tünetei

  • Nehézlégzés.
  • Hideg verejtékezés.
  • Testmozgás hatására fokozódó fájdalom.
  • A mellkasban - szegycsont mögött - érzett szorító fájdalom.
  • A vállba, bal karba, hasba, állkapocsba, fogakba kisugárzó fájdalom.

Kockázati tényezők

A betegség akkor alakul ki, ha a szívizom oxigénigénye nagyobb annál, mint amit a koszorúerek biztosítani tudnak. Az angina kockázati tényezői között meg kell említeni a túlsúlyt, a dohányzást, a magas koleszterinszintet, a mozgásszegény életmódot, valamint a családi hajlamot.

Stabil és instabil angina

A betegségnek két fajtája ismert. A stabil változat mindig hasonló tünetekkel hívja fel magára a figyelmet, és megterhelésre jelentkezik. Vele szemben az instabil angina akár nyugalmi helyzetben is jelentkezhet, tünetei változatosabbak - rohamonként változhatnak. Ez utóbbi a veszélyesebb, az instabil angina gyakrabban vált ki szívinfarktust.

Kezelési lehetőségek

A stabil angina gyógyszeres kezeléssel és életmódbeli változtatásokkal karbantartható - fontos a rizikófaktorok kiiktatása. Az instabil angina esetében azonban műtéti beavatkozásra van szükség, hiszen ilyenkor magas az infarktus kockázata.

Ezt is szeretjük