A 3. legfontosabb dolog, amit tegyél meg a hosszú életért

Ha egészségmegőrzésről van szó és a helyes táplálkozás kerül középpontba. Pedig van még egy alapvető dolog.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi évtizedekben hazánkban is egyre többet foglalkoznak az egészséges életmóddal, ám úgy tűnik, a pihenés fontossága eddig elkerülte az emberek figyelmét. Pedig a pihentető alvás a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett az egészségmegőrzés harmadik alappillére.

Talán nem is gondolnád, hogy az alvással kapcsolatos problémák több embert érintenek, mint például a cukorbetegség. Mégis, annak ellenére, hogy a felnőtt magyar lakosság 60%-a tapasztalt már alvásproblémákat, megdöbbentően kevés ember - a betegek csupán 12%-a - fordul orvoshoz.

Mi tekinthető alvászavarnak?

A probléma talán legfontosabb ismérve a tönkrement másnap. Hiszen, ha nem tudod kipihenni magad az éjszaka folyamán, az rányomja bélyegét a következő napodra. Alvászavarról akkor beszélhetünk, ha rendszeresen nehezen alszol el, vagy többször felébredsz az éjszaka során, és gyakran előfordul, hogy a kelleténél jóval korábban kelsz fel reggel. Amennyiben ezek a tünetek legalább három-négy héten át fennállnak, és negatívan befolyásolják a másnapi teljesítményedet, joggal gyanakodhatsz alvászavarra.

Mi áll a háttérben?

Az alvászavar lehet elsődleges probléma, de előfordulhat, hogy valamilyen betegség tüneteként jelentkezik. Épp ezért - amennyiben régóta szenvedsz a problémától - érdemes egy alaposabb orvosi kivizsgálásnak alávetned magad.

Betegségek az alvászavar mögött

  • Cukorbetegség.
  • Magas vérnyomás.
  • Neurológiai probléma.
  • Pajzsmirigy-túlműködés.
  • Szív- és érrendszeri problémák.

Az alvászavar következményei

Ha az orvosi vizsgálat nem mutatott ki semmilyen szervi elváltozást, az egyfelől természetesen jó hír, másfelől azonban a probléma ezzel még nem oldódott meg.

Az alvászavart nem szabad annyiban hagynod, ugyanis az idő múlásával számtalan súlyos következménnyel járhat. Így például a kialvatlanság miatti rossz közérzet idővel depresszióvá alakulhat, de az alvászavar eredménye lehet a koncentrációs képesség csökkenése, valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulása is. A probléma kihat az egész szervezetre, hiszen a nappali harmónia alapfeltétele az pihentető éjszakai alvás.

Fókuszban a pihentető alvás

Az sem mindegy, hogy az alvás valójában mennyire pihentető. Az alvásszakértők ma már egyetértenek abban, hogy elsősorban nem az a kérdés, ki mennyit alszik. Az alvás mennyisége helyett - mivel mindenkinek más az elegendő - sokkal fontosabb az alvás minősége, azaz, hogy alvás közben mennyire képes szervezeted regenerálódni, és mennyire működik pontosan a jó alvásért felelős belső biológiai órád.

Állítsd helyre biológiai órád!

Igyekezz mindennap ugyanabban az időben felkelni, még a hét végén is. Ezzel helyreállíthatod szervezeted belső biológiai óráját. Ha este nehezen alszol el, ne szunyókálj napközben, így nagyobb esélyed lesz a könnyebb esti elalvásra.

Kipróbálhatod azt is, hogy egy-két héten át mindig pontban ugyanakkor fekszel le, és az elalváshoz valamilyen rituálét társítasz - például megiszol egy pohár langyos tejet. Mindez segít majd abban, hogy kialakuljon egy feltételes reflex, és könnyebb legyen az elalvás, valamint biológiai órád is megfelelően ketyegjen.

Belső biológia órád megfelelő működéséhez természetes napfény szükséges. Talán furcsán hangzik, de érdemes reggelente időt szánni rá, hogy elegendő napfény jusson a szemedbe. Egy kis sütkérezéssel nyújtsd el a felkelést, és töltsd fel szervezeted belső napelemeit.

Próbálj mindennap mozogni egy kicsit. A rendszeres testedzés javítja az alvás minőségét, és segíti a mélyebb alvást. Lefekvés előtt legalább három órával viszont már ne végezz megerőltető edzést, elalvás előtt egy órával pedig fejezd be a munkát és a tanulást is.

Figyelj oda arra, mit eszel. Késői időpontban már ne fogyassz koffein- vagy alkoholtartalmú italokat, és kerüld a dohányzást is. Lefekvés előtt pár órával egy könnyű vacsora, elalvás előtt pedig egy meleg ital, néhány szem keksz kellemes elalvást biztosíthat. A vitaminok közül a B-vitamin segít az elalvásban. Megnyugtatja az idegrendszert, és természetes altatóként működik. Magas B-vitamin-tartalommal bírnak a tejtermékek, valamint a máj és a halfélék.

Ezt is szeretjük