Meddig bírod ki alvás nélkül? Ennyi lehet a maximum a kutatók szerint
Az eddigi rekord 11 nap, amit egy amerikai diák állított fel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy-egy megterhelő vizsgaidőszak vagy hasfájós csecsemővel töltött éjszaka során talán benned is megfogalmazódott már a kérdés, hogy vajon meddig lehet bírni alvás nélkül.

Alapvetően igaz, hogy rövidebb ideig, mint táplálkozás nélkül - nem véletlen, hogy az alvásmegvonás ismert vallató módszer. De mégis mennyi lehet a maximális ébren tölthető időtartam?

Nem dönthetsz Guinness-rekordot alvásmegvonással

Elsőre meglepőnek tűnhet, de a sok különös Guinness-rekorder között egy olyan sincs, aki alvásmegvonással szerepelne a rekordok könyvében. Ennek oka, hogy 1989 óta a Guinness Világrekordok nem támogatja az alváshiánnyal felállított rekordokat, mivel károsak lehetnek az egészségre, valamint nehezen igazolhatóak.

11 nap az eddigi maximum

A legutóbbi hivatalosan feljegyzett ilyen jellegű rekordot 1964-ben állította fel egy akkor 17 éves amerikai diák, Randy Gardner. Egy alvásmegvonással foglalkozó kutatás kedvéért 264 órán át, vagyis 11 napig volt ébren.

Az alváshiány eredménye

Azóta is számos olyan jellegű kutatás született, melynek során szigorúan ellenőrzött keretek között nyolc-tíz napon át tartottak ébren kísérleti alanyokat.

A vizsgálatban részt vevő személyek mindegyike fokozatosan és jelentős koncentrációs- és motivációskészség-csökkenést mutatott.

A kognitív feladatokra fordított idő egyenesen arányos volt az alváshiány mennyiségével: tehát minél régebb óta tartott az alvásmegvonás, annál több időt vett igénybe számukra a gondolkodás. Körülbelül négy alvásmegvonásos nap után a vizsgálati alanyok hallucinációkról számoltak be. Nem ajánlott tehát kísérletezni az alvásmegvonás időtartamának növelésével, még akkor sem, ha egy-két kimaradt éjszaka még nem okoz visszafordíthatatlan szervi károsodást. Mindenki tudja, milyen veszélyes lehet egy álmos sofőr vagy orvos.

Mennyit kell aludnod?

Az alvásnak alapvetően két típusát különböztetjük meg: az elsőt REM - Rapid Eye Movement, vagyis gyors szemmozgásos - szakasznak nevezzük, a másik pedig a REM nélküli típus. Előbbi szakasz során jelentkeznek az álmok, míg a REM. nélküli szakaszban az agyhullámok lelassulnak, és bekövetkezik a mély alvás. Eközben szervezeted regenerálódik, ennek hiányában fáradtnak és enerváltnak érzed magad. Szakértők szerint egészséges felnőtt számára átlagosan hét-kilenc óra alvás elegendő, az idősödés pedig egyfajta természetes álmatlansággal jár. Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogy az egyes életkorokban mennyi a javasolt alvásmennyiség.

Ezt is szeretjük