Az allergia hatása a lélekre
Önbeteljesítő jóslatok
Sok allergiás beteg pesszimistán látja az egész világot. Ez kihat a betegség súlyosságára.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Rengeteg kutató és orvos vizsgálta az allergia lélekre és a lélek allergiára gyakorolt hatásait. A kutatások szépen sorjában mind-mind azt bizonyították, hogy a kapcsolat nagyon szoros, és az egyik nagy mértékben befolyásolhatja a másikat.

Az allergia hatása a lélekre

Az allergia pszichés vonatkozásait figyelve kiderül, hogy elég sok beteg látja tragikusnak helyzetét. Ezt nagyban elősegíti a pesszimista magatartás, amely például olyan mondatokat generál, hogy „Ez már sosem lesz jobb!” vagy „Na, egy újabb gyógyszer, ami nem segít!”.

A kutatások azt is kimutatják, hogy amikor ilyen mondatok rendszeresen elhagyják szádat, az agyad is elhiszi, és e szerint irányítja a testet. A kezelés vagy a gyógyszer valóban nem használ, és a viszketés sem marad abba. Így ezekből a gondolatokból önbeteljesítő jóslatok válnak, melyek mind egyre csak azt bizonyítják, hogy helyzeted reménytelen.

A probléma megoldása nagyon nehéz feladat, hiszen mint minden egyéb területet érintő pesszimizmus, ez sem tudatos. Már magának a helyzetnek a felismerése is nagyon nehéz, nemhogy a rossz szokássá nyilvánítása és elhagyása.

Miért alakul ki a pesszimizmus?

Teljesen törvényszerű és érthető, hogy minden olyan betegség, mely befolyásolja életminőséged, kellemetlen fizikai helyzetet teremt, és valamelyest korlátoz, nagymértékben befolyásolja a személyiségedet is. Ebben semmi furcsa nincsen. Ez különösen akkor igaz, ha a betegség, ez esetben az allergia, már csecsemőkorodban kialakult, hiszen ezáltal befolyással bírt a szüleiddel, környezeteddel való kapcsolatodra, és átalakította az egyébként fontos és meghatározó gyermekkorod. Így válhat minden betegség személyiségfejlődésed befolyásolójává, legyél egyébként akármilyen erős egyéniség is.

A személyiségformáló hatás azonban nem feltétlenül negatív. Lehetnek komoly pozitív vonzatai is: a dolog trükkje, hogy ha felismerted a betegség és a személyiséged közti összefüggést, illetve összehangoltságot, akkor dönthetsz arról, hogy annak pozitív vagy negatív hatásait szeretnéd előtérbe helyezni. Ebben igen hathatós segítséget nyújthat egy terápia vagy tanácsadás, mely kifejezetten a betegség és személyiséged kapcsolatára éleződik ki.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A környezet befolyása

A környezet hozzáállása a betegséghez gyökeresen megváltoztathatja a beteg személyiségét. Sajnos a család, a barátok, a kollégák nem tudnak sokáig szó nélkül, támogatóan tolerálni egy rejtélyes, úgymond nem létező betegséget. Sok beteg esetében, akinek allergiáját nem ismerték fel az orvosok, hamar rányomta környezete a pszichés betegség bélyegét. Könnyen hajlamosak vagyunk valakit hipochondernek képzelni, és ilyenkor türelmetlenné válunk, lenézve magát a beteget. Ez a hozzáállás pedig a beteg pszichéjét – különösen ha gyermekről van szó – akár egy életre is károsíthatja.

Egy kanadai gyermekklinika pszichológusai felmérést végeztek a kórházban fekvő allergiás gyerekek körében. Azok a gyerekek, akiken egyetlen kezelés vagy gyógyszer sem segített, elhitték, hogy sosem gyógyulnak meg. Betegségüket büntetésként élték meg, mert összepiszkolták a ruhájukat, vagy mert nem fogadtak szót szüleiknek. Így tehát a helytelen vagy hatástalan kezelések is befolyásolják a lelket, melynek mentén könnyedén alakulhat ki pesszimizmus és depresszió. Sok esetben, ha meg is gyógyulsz, egy életre benned maradnak ezek a nyomok.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy felismerd az allergia életedre, lelki életedre gyakorolt hatását, és beszélj róla. Szakember segítségével az így kialakult gátak, félelmek és szorongások könnyebben leküzdhetőek.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük