Allergia is okozhatja a visszatérő fülgyulladást: nyáron még több embert érinthet

A visszatérő fülgyulladás nagyon kellemetlen lehet, a nyár közeledtével pedig több lesz a kiváltó ok is.

fülgyulladás3
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha felnőttként is gyakran szenved valaki fülgyulladástól, valószínűleg azok közé tartozik, akiknél magasabb a betegség kialakulásának rizikója. Ennek egyik lehetséges oka a nem megfelelően kezelt allergia.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen egyéb kiváltó okai lehetnek a gyakori megbetegedéseknek, és mit tehetünk ellene.

Ilyen tüneteket okoz a fülgyulladás

A fülgyulladás kialakulhat a középfülben, de érintheti a hallójárat területét is. A tünetek ugyan némiképp módosulhatnak a gyulladás helyétől függően, de általánosságban a következő panaszokkal fordulnak a betegek orvoshoz: jellemző a gyulladás és fájdalom, a fül duzzanata, füldugulás, fülzúgás és viszkető érzés, váladékozás is előfordulhat. A helyi tünetek mellett olyan általános panaszok is kísérhetik a fülgyulladást, mint a láz, fejfájás vagy szédülés.

fülgyulladás1
Fotó: Vonschonertagen / Getty Images Hungary

Ha valakinél a fülgyulladás visszatérő panasz, akkor fontos nemcsak a tüneteket és az akut betegséget kezelni, hanem meg kell nézni, hogy mi lehet a háttérben, ami a gyakori megbetegedésekhez vezet. Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy egy ilyen lehetséges kiváltó ok a nem megfelelően kezelt légúti allergia. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A szénanátha orrfolyást, orrdugulást okozhat, ilyen esetben pedig a fület az orral összekötő és a dobhártya két oldalán a nyomás kiegyenlítését biztosító fülkürt nem tud megfelelően működni. A nyomáskülönbség miatt fülfájás jelentkezhet. A tartós orrdugulás és orrváladékozás tehát növeli a fülkürt elzáródásának, így a középfülgyulladás kialakulásának esélyét.

Krónikus bőrbetegségek és strandolás is okozhatja

A külső fül, a hallójárat gyulladása gyakrabban alakul ki krónikus bőrbetegségek esetén, így például az ekcéma vagy psoriasis is megnöveli a hallójárat-gyulladás esélyét. Jellegzetes panasz a nyári időszakban, hiszen a strandolás során felázott fül bőre védtelenebb a kórokozókkal szemben, de évszaktól függetlenül a fültisztító pálcikával vagy a körömmel felsértett bőr is kiindulópontja lehet a gyulladásnak.

fülgyulladás2
Fotó: master1305 / Getty Images Hungary

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy szénanáthás tünetek - orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés, gyakori tüsszögés - esetén ajánlott allergológushoz fordulni, mert a megfelelő kezelés nemcsak a gyakori fülgyulladást, de az újabb allergiák és asztma kialakulását is segítheti megelőzni. Krónikus bőrproblémák esetén jelezni kell a bőrgyógyásznak a panaszt, és megfelelő krémek, kezelések segíthetnek a fül bőrének épségét megőrizni, ezáltal a fertőzések elleni védelmet fokozni. Fontos a fül érzékeny bőrének védelme a strandolás során a felázás ellen és a hétköznapokban - például a fültisztítás - is. 

4 ok a hallásromlás hátterében: nem csak az idősebbeket fenyegeti

A hallás több ok miatt is romolhat, némelyik ellen sokat lehet tenni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük