Állandóan szomjas vagy?
2 lappangó betegség a háttérben
Fontos, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyassz, ám intő jel lehet a fokozott szomjúságérzet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szomjúságérzet a szervezetnek a folyadékegyensúly eltolódására adott válasza. Amennyiben nem iszol eleget, tested dehidratálódik, melynek tünete lehet a száraz bőr, a gyakori fáradtság vagy a karikás szemek. Ha azonban úgy érzed, hogy a folyadékpótlással nincs gond, sőt, állandóan szomjas vagy, előfordul, hogy egészségügyi probléma áll a dolog mögött.

Mennyi folyadékot fogyasztasz?

Orvosi ajánlások szerint naponta két-három liter folyadékot kell innod. Ez a mennyiség fokozódhat intenzív fizikai munka, sport vagy olyan külső körülmény hatására, mint a hőmérséklet emelkedése. Fűszeres ételek fogyasztását követően ugyancsak fokozott szomjúságérzet törhet rád. Ha mindezeket végiggondolva úgy látod, nincs magyarázat az állandó szomjúságérzetedre, ideje, hogy alaposabban utánajárj a tünetnek.

Vesebetegség - növekvő nátriumszint

Egy felnőtt nőnél a testsúly 50%-át teszi ki a víz, férfiaknál még nagyobb az aránya: a testtömeg 60%-a víz. A csecsemők esetében pedig a test 75%-a víz. A testen belüli összes vízmennyiség kétharmada sejten belül található, a fennmaradó egyharmad pedig eloszlik a szövetközi folyadék és a vér között. A test vízforgalma a nátriummennyiség szabályozásához köthető. A víz, illetve a nátrium egy irányban áramlik, a kiválasztást pedig a vese végzi. Amikor a vese nagyobb mennyiségű nátriumot ürít a vizelettel, a szervezet folyadéktartalma csökken.

Megmagyarázhatatlan szomjúságérzet

Amennyiben a veséd működésével kapcsolatban valamilyen probléma lép fel, fokozott szomjúságérzetet tapasztalhatsz. Ennek hátterében állhat a szerv gyulladásos megbetegedése vagy veseelégtelenség.

Ha a veséddel gond van, felborul tested víz-, fehérje- illetve elektrolit-háztartása. A vér káliumtartalma csökken, miközben növekszik nátrium- és kalciumszintje, mindez pedig fokozza a szomjúságérzetet. A megmagyarázhatatlan szomjúságérzet kapcsán tehát mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulnod.

Diabétesz - cukor halmozódik fel a vérben

Joggal nevezhető a diabétesz népbetegségnek, hiszen a hazai statisztikai adatok szerint 800 ezer regisztrált cukorbeteg él az országban. Ennél is félelmetesebb azonban, hogy a becslések szerint ennek körülbelül a duplája lehet a betegek tényleges száma - vagyis a diabétesszel küzdők fele nem tud még a betegségéről.

Két típus

A cukorbetegségnek két típusa létezik: az egyik jellemzően gyermek-, illetve fiatalkorban alakul, a másik inkább 40 éves kor fölött. Az 1-es típusú diabéteszt a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek pusztulása jellemzi. Ennek a következtében a szerv nem képes elegendő inzulin termelésére, így a cukrok a vérben maradnak, nem épülnek be a sejtekbe. A betegség 2-es típusára az inzulinrezisztencia jellemző: csökken a szervezet inzulinérzékenysége, így a test nem képes annak a hasznosítására.

Mindkét típus egyenes következménye, hogy a cukrok a vérben maradnak, magas vércukorszintet eredményezve ezzel. A sejtek pedig, hogy energiához jussanak, fehérjéket és zsírokat használnak fel. A test erre a kémiai folyamatra fokozott szomjúságérzettel reagál. A felvett nagyobb mennyiségű folyadékkal megpróbálja felhígítani a vért, a vizeletürítés során pedig távozhatnak a cukrok a testből.

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Gyógyszerek is okozhatják

Nem csupán egészségügyi problémák első jele lehet a fokozott szomjúságérzet. Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Ilyenek például az antikolinerg szerek, melyek a vegetatív idegrendszerre hatva megszüntetik a hányingert, illetve hatásukra könnyebben távozik a légutakban felgyülemlett váladék. Az úgynevezett protonpumpagátlók, melyek csökkentik a gyomorsav termelődését, illetve hasmenés ellen szedett gyógyszerek szintén okozhatnak fokozott szomjúságérzetet.

OLVASD EL EZT IS!

szomoru no
  • felfázás
  • tünetek és betegségek

Sűrű vizelési inger, csípő vizelet

Ezt is szeretjük