Szereted az alkoholt, vagy alkoholista vagy?
Teszteld magad!
Az alkoholizmus népbetegségnek számít, hiszen minden második felnőttet érint ma Magyarországon.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Függőség, alkoholizmus

Az alkoholizmus függőségi betegség. Olyan, mint a drogfüggőség vagy a szerencsejáték-függőség. Ahhoz, hogy megértsd az alkoholizmus problémakörét, először tisztázni kell, hogy mi az addikció – vagyis a függőség.

A WHO – World Health Organisation, Egészségügyi Világszervezet – az addikció fogalmát a következőképpen határozta meg:

Azok a magatartásmódok, amelyek bizonyos anyagok rendszeres fogyasztását foglalják magukba, és e szerektől függőség alakul ki. A személyiség nem tud lemondani róla, akkor sem, ha ezek testi, lelki, szociális ártalmait érzékeli, vagy a környezet tiltja.

Az alkoholizmust pedig Dr. Robert Lefever – a nemzetközileg elismert brit szaktekintély, aki a drogok és az egyéb függőségi viszonyok problémakörével foglalkozik – az 1988-ban megjelent, How to Combat Alcoholism and Addiction című könyvében az alábbiak szerint fogalmazta meg:

Az alkoholista képtelen arra, hogy megjósolja, mi fog vele történni az első pohár ital után.

A kérdés tehát nem az - ellentétben a közhiedelemmel -, hogy az alkoholista képes-e megállni az ivást. Mert igenis képes, és akár hetekig vagy hónapokig nem juttat szeszes italt a szervezetébe. A kérdés az, hogy ha mégis megiszik egy sört vagy egy felest, mi történik utána: abbahagyja, vagy esetleg teljesen leissza magát? Nem lehet tudni - ezért alkoholista az alkoholista.

Az addikció nem szer, hanem személyiség kérdése. Nem attól függ a függőség, hogy mi a kiváltó ok, hanem, hogy ki válik függővé. Elvégre az alkohol legális szer, sokan fogyasztják, sokan rendszeresen fogyasztják, mégsem lesz mindenki alkoholista.

Honnan tudhatod, hogy alkoholista vagy-e?

Vitatott kérdés, hogy maga a függő képes-e felismerni függőségét. Egyrészt azért, mert az alkohol az észlelési folyamatokat is befolyásolja, másrészt pedig, mert az alkoholizmus az a betegség, amely azt sugallja, hogy nem vagy beteg.

Ezért a felismeréshez általában külső segítség kell.

 • Egyes tanácsadók azt javasolják, hogy a beteg próbálja ki a kontrollált ivást, mellyel ha problémái vannak, akkor valószínűleg alkoholista. De ez a módszer a betegség első szakaszaiban nem szokott beválni.
 • Segíthet az Anonim Alkoholisták gyűlése is, hiszen ha hasonlít az önmeghatározásod azokéra, akik bevallottan alkoholisták, akkor valószínűleg te is beteg vagy.
 • Nagy jelentőséggel bír az is, hogy ha pontosan tudod, mikor ittál utoljára. Nincs az az alkoholista, aki ne tudná meghatározni a legutolsó élvezetének napját vagy akár óráját.
Léteznek azonban alkoholizmusra vonatkozó tesztek is, melyek segítségedre lehetnek. Több magazin is közöl le teszteket, de ezek azonban általában nem adnak pontos választ.

Éppen ezért célszerű olyan teszteket választani, mint például az alábbi kettő. Kattints rájuk, töltsd ki őket, és helyesbítsd önképedet!

Honnan tudhatják mások, hogy alkoholista vagy?

Ahogy sokszor te magad sem tudod, mások sem feltétlenül ismerik fel. Egyrészt azért, mert rengeteg tévhit kering az alkoholizmusról, és sokan egészen téves jelenségekhez kötik.

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

 • Minden csavargó alkoholista.
 • Aki alkoholista, az reggelente iszik.
 • Aki alkoholista, az nem képes egy napra, egy hétre vagy egy hónapra abbahagyni az ivást.
 • Családban élő, dolgozó, házzal, autóval és bankszámlával rendelkező emberek nem lehetnek alkoholisták.

A másik ok, amiért sokszor nem derül fény az alkoholizmusra, vagy csak nem kerül meghatározásra, az az, hogy a túlzott alkoholfogyasztásnak bár pontosan ismertek az orvosi következményei, az orvos nehezen mondja ezeket tapasztalva a beteg szemébe, hiszen az alkoholizmus inkább sértés, mint betegség-meghatározás.

A túlzott alkoholfogyasztás jelei

 • Öregedő bőr
 • Elpattanó hajszálerek
 • Véreres szemek
 • Állandó idegesség
 • Remegő kéz
 • Májpanaszok
 • Memóriazavarok
 • Gyomorpanaszok
Cikkünk elkészítéséhez Dr. Robert Lefever, How to Combat Alcoholism and Addiction című könyvét használtuk segítségül.
Ezt is szeretjük