Alkohol és energiaital együtt: károsabb, mint valaha hitték
Peter Miller professzor szerint a környezetére nézve is veszélyes, aki alkoholt kever energiaitallal.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alkohollal felturbózott energiaital az elmúlt évtizedben kedvelt szombat esti kombóvá vált a tizen-huszonévesek körében.

Veszélyeire már több szakértő is felhívta a figyelmet, de a British Medical Journal nemrégiben megjelent cikkében az ausztrál Deakin Egyetem pszichológiaprofesszora, Peter Miller további kockázatra mutat rá.

Nőtt az energiaital-fogyasztás

Az energiaitalokat sokan kávé helyett fogyasztják, de vannak, akik egyszerűen üdítőként tekintenek ezekre az élénkítő szerekre.

A fogyasztási kedvet jól mutatja, hogy a GfK Hungária Piackutató Intézet eredményei szerint 2013 első öt hónapjában mintegy 23%-kal több energiaital fogyott az élelmiszer-kiskereskedelemben, mint a 2012-es esztendő azonos időszakában.

A piackutató intézet felmérése szerint egyre fiatalabb korosztály vásárol energiaitalokat, annak ellenére, hogy ezeknek a termékeknek a fogyasztása akár önmagában - alkohol nélkül - is mérgezést okozhat.

Mit tartalmaznak az energiaitalok?

Bár a legtöbb energiaital koffeintartalma napjainkban már nem haladja meg egy csésze eszpresszóét, ugyanakkor egyéb élénkítő összetevőket is tartalmaznak.

Ilyen lehet például a ginzeng, guarana, gingko biloba vagy a taurin, valamint nem szabad megfeledkezni az energiaitalokhoz adott nagy mennyiségű - és ugyancsak élénkítő hatású - cukorról sem.

Veszélyes páros: alkohol és energiaital

Az ausztrál Peter Miller professzor szerint a témában végzett eddigi vizsgálatok nem tükrözik teljes mértékben a valós veszélyeket, mivel a laboratóriumi kutatások során bizonyos etikai aggályok is felmerülnek.

A környezetre nézve is veszélyes

A felmérések szerint Európában és az Amerikai Egyesült Államokban négyből három főiskolás rendszeresen fogyaszt együtt energiaitalt alkohollal. Az alkohol energiaitallal keverve oly mértékben fokozza a hangulatot, hogy az már nem csupán a fogyasztó személyre, hanem a környezetére nézve is veszélyes lehet.

Élénk részegek

A koffein élénkítő hatása ugyanis elnyomja az alkohol bódító hatását, minek eredményeképpen a fogyasztó még részegen is elég élénknek érzi magát. Mindez pedig növeli a balesetek esélyét: ilyen formában pedig a fogyasztó már nem csupán a saját, hanem a körülötte lévők testi épségét is veszélyezteti.

Ezt is szeretjük