Zöld csodaszer a rák ellen! Így iktasd be étrendedbe az algát
Eddig talán csak a sushin találkoztál a rákellenes algával, de érdemes kicsit bővíteni repertoárt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár hazánkban nincs kultúrája az algafogyasztásnak, egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságai miatt érdemes barátkoznod a zöld csodaszerrel.

Wakame alga

A szárazföldi energiakészletek kimerülésével a jövőben várhatóan mindinkább a tengerek, óceánok felé fordul majd az emberiség figyelme. Korábbi cikkünkben a spirulina algáról bővebben olvashatsz.

Rákellenes algák

Az alga vagy tengeri moszat Ázsiában előszeretettel fogyasztott változatai olyan molekulákat tartalmaznak, amelyek lassítják a rák növekedését, különösen a mell-, a prosztata-, a bőr- és a vastagbélrák esetében.

A barna alga antiösztrogén hatása meghosszabbítja a menstruációs ciklust. A kombu és wakame algában lévő fukoidan apoptózisra - vagyis programozott sejthalálra - készteti a rákos sejteket, valamint serkenti az immunsejteket, így a természetes ölősejteket is.

Ez utóbbiak feladata, hogy a szövetekbe jutva elpusztítsák a fertőzött, tumoros sejteket.

Ezzel párhuzamosan olyan anyagokat is termelnek, melyek riadóztatják az immunrendszer más védelmi bástyáit, például a falósejteket.

Hallottál már a fukoxantinról?

A barna algák fukoxantin nevű összetevőnek köszönhetik színüket. A fukoxantin a karotinoidok közé tartozik - a paradicsomban lévő likopin is e család tagja -, de még a likopinnél is hatásosabban gátolja a prosztatarák sejtjeinek növekedését.

Gyulladáscsökkentő algák

A legismertebb ehető algák a nori, a kombu, a wakame, az aramé és a dulse. A nori azon rendkívül ritka zöldségfajok közé tartozik, amelyek hosszú láncokban tartalmaznak omega-3 zsírsavakat - márpedig ezek hatnak legerőteljesebben a gyulladás ellen, és nélkülözhetetlenek a neuronok megfelelő működéséhez.

Hogyan fogyaszthatod az algát?

Az algát adhatod levesekhez, salátákhoz vagy hüvelyesekhez - például babhoz, lencséhez. A kombu nevezetes arról, hogy lerövidíti a főzelékek főzési idejét, és könnyebben emészthetővé teszi őket.

Amennyiben idegenkedsz az algától mint élelmiszertől, de szeretnéd élvezni egészségügyi előnyeit, megvásárolhatod bioboltban, táplálékkiegészítő formájában is.

Cikkünk megírásában David Servan-Schreiber: A rák ellen – egy új életmód című könyve segített.

Ezt is szeretjük