A rémálmok a Parkinson-kór előfutárai?
Mikor vedd komolyan?
Átizzadt pizsama, éjszakai kapálózás? A nyugtalan éjszaka komoly egészségügyi problémát vetíthet előre.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy rémségekkel teli éjszaka kimerítő dolog lehet számodra, és olykor hosszan kísérthet. Szakértők szerint azonban megéri rosszat álmodni, mert segítségével megtudhatod, idegrendszered mennyire egészséges. A test ugyanis a nyugtalan rémálmokkal olykor jeleket küld: ezek a képek a Parkinson-kór hírnökei is lehetnek.

Mi is az a Parkinson-kór?

A remegéssel, merevséggel járó betegség megakadályozza az idegsejtek közötti kommunikációt, és lassan a pusztulásukat okozza. A Parkinson-kór korai szakaszában eddig nem tudtak tüneteket megfigyelni. Így csak akkor derült ki, hogy ebben a betegségben szenved a páciens, amikor már visszafordíthatatlan károk keletkeztek az idegrendszerben, és a remegés jelentkezett. Spanyol kutatók áttörést értek el a diagnosztizálásában, amikor bebizonyították, hogy az alvási zavarok összefüggnek az idegrendszert érintő betegségekkel.

Az álom és a betegség kapcsolata

Nem kell megijedned, ha olykor nehezen jön a szemedre álom, vagy zaklatottan ébredsz az éjszaka közepén, ezek legtöbbször a stresszes életmód jelei, nem egy súlyos betegségé. Az idegrendszer problémája leginkább akkor okoz egyértelmű tünetet, ha rémálom gyötör. Normális esetben az agyad kikapcsolja a mozgást, amikor álmodsz, hogy ne okozz önmagadban kárt. A Parkinson-kór esetében azonban az agyad nem indítja el ezt a védelmi mechanizmust, és tested reagál az álmokra.

A pozitív képek nem váltanak ki olyan heves érzelmeket, mint egy lidércnyomás - aminek a hatása alatt rugdosódhatsz, sikíthatsz, akár sírhatsz is. Természetesen mindenkinek lehet rémes éjszakája, amikor olyan erővel hat rá az álom, hogy zokogva ébred. Ez nem jelenti, hogy bármilyen idegrendszeri probléma áll a háttérben. Akkor azonban érdemes orvoshoz fordulnod, ha rendszeres alvászavarral küzdesz, ami szinte mindennap jelentkezik.

Az áttörő kutatás

A meglepő összefüggésre a Barcelona Egyetemi Kórház tudósai jöttek rá, akik több évnyi kutatómunka után, 2010-ben betegek segítségével is alá tudták támasztani az elméletüket. A vizsgálatban részt vevő páciensek mind REM-alvászavarban szenvedtek. A REM-fázis az alvás azon szakasza, amikor álmodsz, és a szemhéjad alatt mozog a szemed. Abban az esetben, ha valamilyen zavar lép fel ebben a periódusban, agyad nem blokkolja le a tested, és reagál az álmokban látottakra.

A kísérlet első lépésében feljegyezték az alanyok állapotát, orvosi eredményeit, majd két és fél év múlva visszahívták őket. Ekkor kiderült, hogy 30%-uknál alakult ki valamilyen idegrendszeri betegség, leggyakrabban Parkinson-kór. Tehát a kutatók igazoltnak találták azt a felvetést, hogy a REM-alvászavar összefügg egyéb neurológiai betegségekkel.

A kutatásnak köszönhetően már a kezdeti stádiumban is észlelhetővé és kezelhetővé válnak ezek a problémák, így hosszabb lehet az a szakasz, amikor a beteg életminősége még nem romlik érezhetően.

Természetes megelőzés

Ma még nem tudják pontosan, hogy mi okozza a Parkinson-kórt, de kialakulhat külső hatás, fejsérülés, fertőzés és bizonyos gyógyszerek miatt is. A betegség jellemzője, hogy csökken az agyban a dopaminszint, minek hatására romlik a sejtek közötti kommunikáció. Ahhoz, hogy felpörgesd a termelést, fogyassz olyan ételeket, melyek fokozzák a dopamin előállítását, és gondoskodj arról, hogy minél több pozitív hatás érjen, mert elsődlegesen emiatt termelődik ez a hormon. Próbálj több mandulát, szezámmagot, tökmagot, banánt, tejterméket fogyasztani, hogy a táplálkozással is támogasd a folyamatot.

Ezt is szeretjük