A leggyakoribb allergiát okozó élelmiszerek
Ismerj meg néhány táplálékot, mellyel jobb vigyáznod!

Dia

 	Halfélék  	A halfélék komoly allergiás reakciókat válthatnak ki. A kellemetlen tüneteket -  bőrviszketés, hasmenés, hányinger - a hal húsában található fehérje okozza. Emelett csípő fájdalom, a nyelv és a torok duzzanata is kialakulhat. Szerencsére azonban ez a típusú allergia hazánkban nem túl gyakori.

Halfélék

A halfélék komoly allergiás reakciókat válthatnak ki. A kellemetlen tüneteket -  bőrviszketés, hasmenés, hányinger - a hal húsában található fehérje okozza. Emelett csípő fájdalom, a nyelv és a torok duzzanata is kialakulhat. Szerencsére azonban ez a típusú allergia hazánkban nem túl gyakori.

Dia

 	Tojás  	A tojásallergia hazánkban körülbelül a lakosság 1%-át érinti. A betegség lényege, hogy az érintett allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére. A tojásallergia tünetei megegyeznek más ételallergiák jeleivel: bőrviszketés, száj körüli zsibbadás, légzés nehézsége, hasmenés.  	Kapcsolódó cikk: 	1 db tojás: tényleg minden tápanyagot tartalmaz? »

Tojás

A tojásallergia hazánkban körülbelül a lakosság 1%-át érinti. A betegség lényege, hogy az érintett allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére. A tojásallergia tünetei megegyeznek más ételallergiák jeleivel: bőrviszketés, száj körüli zsibbadás, légzés nehézsége, hasmenés.

Kapcsolódó cikk:
1 db tojás: tényleg minden tápanyagot tartalmaz? »

Dia

	Földimogyoró	A földimogyoróban taálható a szalicilátok az arra érzékeny embereknél kellemetlen tüneteket válthatnak ki - így például kiütést, bőrviszketést vagy fulladást. Sajnos a földimogyoró elkerülése nem könnyű, mivel számos élelmiszerhez használják adalékanyagként. Súlyos esetben fogyasztása akár anafilaxiás sokkot is előidézhet.	Kapcsolódó cikk:	A halálos anafilaxiás sokk 8 tünete »

Földimogyoró

A földimogyoróban taálható a szalicilátok az arra érzékeny embereknél kellemetlen tüneteket válthatnak ki - így például kiütést, bőrviszketést vagy fulladást. Sajnos a földimogyoró elkerülése nem könnyű, mivel számos élelmiszerhez használják adalékanyagként. Súlyos esetben fogyasztása akár anafilaxiás sokkot is előidézhet.

Kapcsolódó cikk:
A halálos anafilaxiás sokk 8 tünete »

Dia

 	Kagylófélék  	Gyermekek és felnőttek esetében is igen gyakori a kagyló által okozott allergia. A tünetek jellemzően az étel elfogyasztása után két órával jelentkeznek, ám olykor az allergiás reakció késhet akár 24 órát is. Ezek a tünetek érinthetik a bőrt - viszketés vagy kiütések formájában -, okozhatnak gyomor-és bélrendszeri tüneteket, de akár légzési problémákat is.

Kagylófélék

Gyermekek és felnőttek esetében is igen gyakori a kagyló által okozott allergia. A tünetek jellemzően az étel elfogyasztása után két órával jelentkeznek, ám olykor az allergiás reakció késhet akár 24 órát is. Ezek a tünetek érinthetik a bőrt - viszketés vagy kiütések formájában -, okozhatnak gyomor-és bélrendszeri tüneteket, de akár légzési problémákat is.

Dia

	Eper	Sajnos az ínycsiklandó, édes gyümölcs sokaknál vált ki allergiás reakciókat. Fogyasztása a szervezetben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél jellemzően csalánkiütést okoz. Ilyenkor sajnos sem belsőleg, sem külsőleg - pakolás formájában - nem használhatod a gyümölcsöt.

Eper

Sajnos az ínycsiklandó, édes gyümölcs sokaknál vált ki allergiás reakciókat. Fogyasztása a szervezetben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél jellemzően csalánkiütést okoz. Ilyenkor sajnos sem belsőleg, sem külsőleg - pakolás formájában - nem használhatod a gyümölcsöt.

Dia

	Rákfélék	Habár a rákfélék fogyasztása nagyon egészséges, gyakran okoznak allergiát. Ez a típusú allergia jellemzően együttjár a kagylóallergiával. Tünetei a következők: bőrkiütések, hasmenés, hányás, fulladás. A rákfélékkel szembeni allergia - hasonlóan a földimogyoróhoz és a halhoz - jellemzően egész életen át megmarad.

Rákfélék

Habár a rákfélék fogyasztása nagyon egészséges, gyakran okoznak allergiát. Ez a típusú allergia jellemzően együttjár a kagylóallergiával. Tünetei a következők: bőrkiütések, hasmenés, hányás, fulladás. A rákfélékkel szembeni allergia - hasonlóan a földimogyoróhoz és a halhoz - jellemzően egész életen át megmarad.

Dia

	Szója	Bár a szója a vegetáriánusok kedvelt húspótléka, sajnos bizonyos összetevőivel szemben könnyen kialakul allergiás reakció. Sajnos sokféle élemiszerben talalható szója, így a táplálékkal szembeni túlérzékenység esetén kerülni kell például a mélyhűtött, előre panírozott húskészítményeket, vagdaltakat.

Szója

Bár a szója a vegetáriánusok kedvelt húspótléka, sajnos bizonyos összetevőivel szemben könnyen kialakul allergiás reakció. Sajnos sokféle élemiszerben talalható szója, így a táplálékkal szembeni túlérzékenység esetén kerülni kell például a mélyhűtött, előre panírozott húskészítményeket, vagdaltakat.

Dia

	Tej	A tejtermékek többféle komoly bajt is okozhatnak. Ezek közül a legismertebbek a tejben lévő laktóz vagy tejcukor megemésztésével kapcsolatos problémák, melyet laktóz-intoleranciának hívnak. Leggyakoribb tünete a fáradtság, hasmenés, puffadás.	Kapcsolódó cikk:	A tejérzékenység tünetei »

Tej

A tejtermékek többféle komoly bajt is okozhatnak. Ezek közül a legismertebbek a tejben lévő laktóz vagy tejcukor megemésztésével kapcsolatos problémák, melyet laktóz-intoleranciának hívnak. Leggyakoribb tünete a fáradtság, hasmenés, puffadás.

Kapcsolódó cikk:
A tejérzékenység tünetei »

Ezt is szeretjük
Fotó: