A gyűrűs- vagy a mutatóujjad hosszabb? Ezt árulja el tested hormonális állapotáról

A hormonok játékától függ ujjaid aránya. És hogy ez mit jelent?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vess egy pillantást az ujjaidra! A mutató- vagy a gyűrűsujjad hosszabb? Talán nehéz elhinni, de cseppet sem véletlen, ha az egyik rövidebb a másiknál. Amerikai kutatók vizsgálatai szerint az ösztrogén, illetve androgén hormon befolyásolja egymáshoz viszonyított arányukat. Előbbi női, utóbbi férfi nemi hormon.

Már a magzati korban eldől a hosszúság

Hosszabb gyűrűsujj - androgéntúlsúly

Az ujjak hossza már a magzati fejlődés kezdetei szakaszában eldől. Jellemzően a férfiak kezén figyelhetők meg a mutatóujjnál hosszabb gyűrűsujjak. Ennek oka pedig az embrionális fejlődés során őket ért androgén hormonok nagyobb aránya.

Hosszabb mutatóujj - ösztrogéntúlsúly

Amennyiben a mutatóujjad hosszabb, mint a gyűrűsujjad, valószínűleg a magzati fejlődés során nagyobb arányban ért ösztrogén hormon. Ez az arány a nőkre jellemző, de ritkán előfordulhat férfiaknál is.

A kísérletek tükrében

A Floridai Egyetem kutatóinak egérkísérletei igazolták a fent említett hormonhatásokat. A tudósok megállapították, hogy a hím, illetve nőstény egérembriók végtagjain nemi hormonérzékelő receptorok vannak. A vizsgálatok során a kutatók szabályozták, hogy mennyi androgén, illetve ösztrogén jusson el az egérembriókhoz.

Azok a kisegerek, melyek több androgénnel találkoztak embrionális fejlődésük során, hosszabb negyedik ujjal születtek - ez az emberi gyűrűsujjnak felel meg. Velük szemben azoknak az egérembrióknak, melyek ösztrogéntúlsúly hatása alatt fejlődtek, a második - vagyis az emberi mutatóujjnak megfelelő - ujja lett hosszabb.

Mit árul el ujjad hossza egészségi állapotodról?

Mivel bizonyos betegségek kialakulása szoros összefüggésben állhat a hormonháztartással, óvatos következtetéseket vonhatsz le abból, hogy a gyűrűs- vagy a mutatóujjad hosszabb.

Emlődaganat - ösztrogéntúlsúly

A mellrák kialakulása több tényezőre is visszavezethető. Egyrészt komoly szerepet kapnak az örökletes faktorok, másrészt a környezeti hatások. Ezek mellett összefüggésbe hozható az emlőrák a gyermektelenséggel - a szoptatásnak ugyanis védő hatása van -, valamint a szervezet ösztrogéntúlsúlyával.

Amennyiben szervezetedben túlsúlyba kerül ez a női nemi hormon, nagyobb kockázattal számolhatsz. Erre utalhat a korai - 12 éves kor előtt kezdődő - menstruáció, a késői menopauza, valamint a gyűrűsujjnál hosszabb mutatóujj.

Az ösztrogén és a mellrák kapcsolatát a szakemberek abban látják, hogy a hormon fokozza a mell mirigysejtjei által termelt növekedési faktorok hatását. Mindez pedig kóros sejtburjánzást idézhet elő.

Depresszió - ösztrogénhiány

Szakemberek szerint a szervezet ösztrogénhiánya a depresszióra való hajlamot erősíti. Ezt te magad is tapasztalhatod, hiszen a menstruációt megelőzően hirtelen leeső ösztrogénszint is gyakran vált ki depressziós tüneteket - valamint a szülés utáni depresszió kialakulásában is jelentős szerepe van az ösztrogénszint csökkenésének.

A szervezet ösztrogénhiánya azonban nemcsak időszakos lehet - a női ciklusnak megfelelően -, hanem egyéni sajátosságból adódóan akár tartós is. Ez utóbbira pedig a gyűrűsujjnál rövidebb mutatóujj hívja fel a figyelmet.

Szívinfarktus - ösztrogénhiány

Az infarktus jellemzően inkább a férfiakat érinti. Ennek oka nem csupán az életmódbeli tényezőkből adódik, az ösztrogén védő hatásának is köszönhető, hogy a nők nagyobb eséllyel kerülik el az infarktust. Az ösztrogén ugyanis csökkenti a szervezetben a koleszterinszintet, így óvja a szívet. Ha tehát a mutatóujjad hosszabb, valószínűleg nem kell számolnod a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával.

Ezt is szeretjük