A gyakori vizelési inger rejtett lelki okai
Látszólag ok nélkül egyre gyakrabban látogatod a mosdót? Járj utána, milyen pszichés ok állhat a probléma mögött, és orvosold!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyakori vizelési ingerről sokaknak a felfázás ugrik be, mely sokszor előfordul a nőknél. A kellemetlen tünetnek valóban lehetnek fizikai okai, melyeket érdemes kizárnod, mielőtt a lelki háttér feltérképezésébe kezdenél.

Amennyiben azonban egyértelmű, hogy nem testi panasz okozza a kellemetlenséget, cikkünk segítségével felkutathatod a pszichés hátteret.

A betegségek pszichoszomatikus eredete

Számos betegség pszichoszomatikus okokra vezethető vissza. Sok más egészségügyi baj mellett a gyakori vizelési inger is kapcsolódhat lelki problémákhoz.

Probléma az emberi kapcsolatokban

A gyakori vizelési inger hátterében állhat az emberi kapcsolatokban jelentkező probléma. Ilyenkor elsősorban a párkapcsolatodat vagy más, tartós alkalmazkodást igénylő viszonyodat kell átgondolnod. A vizeletkiválasztás folyamata ugyanis a lélek szempontjából a társkapcsolatokhoz kötődő érzelmek elraktározását, feldolgozását, majd mérgektől való megszabadulását szimbolizálja.

A gyakori vizelési inger mögött sokszor a kapcsolatokban jelen lévő túlzott stressz áll, ami a szervezetet ellazulásra készteti. Ilyenkor a test fizikai síkon oldaná meg az elengedést, mégpedig a húgyhólyag által. Ez okozhatja az egészségügyi problémát.

Pszichogén inkontinencia

A probléma egyáltalán nem ritka, és egyre kevésbé kapcsolódik életkorhoz. Több fizikai okhoz köthető formája mellett a pszichogén, azaz lelki eredetű inkontinencia is létező jelenség. A gyermekkorra visszavezethető érzelmi sérülések gyakran okoznak vizelettartási problémát a későbbiekben is.

A gyakori szorongás, netán depresszió sokszor jár együtt ilyen típusú inkontinenciával. Nincs jobban vagy kevésbé veszélyeztetett korosztály, ugyanúgy előfordulhat nőknél vagy férfiaknál, időseknél vagy fiataloknál. Kezeléséhez nem alkalmaznak gyógyszereket, a pszichoterápia jelent megoldást. Depresszió esetén egyszerűen csak az egyébként is alkalmazott terápiát egészítik ki a pszichogén inkontinencia kezelésével.

Mit tehetsz a tünet ellen?

Ahhoz, hogy megszabadulj a gyakran jelentkező ingertől, a szakember segítsége mellett te magad is tehetsz. Az izmaid könnyed átmozgatása, egy kis séta vagy napi fél óra testmozgás már sokat jelent a stressz levezetése szempontjából. Az izmaid kilazításával a lelked is ellazul.

A stressz csökkentéséhez azonban a szemléletmódodon is változtatnod kell. Gondold át, hogy mennyi minden miatt szorongsz, ami miatt nem kellene, vagy amin esetleg nem tudsz változtatni.

Próbálj meg pozitívan gondolkodni, egy-egy szituáció sokszor nem is olyan szörnyű, mint amilyennek a negatív gondolkodásmód tükrében tűnik. Gondold végig, mit és hogyan tehetnél a probléma megszüntetése érdekében, így a stresszt aktív energiává alakíthatod át.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük