A fertőzött kullancs csípésének 5 tünete
Attól, hogy megcsípett egy kullancs, még nem kell pánikba esned. Ha azonban gyanús jeleket tapasztalsz, haladéktalanul fordulj orvoshoz!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hacsak nem töltöd minden percedet a négy fal között, elkerülhetetlen, hogy a nyári hónapokban kullanccsal találkozz. A kullancscsípés veszélye ugyanis nemcsak a természetjárókat fenyegeti, a kis vérszívók ma már a városokban is egyre nagyobb számban fordulnak elő.

Figyelj a tünetekre!

Érdemes hetekig figyelned magad, illetve észben tartanod, ha kullancsot találtál magadon. A kis élősködő által terjesztett betegségek megegyeznek abban, hogy, ha idejében felfedezik őket, gyógyíthatók.
Nem kell félned, ha időben észrevetted, és szakszerűen eltávolítottad a kullancsot az első 12 órában. Abban az esetben azonban, ha több mint 24 órát szívta a véred, és a következő tüneteket észleled, mindenképp fordulj orvoshoz!

Gyanús jelek

  • Influenzaszerű tünetek.
  • Nyirokcsomó-megnagyobbodás.
  • Gyorsan múló láz, hőemelkedés.
  • Fehér közepű, kokárdaszerű bőrpír.
  • Reflexproblémák, önkéntelen rángás.

Hosszú lappangási idő

A betegségek felismerésében a legnagyobb problémát az jelenti, hogy hosszú ideig nem okoznak komoly tüneteket. A bőrpír, amit a fertőzöttkullancs okoz, csak pár napig jelzi, hogy baj van. Különösebb kezelés nélkül magától is elmúlik. A csípéstől számítva egy, de akár négy hét is eltelhet, mire úgy érzed, valami nincs rendben. A kezdeti jelek pedig csak egy könnyű megfázásnak, rövid influenzának tűnnek. Ilyen aprósággal gyakran, a legtöbben nem is fordulnak orvoshoz.

Mivel a probléma rövid időn belül el is múlik, valószínűleg még kevesebb jelentőséget tulajdonítasz neki. Pár hétig ugyanis megint úgy érezheted, hogy minden rendben van. A betegség jelei azonban ezután az átmeneti szakasz után már felerősödve jelentkeznek - magas láz, reflexproblémák, ízületi és izomfájdalom formájában.

Mi a teendő?

Rendkívül fontos, hogy már az első szakasznál - amikor náthásnak érzed magad - eszedbe jusson, hogy nemrég megcsípett egy kullancs. Fordulj orvoshoz, és tájékoztasd a fertőzés lehetőségéről, így körültekintőbben fog kivizsgálni. Abban az esetben sem kell aggódnod, ha bebizonyosodik a félelmed. Többhetes, kúraszerű antibiotikum-kezeléssel maradéktalanul meggyógyíthatnak.

Kullancs okozta betegségek

Lyme-kór

Az emberekre nézve legveszélyesebb betegségek, melyeket fertőzöttkullancs terjeszt, a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás. A Lyme-kórt okozó, sejten belül osztódó parazitákat sokáig vírusoknak hitték apró méretük miatt. Ezek különböző gyulladást okozhatnak a szervezeten belül, például ízületi és izomgyulladást. Mindez igazán veszélyessé válhat, ha a szívet is megtámadja. A betegség specifikus tünete a bőr körkörös kipirosodása, amit Lyme-foltnak is neveznek.

Agyvelőgyulladás

Az agyvelőgyulladás tüneteit az agy fertőzés elleni védekezése okozza. Kezdetben influenzaszerű tünetek, majd fejfájás, koordinálatlan mozgás és láz jelzi a kórt. Sokkal ritkábban fordul elő, mint a Lyme-kór, de súlyosabb következményei lehetnek. Jó hír azonban, hogy könnyen védekezhetsz ellene védőoltással.

Megelőzés

A legjobb módja, hogy elkerüld a fertőzést, a megelőzés. A ruhára permetezhető szerek közül válassz permethrin-tartalmút, ami azonnal megöli a kis vérszívót. Az öltözékednél figyelj arra, hogy ne mászhasson könnyen alá a kullancs. Kerüld a lenge, nagy felületű felsőket, és inkább válassz hosszú nadrágot. Miután hazaértél, szabadulj meg az összes ruhadarabtól, jól rázd ki őket, és vizsgáld meg magad. Fordíts különös figyelmet a hajlatokra. Jó, ha valakinek a segítségét tudod kérni, hogy a lehető legalaposabban átnézzen.

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ha kullancsot találtál magadon, könnyen megállapíthatod, hogy milyen rég lakmározik belőled. Még csak pár órája tanyázik rajtad, ha nem duzzadt nagyobbra a körmödnél. Ha el akarod távolítani, ne kend be semmilyen szerrel, mert a fulladásnál öklendezik, így a fertőzés veszélye megnő. A legjobb, ha csipesszel a fejénél megfogod, és csavaró mozdulattal kihúzod. A csípés helyét egyszerűen fertőtlenítsd le.

Ezt is szeretjük