A 8 legjobb fogkőellenes tipp
Mosolyod úgy lesz igazán vonzó, ha fogsorod hibátlanul világít. A legfőbb ellenség, a fogkő kialakulását apró trükkökkel megelőzheted!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A leggondosabb smink és frizura sem leplezi az elhanyagolt fogsor látványát. Nemcsak a sugárzó megjelenés miatt fontos a szájápolás, de fogaid romlása számtalan probléma forrása lehet. A leggyakoribb veszélyt az alattomosan támadó fogkő, más néven plakk jelenti. Megfoszt fogaid fehérségétől, kellemetlen szájszagot és ínygyulladást is okozhat. Hogyan keletkezik fogaidon az egyre terjedő, makacs réteg?

Étkezés után a szájban képződő baktériumok a savas közeg hatására elszaporodnak. Kezdetben lepedék borítja a fogakat, mely előbb-utóbb kemény fogkővé áll össze. Ettől már csak szakember szabadíthat meg.

Lépéselőnybe kerülhetsz, ha eltávolítod a lepedéket, mielőtt fogkővé alakulna át. A rendszeres szájápolás a legfontosabb művelet, melyet néhány egyszerű, ám annál hatásosabb módszerrel tökéletesebbé tehetsz. Fogorvosok bevált tippjei segítenek, hogy elűzd a támadókat.

Válassz okos fogkefét!

Színek, formák, árak - a fogkefék kínálata bőséges. Ha igazán hatékony eszközt keresel, fogadd meg Jerry F. Tainter fogorvos tanácsát, és kis fejű kefét vásárolj. Fogmosáskor a fogak minden oldalát el kell érned, egy nagy kefével ez lehetetlen. Legalább ilyen fontos a sörték minősége. A puha, műanyag sörték megfelelően simulnak fogsorodhoz, és elég kemények a plakkok eltávolításához. Fontos, hogy a sörték lekerekítettek legyenek, így nem sértik meg a fogínyt.

Figyelj a technikára!

Az ügyes fogkefehasználat megakadályozza a bakteriális plakkok kialakulását. Dr. William Campoli fogorvos szerint az emberek többsége nem megfelelően mos fogat, csupán a tükörben is látszó felületet tisztítja. Ne kövesd el ezt a hibát, hiszen a lepedék leggyakrabban az alsó fogak hátsó felszínén bújik meg. Tartsd úgy a kefét, hogy 45 fokos szöget zárjanak be a sörték a fog és íny találkozásánál. Apró, körkörös mozdulatokkal, óvatosan dörzsölj, egyszerre csak egy vagy két fogat érintve!

Ne takarékoskodj az idővel!

Ha nem csupán lelkiismereted megnyugtatása a célod fogmosás közben, legalább két percet szánj rá! Az igazán tiszta fogsorért ennek dupláját se sajnáld. Ha teheted, minden étkezést kövesse fogmosás, de a legfontosabb az esti művelet - ezt soha ne hagyd ki! Gondolj bele, ha enélkül töltöd az éjszakát, a plakkok legalább nyolc órán keresztül zavartalanul terjeszkedhetnek.

A szájvíz sem felesleges

Csaknem harmadára csökkentheted a fogkőképződés és ínygyulladás veszélyét, ha szájöblítő folyadékot is használsz. A számtalan termék mellett otthon is elkészítheted hatékony szájvizedet. Készíts 3%-os hidrogén-peroxid oldatot, és hígítsd fele-fele arányban vízzel! Az egyszerű keverék csodákra képes. Ha nincs módod fogmosásra és szájvízhasználatra, a tiszta vizes öblögetéssel is teszel egy kis lépést fogaid épségéért.

Barátkozz meg a fogselyemmel!

Gondoltad volna, hogy a fogselyem legalább olyan fontos eszköz a plakkok eltávolításánál, mint a fogkefe? A tapasztalt fogorvosnak, dr. Richard Sheperdnek elhiheted. Cérna vagy szalag formájú, hagyományos vagy ízesített - bármelyiket választod, a hangsúly a rendszeres használaton van. A levágott selyemdarab két végét tekerd két középső ujjadra, közöttük körülbelül öt centi selyem maradjon. Finoman előre-hátra mozgatva nyomd a selymet két fog közé, és csúsztasd el az egyik fog szélén az ínyedtől kiindulva. Ismételd meg a másik fog mentén is, és haladj végig a fogsoron.

Válaszd a nyerő párost!

A fluoridos fogkrém aktív fegyver a lepedék ellen, érdemes tanulmányoznod a tubusok csomagolását. A hatást fokozhatod egy olcsó, ám látványos hatást ígérő szer, a szódabikarbóna használatával. Keverj össze egy evőkanálnyi port egy csipet sóval, mártsd bele nedves fogkefédet, és így dörzsöld a fogsorod! Kiválóan tisztít, és csillogó mosolyt varázsol.

Ismerkedj a modern segítőtársakkal!

Az elektromos fogkefe megkedvelteti az unalmas fogmosást - buzdít dr. Campoli. Ha valóban hatásos termékre vágysz, ne vibráló kefét válassz, hanem olyat, melynek sörtéi körkörösen mozognak. Ezzel akár meg is duplázhatod a fogkő-eltávolítás eredményességét. Kedveled a korszerű eszközöket? Akkor a szájzuhanyt neked találták ki! Ám nem árt az óvatosság: a túl erős vízsugár megsértheti az érzékeny fogínyt. Ne felejtsd, hogy a szájzuhany nem helyettesíti a fogmosást, csupán kiegészíti annak hatását.

Rágj a bátor mosolyért!

Kezdd az étkezést egy falat érett sajttal, mely megszünteti a plakk savtermelő képességét. Itt kivételesen nem a frissesség a nyerő: minél tovább érlelték a sajtot, annál hatásosabb. Ha főétkezés után kivételesen nem tudsz sort keríteni a fogmosásra, a cukormentes rágógumi segít semlegesíteni a savas közeget, és megelőzi az ételmaradékok lepedékké alakulását.

Kövesd a hatékony tippeket, de ne feledkezz meg a rendszeres fogorvosi ellenőrzésről sem - büszke mosoly lesz a jutalmad a tükörben.

Cikkünk a Reader's Digest Szakorvosi tanácsadó - Házi gyógymódok című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük