5 ragyogó ötlet a csillogó, fehér fogakért
Gyönyörű, szikrázó mosolyra vágysz? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád, mégsem árt odafigyelni néhány apróságra.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Gondolj egy szép porceláncsészére. Naponta töltsd meg kávéval és üdítőitalokkal, tedd ki hidegnek és melegnek, dohányfüstnek és alkoholnak. Tegyél bele élénken színezett ételeket.

Azután mosogasd el erős, folyékony mosószerrel. Egy idő után apró pöttyök jelennek meg a porcelán felületén, és a hajdani szép fehér csésze elkoszolódott, avítt látványt nyújt.

A fogak is olyanok, mint ez a finom porceláncsésze. Eleinte ragyogóan fehérek, de aztán jön a kóla, a tea, a cigarettafüst, a savas gyümölcslé, a különféle színes ételek napi háromszori vagy többszöri támadása, és a fogak elszíneződnek.

Nem mintha a fogaknak hófehéreknek kellene lenniük, természetes színük a világossárga és a halvány sárgáspiros. A korral aztán egyre inkább sötétedik ez a szín. A fog felszíne berepedezik, megkopik, kis rések nyílnak a fog kevésbé kemény belső anyaga, a dentin felé, mely magába szívja az ételek színét. A szennyeződés a fogakon képződött lepedékhez, a fogkőhöz tapad, és a fogközökben, a nehezen hozzáférhető résekben és zegzugokban felgyülemlik.
Igen sokféle fogszennyeződés létezik. Elszennyeződést okozhat az antibiotikum-kúra, a szervezet anyagcseréjének felborulása és a magas láz is. Ezeket szakembernek kell rendbe hoznia. A mindennapos szennyeződéseket azonban, amilyeneket például a kávé és cigaretta okoz, házilag is el lehet tüntetni. Ehhez nyújtunk néhány ötletet.

A legerősebb fogszínezők

  • Kávé.
  • Tea.
  • Vörösbor.
  • Kóla.
  • Cigaretta.
  • Színes, mesterséges ételek.

A legfontosabb szabály

Minden étkezés után moss fogat! Ha rendszeresen és alaposan tisztítod a fogaidat, kisebb a valószínűsége, hogy a szennyeződés meg tud rajtuk kapaszkodni.

Arra is figyelj, hogy fogmosás előtt közvetlenül ne fogyassz savas ételeket és italokat. A vörösborban, almában és kólában található savak kicsit megbontják a fogzománc felszínét, így, ha fogat mosol, akkor a zománc károsodik, és a fog nemcsak a színező ételeknek köszönhetően lesz sötétebb, hanem azért is, mert egyre inkább felszínre kerül a dentin. Ha este fogyasztasz ilyesmit, akkor utána öblítsd ki a szád, és várj legalább fél órát a fogmosással.

Szájvíz

Fogmosás után ne feledkezz meg a szájvíz használatáról. Míg a fogkrém leszedi a szennyeződéseket, addig a szájvíz fertőtlenít, és megakadályozza, hogy a fogra tapadjon mindenféle ártalmas anyag. Használatával nemcsak a fogaid maradnak fehérek, de a fogszuvasodást is gátolja.

A jó öreg szódabikarbóna

Keverj össze szódabikarbónát annyi hidrogén-peroxiddal, hogy fogkrém sűrűségű masszát kapj. Ezzel alaposan súrold meg az elszíneződött területet, vigyázva, hogy az ínyedet ne dörzsölje ki. Ne használj túl sok peroxidot, mivel az könnyen kimarhatja a szádat. Ha idegenkedsz tőle, akkor magában is használhatod a szódabikarbónát.

Lepedékmentesítés

Öblögess olyan oldattal, mely megmutatja, hogy a fogmosás után hol maradt a fogaidon lepedék. Ezeken a helyeken a fog később elszíneződik, és kilyukad. Ha megvannak a kritikus helyek, akkor figyelj arra, hogy ott is alaposan tisztítsd.

Óvatosan a súrolással!

Ha felmerülne az ötlet, hogy kipróbálj egy divatos fogfehérítő csodakezelést, gyorsan beszéld le magad róla. Hatásosnak tűnhet, de olyan, mintha a konyhai pultot smirglivel tisztítanád. Leszedi az elszíneződést, de egyben a zománcot is kikezdi. És ahogy vékonyodik a fogon a zománcbevonat, úgy tűnik elő egyre jobban a dentin, ami pedig sötétebb színű. Ezért olyan lesz a fogad, mintha elszíneződött volna. Ha mindenképpen fogfehérítő módszert szeretnél igénybe venni, akkor fordulj ezzel foglalkozó fogászathoz.
A túl erős dörzsöléssel is vigyázz. Attól, hogy erősebb, még nem jobb, a durva fogkefe és a jó sok izommunka legalább annyit árthat a fognak, mint egy zománccsiszoló fogkrém.
 

Cikkünk a Szakorvosi tanácsadó - Házi gyógymódok című könyv alapján készült.

Ebben a rendkívüli könyvben 537 orvos és egészségügyi szakember tanácsa alapján több mint 2300 módszer lelhető fel 138 betegség vagy panasz enyhítésére. Segítségével te is egyszerű, már-már feledésbe merült népi módszerekkel segíthetsz saját egészségügyi panaszaidon, illetve többet tehetsz azért, hogy megelőzd azokat, és megőrizd egészségedet.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 4990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük