A 4 legdurvább, rejtett anyagcsere-lassító

Így iktasd ki őket!

A fogyókúra mit sem ér, ha anyagcseréd nem működik megfelelően. Ezek lassítják le!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A megfelelő anyagcsere-működés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a tápanyagok optimális mértékben szívódhassanak fel, illetve alakuljanak energiává, a raktározás, illetve a méreganyagok felhalmozódása pedig minél csekélyebb mértékben veszélyeztesse egészségedet és ideális testsúlyodat. Ha előbbi lelassul, utóbbiak javára billen el a mérleg, így előfordulhat, hogy a kitartó fogyókúrák ellenére sem leszel képes a tartós súlyvesztésre.

A túl lassú anyagcseréért és emésztésért ugyanakkor nemcsak a mértéktelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód tehető felelőssé, de gyakran a táplálékokban megtalálható, észrevétlen, ám annál károsabb anyagok is közrejátszhatnak a probléma kialakulásában. Ismerd meg a legjellemzőbb anyagcsere-lassítókat, és a jövőben igyekezz mindent megtenni, hogy kiiktasd őket étrendedből.

Rejtett zsírok

Az optimális emésztéshez és a súlyfelesleg eltüntetéséhez nélkülözhetetlenek a zsírok, sőt, a táplálkozási szakértők szerint az az ideális, ha a nap folyamán elfogyasztott kalóriamennyiség mintegy 15-20%-át a zsírokból származó energia teszi ki.

Mindez a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához is szükséges, azonban korántsem mindegy, hogy a zsírok mely típusát viszed be szervezetedbe.

A többszörösen telítetlen, más néven esszenciális zsírsavak, mint az omega-3 és az omega-6, köztudottan csökkentik a vér koleszterinszintjét, és emésztésed működését is segítik, így a diéta ideje alatt érdemes a hidegen sajtolt növényi olajokat, például az olívaolajat választanod.

Célszerű azonban táplálkozásodból kiiktatnod a zsíros és vajas tésztából készült pékárukat, a kemény sajtokat, illetve az önteteket és mártásokat, ezek az élelmiszerek ugyanis rendkívül magas, szabad szemmel nem látható zsírtartalmuk miatt emésztésed lelassítása révén látványosan képesek kilóid számát gyarapítani.

Savas élelmiszerek

Ha gyakori fejfájással és fáradtsággal küzdesz, emellett gyomor-, illetve emésztési problémáid vannak, érdemes megállapítanod, nem fogyasztasz-e túlságosan is sok, szervezeted egyensúlyát savas irányba elmozdító élelmiszert.

Ha túl sok húst, édességet, kávét és finomított lisztből készült kenyeret veszel magadhoz, a belső sav-bázis egyensúly felborulhat, minek köszönhetően az anyagcsere-folyamatok működése sem lesz tökéletes. A lelassult emésztés következtében a zsírszövetek felhalmozódnak, emellett az említett táplálékokból származó méreganyagok miatt nagy a valószínűsége, hogy a narancsbőr jeleivel is számolnod kell majd.

Egészséged és karcsúságod érdekében törekedj a sav-bázis egyensúly megteremtésére, és fogyassz nagyobb mennyiségben olyan lúgosító táplálékokat, mint a friss zöldségek és gyümölcsök, csökkentsd a húsfogyasztás mennyiségét, a gabonafélék közül pedig a kölest részesítsd előnyben. Célszerű lemondanod továbbá a cukros és szénsavas italokról is.

Hozzáadott cukrok

Sok, alapvetően egészséges, ám a csomagolás és tartósítás során mesterséges adalékanyagokkal dúsított élelmiszerhez adnak ízfokozóként cukrot, ezért nem elegendő csupán a csokoládét és az édességeket száműznöd étrendedből.

Vásárlás előtt mindig alaposan olvasd el a termékek címkéjét - ügyelve azok cukortartalmára -, különös tekintettel a gyümölcsjoghurtokra, a müzlire, a gabonaszeletekre, a konzervekre és a dobozos gyümölcslevekre.

Ha nagy mennyiségben fogyasztod ezen egészségesnek vélt élelmiszerek azon típusait, melyek a kelleténél több édesítőt tartalmaznak, a cukor felhalmozódhat szervezetedben, ami amellett, hogy lassítja anyagcsere-működésed, a nyirokkeringésre is rossz hatással lehet, nem beszélve arról, hogy vércukorszinted egyensúlyát is negatív irányba tereli, fokozva ezzel a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Módosított keményítők

Keményítőt szinte az összes, természetben fellelhető és emberi fogyasztásra alkalmas növény tartalmaz. Utóbbiakat bátran fogyaszthatod, hiszen telve vannak a szervezet számára létfontosságú és értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

Fontos azonban, hogy óvakodj az olyan termékektől, melyeket feldolgozásuk során állaguk és tartósságuk javítása érdekében bonyolult kémiai eljárásoknak vetnek alá, többek között módosított keményítőkkel látják el őket. Utóbbiaknak a tartósítószerektől a sűrítőanyagokon át a csomósodást gátló szerekig számos verziójuk létezik.

A testidegen, mesterséges összetevőt azonban szervezeted nem tudja hasznosítani, sem feldolgozni, így idővel felhalmozódik, és gátolja a természetes kiválasztási és emésztési folyamatokat. Mindemellett élelmiszer-allergiát is okozhat, ezért ebben az esetben is érdemes fokozottan ügyelned az egyes termékek címkéjén található összetevők ellenőrzésére.

Ezt is szeretjük