Nemcsak nők kaphatnak rák elleni védőoltást
Ezeket a ráktípusokat előzheti meg
Nem kizárólag a nők betegsége, és nem is csak ők kaphatnak oltást.

nagykep?cikkid=167525&kep=ferfi-no-orvosnal-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon évente csaknem 4500 új fej-nyaki daganatos megbetegedést regisztrálnak. A betegség háromszor annyi férfit érint, mint nőt. A riasztóan magas esetszám hátterében pedig főként a humán papilloma vírus - HPV - áll, amely az orális szexnek és a gyakori partnerváltásnak köszönhetően egyre többeket érint.

A HPV a világszerte 32 millió férfit és nőt érintő nemi szervi szemölcsért és a végbélnyílás körüli rákok jelentős részéért is felelős. A szakemberek épp ezért a megelőzésre hívják fel a figyelmet: míg az óvszer csak részleges védelmet nyújt a HPV-vel szemben, a legújabb védőoltások segítségével a férfiaknál is hatékonyan megelőzhető a nemi szervi szemölcs és a vírus okozta, végbélnyílás körüli rák. Fontos ugyanis leszögezni, hogy a HPV és az általa létrejövő rákos megbetegedések egyáltalán nemcsak a nők problémáját jelentik.

A HPV nemcsak a nők betegsége

Noha a fiatal férfiak csaknem kétharmada tudja, hogy a HPV hímvesszőrákot, fej-nyaki daganatokat és végbélnyílás körüli rákokat is okozhat, a védekezéssel kapcsolatban még mindig hiányosak az ismereteik. Tízből hatan úgy gondolják, hogy a nemi betegségek csak aktus útján terjednek, minden második férfi pedig azt hiszi, hogy az óvszer az összes nemi úton terjedő fertőzéssel szemben védelmet nyújt.

A legfrissebb kutatások szerint a HPV esetén az orális szex az egyik leggyakoribb fertőzési mód. Az orális szex mellett szintén komoly kockázati tényező az anális szex, amely nemcsak a nemi szervi szemölcsök, de a vírus okozta végbélnyílás körüli rák kialakulásának az esélyét is növeli.

Védőoltással a rákmegelőzésért

A HPV minden második férfit érint élete során legalább egyszer. A tünetmentes lappangásnak köszönhetően akár évekig jelen lehet észrevétlenül a szervezetben. A kellemetlen és könnyen kiújuló nemi szervi szemölcsök mellett hosszútávon számos daganatos megbetegedést, többek között végbélnyílás körüli rákot is okozhat. Ennek ellenére a férfiak harmada még mindig azt gondolja, hogy a HPV kizárólag női betegség, és jelentős részük nem hallott a vírus elleni védőoltásról sem.

A nők mellett a férfiak is kérhetik

Dr. Albert István andrológus elmondta, hogy amíg a nőgyógyászati szűrések régóta nem számítanak tabunak, a férfibajokat sokszor még mindig prüdéria és tudatlanság övezi. A férfiegészség általában túl későn kerül előtérbe, amikor már megtörtént a baj. Gyakran akkor is tanácstalanok az érintettek, hogy hova fordulhatnak.

Pedig a bőr- és nemigyógyász, illetve urológiai rendeléseken túl andrológusokat is felkereshetnek, akiket a legegyszerűbben talán férfigyógyászként is lehet nevezni. Ők hasonló területekért felelnek, mint a hölgyeknél a nőgyógyászok. A szakértő külön kiemelte a prevenció és a rendszeres szűrések fontosságát, azon belül is a figyelem felhívását arra, a férfiak is kaphatnak olyan védőoltást, mellyel nagyobb valószínűséggel megelőzhetik a rákos betegségek említett típusait.

Ezt is szeretjük