A 7 legfontosabb immunerősítő
Rák, megfázás, fáradtság ellen
A hidegebb napokon sem kell beletörődnöd az állandó megfázásba. Táplálkozz egészségesen!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi szervezetnek nap mint nap kórokozók hadával kell szembeszállnia. Az immunrendszer agresszívan védekezik a betolakodók ellen, csatarendbe állítja a makrofágokat, a T-limfocitákat, valamint a B-sejteket. Ha azonban az immunrendszer túlságosan nagy megterhelésnek van kitéve, vagy valami miatt meggyengült, a szervezet képtelen megakadályozni a betegségek kialakulását.

Miért következik be az immunrendszer gyengülése?

Az immunrendszer meggyengülése a helytelen táplálkozás, a stressz, a genetikai tényezők, az időskor, a kimerültség, az elhízás, a gyógyszerek, a kemoterápia, valamint heveny fertőzések és idült betegségek következménye lehet. Ezen kívül pedig a szabadgyökök okozta károsodások is alááshatják az immunsejtek hatékonyságát.

Hogy erősítsd immunrendszered?

Fontos karotinoidok

Az immunrendszer meggyengüléséhez vezethet, ha étrended nem tartalmaz elegendő karotinoidot, például likopint és béta-karotint. Ez utóbbi főleg a sárgarépában és az édesburgonyában található nagy mennyiségben, a paradicsomkészítmények pedig rengeteg likopint tartalmaznak. Egy laboratóriumi vizsgálat során kimutatták, hogy a paradicsomkészítményekben gazdag étrend jelentős mértékben növeli az immunrendszer hatékonyságát. Ráadásul a karotinoidok antioxidáns tulajdonságuk révén védik az immunsejteket a szabadgyökök okozta károsodástól.

Tápanyagok, vitaminok

A tápanyagok egész soráról – többek között a cinkről, vasról, C- és E-vitaminról – köztudott, hogy erősíti a fertőzésekkel szembeszálló sejteket, és képes az öregedő immunrendszert revitalizálni. Nem szükséges azonban a vitaminokat kapszula formájában szedned.

Az összetett szénhidrátokban, a tenger gyümölcseiben, a sovány szárnyas húsban és a levélzöldségekben rengeteg B-vitamin található, mely erősíti az immunrendszert, és elősegíti az antitest-termelést. Ezenkívül okos döntés lehet, ha élőflórás joghurtokat fogyasztasz. Ezekben a tejtermékekben található probiotikus baktériumok ugyanis csökkentik a veszélyes kórokozók számát, illetve kiszorítják azokat a szervezetből.

Kén és lentinan

A vöröshagyma és a fokhagyma erőteljes kénvegyületei serkentik a makrofágok és T-limfociták működését. Ráadásul arra is képesek, hogy meggátolják a kórokozók által termelt, valamint azok terjedését elősegítő enzimek aktivitását. A shiitake gombában található lentinanról pedig kimutatták, hogy az immunrendszer erősítésével segíti annak működését.

Cay-1 és a flavonoidok

Előzetes kutatási eredmények arra utalnak, hogy csilipaprikában található Cay-1 nevű anyag hatékony a baktériumokkal és gombákkal szemben. A teljes kiőrlésű gabonafélékben és a gránátalmában található flavonoidok pedig növelik az immunsejtek hatékonyságát, és közvetlenül gátolják a kórokozók szaporodását.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A kutatások tükrében

Egy kis létszámú, hat hétig tartó klinikai vizsgálat kimutatta, hogy azoknak a hatvan évnél idősebb önkénteseknek, akik naponta kétszer egy-egy pohár, az élőflórás joghurtban található baktériumokkal dúsított tejet ittak, erősödött az immunrendszere.

Mindez pedig nagyban hozzájárult egészségük megőrzéséhez, hiszen védelmet nyújtott a vírusfertőzésekkel szemben.

Cikkünk az Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.

Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük