A 7 legfontosabb immunerősítő

Rák, megfázás, fáradtság ellen

A hidegebb napokon sem kell beletörődnöd az állandó megfázásba. Táplálkozz egészségesen!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi szervezetnek nap mint nap kórokozók hadával kell szembeszállnia. Az immunrendszer agresszívan védekezik a betolakodók ellen, csatarendbe állítja a makrofágokat, a T-limfocitákat, valamint a B-sejteket. Ha azonban az immunrendszer túlságosan nagy megterhelésnek van kitéve, vagy valami miatt meggyengült, a szervezet képtelen megakadályozni a betegségek kialakulását.

Miért következik be az immunrendszer gyengülése?

Az immunrendszer meggyengülése a helytelen táplálkozás, a stressz, a genetikai tényezők, az időskor, a kimerültség, az elhízás, a gyógyszerek, a kemoterápia, valamint heveny fertőzések és idült betegségek következménye lehet. Ezen kívül pedig a szabadgyökök okozta károsodások is alááshatják az immunsejtek hatékonyságát.

Hogy erősítsd immunrendszered?

Fontos karotinoidok

Az immunrendszer meggyengüléséhez vezethet, ha étrended nem tartalmaz elegendő karotinoidot, például likopint és béta-karotint. Ez utóbbi főleg a sárgarépában és az édesburgonyában található nagy mennyiségben, a paradicsomkészítmények pedig rengeteg likopint tartalmaznak. Egy laboratóriumi vizsgálat során kimutatták, hogy a paradicsomkészítményekben gazdag étrend jelentős mértékben növeli az immunrendszer hatékonyságát. Ráadásul a karotinoidok antioxidáns tulajdonságuk révén védik az immunsejteket a szabadgyökök okozta károsodástól.

Tápanyagok, vitaminok

A tápanyagok egész soráról – többek között a cinkről, vasról, C- és E-vitaminról – köztudott, hogy erősíti a fertőzésekkel szembeszálló sejteket, és képes az öregedő immunrendszert revitalizálni. Nem szükséges azonban a vitaminokat kapszula formájában szedned.

Az összetett szénhidrátokban, a tenger gyümölcseiben, a sovány szárnyas húsban és a levélzöldségekben rengeteg B-vitamin található, mely erősíti az immunrendszert, és elősegíti az antitest-termelést. Ezenkívül okos döntés lehet, ha élőflórás joghurtokat fogyasztasz. Ezekben a tejtermékekben található probiotikus baktériumok ugyanis csökkentik a veszélyes kórokozók számát, illetve kiszorítják azokat a szervezetből.

Kén és lentinan

A vöröshagyma és a fokhagyma erőteljes kénvegyületei serkentik a makrofágok és T-limfociták működését. Ráadásul arra is képesek, hogy meggátolják a kórokozók által termelt, valamint azok terjedését elősegítő enzimek aktivitását. A shiitake gombában található lentinanról pedig kimutatták, hogy az immunrendszer erősítésével segíti annak működését.

Cay-1 és a flavonoidok

Előzetes kutatási eredmények arra utalnak, hogy csilipaprikában található Cay-1 nevű anyag hatékony a baktériumokkal és gombákkal szemben. A teljes kiőrlésű gabonafélékben és a gránátalmában található flavonoidok pedig növelik az immunsejtek hatékonyságát, és közvetlenül gátolják a kórokozók szaporodását.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kutatások tükrében

Egy kis létszámú, hat hétig tartó klinikai vizsgálat kimutatta, hogy azoknak a hatvan évnél idősebb önkénteseknek, akik naponta kétszer egy-egy pohár, az élőflórás joghurtban található baktériumokkal dúsított tejet ittak, erősödött az immunrendszere.

Mindez pedig nagyban hozzájárult egészségük megőrzéséhez, hiszen védelmet nyújtott a vírusfertőzésekkel szemben.

Cikkünk az Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.

Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük