A 7 legfontosabb immunerősítő
A hidegebb napokon sem kell beletörődnöd az állandó megfázásba. Táplálkozz egészségesen!
Az emberi szervezetnek nap mint nap kórokozók hadával kell szembeszállnia. Az immunrendszer agresszívan védekezik a betolakodók ellen, csatarendbe állítja a makrofágokat, a T-limfocitákat, valamint a B-sejteket. Ha azonban az immunrendszer túlságosan nagy megterhelésnek van kitéve, vagy valami miatt meggyengült, a szervezet képtelen megakadályozni a betegségek kialakulását.
Miért következik be az immunrendszer gyengülése?
Az immunrendszer meggyengülése a helytelen táplálkozás, a stressz, a genetikai tényezők, az időskor, a kimerültség, az elhízás, a gyógyszerek, a kemoterápia, valamint heveny fertőzések és idült betegségek következménye lehet. Ezen kívül pedig a szabadgyökök okozta károsodások is alááshatják az immunsejtek hatékonyságát.
Hogy erősítsd immunrendszered?
Fontos karotinoidok
Az immunrendszer meggyengüléséhez vezethet, ha étrended nem tartalmaz elegendő karotinoidot, például likopint és béta-karotint. Ez utóbbi főleg a sárgarépában és az édesburgonyában található nagy mennyiségben, a paradicsomkészítmények pedig rengeteg likopint tartalmaznak. Egy laboratóriumi vizsgálat során kimutatták, hogy a paradicsomkészítményekben gazdag étrend jelentős mértékben növeli az immunrendszer hatékonyságát. Ráadásul a karotinoidok antioxidáns tulajdonságuk révén védik az immunsejteket a szabadgyökök okozta károsodástól.
Tápanyagok, vitaminok
A tápanyagok egész soráról – többek között a cinkről, vasról, C- és E-vitaminról – köztudott, hogy erősíti a fertőzésekkel szembeszálló sejteket, és képes az öregedő immunrendszert revitalizálni. Nem szükséges azonban a vitaminokat kapszula formájában szedned.
Az összetett szénhidrátokban, a tenger gyümölcseiben, a sovány szárnyas húsban és a levélzöldségekben rengeteg B-vitamin található, mely erősíti az immunrendszert, és elősegíti az antitest-termelést. Ezenkívül okos döntés lehet, ha élőflórás joghurtokat fogyasztasz. Ezekben a tejtermékekben található probiotikus baktériumok ugyanis csökkentik a veszélyes kórokozók számát, illetve kiszorítják azokat a szervezetből.
Kén és lentinan
A vöröshagyma és a fokhagyma erőteljes kénvegyületei serkentik a makrofágok és T-limfociták működését. Ráadásul arra is képesek, hogy meggátolják a kórokozók által termelt, valamint azok terjedését elősegítő enzimek aktivitását. A shiitake gombában található lentinanról pedig kimutatták, hogy az immunrendszer erősítésével segíti annak működését.
Cay-1 és a flavonoidok
Előzetes kutatási eredmények arra utalnak, hogy csilipaprikában található Cay-1 nevű anyag hatékony a baktériumokkal és gombákkal szemben. A teljes kiőrlésű gabonafélékben és a gránátalmában található flavonoidok pedig növelik az immunsejtek hatékonyságát, és közvetlenül gátolják a kórokozók szaporodását.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A kutatások tükrében
Egy kis létszámú, hat hétig tartó klinikai vizsgálat kimutatta, hogy azoknak a hatvan évnél idősebb önkénteseknek, akik naponta kétszer egy-egy pohár, az élőflórás joghurtban található baktériumokkal dúsított tejet ittak, erősödött az immunrendszere.
Mindez pedig nagyban hozzájárult egészségük megőrzéséhez, hiszen védelmet nyújtott a vírusfertőzésekkel szemben.
Cikkünk az Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.
Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.
Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
OLVASD EL EZT IS!
- gyógynövény
- grépfrút
A 4 legjobb természetes immunerősítő az influenzaszezonra
- tanulás
- táplálkozás