A nátrium-glutamát - E621 - az egyik legismertebb ízfokozó. Kereskedelmi forgalmazása a fehérjében gazdag készételek és a gyorsétterem-hálózatok termékeinek elterjedésével nőtt hatalmas méretűre.
Dia
Az édesítőszerként használt ciklamát - E 952 - kromoszómakárosodást okozhat. Nagyobb mennyiségben kísérleti patkányoknál hólyagrákot idézett elő. Rágógumik, cukormentes italok ízesítésére használják.
Dia
Viták tárgyát képezi, hogy az aszpartám - E 951 - nevű édesítőszer hozzájárul-e a rákos megbetegedések kialakulásához. Cukor-, illetve alkoholmentes italok, lekvárok édesítésére használják.
Dia
Húsfélék színezőanyagaként és tartósítószereként használják az E250-es számú nátrium-nitritet. A gyomorba és a tápcsatorna további részeibe jutva nitrózaminná alakul, és DNS-károsodást okoz.
Dia
Elsősorban fagylaltok, illetve jégkrémek színezésére használják a brillantkék - E133 - elnevezésű színezőanyagot, de kozmetikumokban is megtalálható. Egyes szakemberek szerint rákkeltő.
Dia
A guargumit - E 412 - többek között majonézekhez, ketchupokhoz, szószokhoz, tejtermékekhez, kakaóitalokhoz, üdítőkhöz, szörpökhöz, sonkákhoz, lekvárokhoz és péksüteményekhez használják.
Dia
Az E 950 jelű, K-aceszulfám nevű édesítőszer felhasználási köre kiterjedt: alkalmazzák cukormentes és alkoholos italok édesítésére, valamint gyümölcs- és zöldségkonzerveknél is használják. Állatkísérletek tanúsága szerint rákkeltő.