6 valóban hatásos fogkőellenes házi fortély
Ha szeretnél vigyázni fogaid épségére, a rendszeres fogmosáson kívül másra is oda kell figyelned. Tudd meg, mit tehetsz a fogkő ellen!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kis odafigyeléssel és pár otthoni praktikával számodra sem elérhetetlen, hogy a fogaid úgy csillogjanak, mint egy hollywoodi sztárnak. Elsősorban a fogkő és az azon megjelenő elszíneződések okozzák a gondot. Ugyanakkor mindez nem csupán esztétikai problémát jelent, hanem fogaid egészségét is veszélyezteti. Tanácsainkkal azonban könnyen megelőzheted a fogkő kialakulását.

Ismerd meg az ellenséget!

A fogkő elsődleges okozója a plakk. Ez a fehéres réteg elpusztult és élő baktériumokból áll, és gyorsan megköt a fogadon. Mivel a mikroorganizmusok 48 órán belül keménnyé válhatnak a fog felszínén, a nem elég rendszeres fogmosás nagyban elősegíti a fogkő kialakulását.

A fogkő jelenléte ínybetegségekhez vezet. A probléma gyakoribb, mint hinnéd: a felnőttek 95%-át érinti - egytizedüknél kimondottan súlyos formában. Korai stádiumban még egyszerűen orvosolható a dolog, ha azonban elhanyagolod a problémát, a fogkő következtében baktériumtelepek alakulnak ki az íny alatt, az íny elválik a fogtól, és visszahúzódik.

A legjobb fogkőellenes házi trükkök

Áldozz rá napi négy percet!

Ha nem is minden étkezés után, de naponta minimum kétszer moss fogat, így biztos nem keményedik meg a plakk. Próbálj meg minden alkalommal két percet szánni a fogmosásra, hiszen ennyi kell ahhoz, hogy elérd a tökéletes tisztaságot.

Ne feledd a körkörös mozdulatokat és az őrlőfogak felszínét, mert sokszor az elhanyagolt hátsó területről indul a probléma. A kis fejű, kerek sörtés fogkefe a legjobb, mert könnyen eléred vele a hátsó zugokat, és az ínyedet sem sérted fel a túl erős, egyenes végű szálakkal.

Elmaradhatatlan fogselyem

Legalaposabban csak úgy tisztíthatod meg a fogad, ha fogselymet használsz. A kis résekbe még a legjobb fogkefe sem tud behatolni, és így a baktériumok szabadon megtelepedhetnek. A két fog közé óvatosan nyomd be a fogselymet, hogy ne sértsd meg az ínyed, és egyszer az egyik fogad felé hajlítva húzd ki, majd a másik fog felé. Így nem csupán a rés közé beült, hanem az oldalsó fogfelszínre tapadt anyagokat is eltávolíthatod.

Öblögess gyakran!

A szájvíz nagy hasznodra lehet a fogkő elleni harcban. Nemcsak a plakk lerakódását csökkenti, de a fogínygyulladástól is megvéd. Házilag is készíthetsz szájvizet. Vegyíts fele-fele arányban 3%-os hidrogén-peroxidot és vizet, ízesítsd pár csepp borsmentaolajjal, és már kész is a saját keveréked.
Amikor étteremben vagy a munkahelyeden eszel, akkor sem kell lemondanod az öblögetésről. Ilyenkor elég, ha csak sima csapvizet használsz - már így is jelentősen csökkentheted az ételmaradékok lerakódását a szádban.

Segít egy falat sajt és a rágó

Létezik egy különösen ízletes trükk a fogkő ellen, és ez a sajtevés. Öt gramm érlelt sajt elfogyasztása étkezés előtt megszünteti a plakk savtermelő képességét. Szerencsés vagy, ha szereted a különleges sajtokat, mert minél szagosabbak, annál hatásosabbak ezek a tejtermékek. Így nem kell gondolkodnod, hogy mit válassz előételnek, ha a fogaid egészségét tartod szem előtt. Természetesen a helyes fogápolást ez a módszer sem váltja ki.

A cukormentes rágó nemcsak a kellemetlen lehelet ellen gyógyír, segít tisztán tartani a fogaidat, így a plakk ellen is véd. A rágás hatására nyál termelődik a szádban, ami nagyobb mennyiségben semlegesíti a savakat, és a fogak között maradt ételt is kimozdíthatja. Bármilyen ízesítést választhatsz, csak az a fontos, hogy 20 percig rágd a rágót, ennyi idő alatt biztos a hatás.

Szódabikarbónával a fogkő ellen

Komoly fogkőképződésnél csak orvos segíthet, mert akkor már az íny alatt is kialakul a probléma. Abban az esetben, ha csak kismértékű a baj, otthon is eltávolíthatod a lerakódást. Hetente egyszer moss fogat egy teáskanálnyi szódabikarbónával kevert fogporral, és így megszabadulhatsz a fogkőtől.

Cikkünk a Reader's Digest Házi gyógymódok - Szakorvosi tanácsadó című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

szaj mosoly
  • megelőzés
  • fogápolás

Nagy szájvízkörkép árakkal

fogselyem
  • megelőzés
  • fogápolás

A 8 legjobb fogkőellenes tipp

Ezt is szeretjük