6 bizonyítottan rákellenes táplálék

Pár kisebb étrendbeli változtatással nagyon sokat tehetsz azért, hogy elkerüld a daganatos betegségek kialakulását.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rákot sokszor olyan okok idézik elő, amelyeket egy kis odafigyeléssel te magad is képes lennél befolyásolni. Ilyen például a dohányzás vagy a túlsúly. De emellett érdemes jobban ügyelned a változatos és egészséges táplálkozásra is.

Rákmegelőző táplálkozás

Rostok

A sok rost fogyasztása bizonyos fokig helyettesítheti a zsírbevitelt, valamint elősegíti rákos megbetegedések kivédését. Kitűnő rostforrások a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, valamint a hüvelyes növények – például a bab.

Sütés-főzés szójával

A szója olyan anyagokat tartalmaz, melyekről sok kutató úgy véli, hogy csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. Iktass be étrendedbe szójatejet, miszót – szójababkrémet – vagy zöld szójababot. A palacsintát, illetve a különböző süteményeket készítheted szójaliszttel is, a vörös húsokat pedig megpróbálhatod pótolni tofuval.

Zöldség és gyümölcs naponta ötször

Naponta legalább öt alkalommal fogyassz zöldséget, illetve gyümölcsöt, ugyanis védelmet biztosítanak a rákkal szemben.

Különösen sok ilyen jótékony hatású vegyületet tartalmaznak a keresztesvirágúak – a káposzta és rokonai: brokkoli, kelbimbó, karfiol –, valamint a paradicsom. A hagymafélék is védenek a rák ellen, a szakemberek különösen hatékonynak tartják a fokhagymát.

Fehér húsok

Okosan teszed, ha lemondasz a vörös húsokról, és előnyben részesíted a fehéreket, valamint a halakat. Már heti egy adag csirke- vagy pulykahús is csökkentheti a vastagbél-, a végbél-, valamint a nyelőcső- és a gyomorrák kockázatát. A szárnyashúsokban és a tenger gyümölcseiben található szelén védelmet biztosít a daganatos betegségek ellen.

Olíva- és repceolaj, zsírok helyett

Étrendedet igyekezz úgy alakítani, hogy a zsírok ne haladják meg a teljes energiabevitel 20%-át. Kerüld a telített zsírsavakat és a transzzsírsavakat. Ezekből sok van a margarinban és a ropogtatnivalókban, valamint minden olyan termékben, melynek címkéjén szerepel a részben hidrogénezett kifejezés.

Velük szemben az olíva- és a repceolaj olyan egészségvédő anyagokat – fitokemikáliákat – tartalmaz, melyek a rákos sejtek ellen dolgoznak.
Különösen egészségesek az extra szűz olajok, melyeket hevítés és mindenféle kémiai eljárás nélkül, pusztán mechanikai módon állítanak elő. Így sok olyan hasznos vegyület megmarad, ami a finomítás közben kárba veszne.

Jótékony zöld tea

A zöld tea igen erős antioxidánst – EGCG-t – tartalmaz, amelyről a kutatók úgy vélik, komoly védelmet nyújt a rákos megbetegedések ellen. Tudományos kísérletek szerint fogyasztásával csökkenthető a vastagbél-, az emlő-, a gyomor- és a bőrrák kockázata.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezeket kerüld el!

Veszélyes adalékanyagok

Egyre több jel utal arra, hogy bizonyos élelmiszer-adalékok rákot okozhatnak – így például a nitrit is. Sok található belőle a füstölt húsokban, a kolbászokban, valamint a szalámifélékben. Épp ezért a legjobb, ha szokásoddá válik, hogy megnézed az élelmiszerek címkéjén feltüntetett összetevőket.

A grillpartik kockázata

A faszénen sütött ételek karcinogén hatásúak lehetnek, ezért válassz inkább más sütési módot, vagy használj apró trükköket. Jó ötlet például, ha grillezés előtt bepácolod a húst – így könnyebben és gyorsabban megsütheted, minek következtében csökken a rákkeltő hatás.

Cikkünk a Törődjön többet egészségével! című könyv
alapján készült.

Mindig is csodáltad azokat, akik fiatalabbnak tűnnek a koruknál? Mi lehet a titkuk? Hogyan tudják megőrizni szellemi frissességüket, és hogyan tudnak idős koruk ellenére is jó formában maradni?
Sok hasznos egészségügyi tanácsot és naprakész információt olvashatsz a könyvben a fontos orvosi szűrővizsgálatokról, az étrend-kiegészítőkről, a rendszeres testmozgásról vagy az emlékezőképesség fejlesztéséről.
Megmutatja, hogyan veheted kézbe életed irányítását, és élvezheted a hosszú és egészséges élet minden pillanatát.

Kiadja a Reader’s Digest.
Ára 6990 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg »

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük