Folyás, ciszták, herpesz
6 veszélyes nemi betegség tünetei és kezelése
Égő, viszkető érzés? De lehet, hogy tünetmentes vagy, miközben testedet súlyos kór támadta meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nemi betegségek többségének igen harsány tünetei vannak, melyeket nehéz nem észrevenni. Ezek mellett azonban létezik néhány komolyabb kór is, melyek jelei súlyosságuk ellenére igen enyhék.

Chlamydia

A kórt egy chlamydia trachomatis nevű baktérium okozza. Sokáig lappangó betegséget idéz elő, nőknél általában nincsenek tünetei – ritkább esetben alhasi fájdalommal jár, esetleg cisztákat okoz. Előfordulhat, hogy évekig tartó fertőzés során a baktérium a petevezeték elzáródását okozza, minek következtében a vezeték beszűkül, és méhen kívüli terhességet vagy meddőséget okoz.

Ezért tanácsos az éves nőgyógyászati vizsgálaton külön kérned a Chlamydia-tesztet. Kezelése többnyire szájon át szedhető antibiotikummal történik.

Genitális szemölcs – Condyloma acuminata

A betegséget HPV – Human Papilloma Vírus – okozza. Kezdetben apró, kemény csomók jelennek meg a nemi szerveken és a végbél tájékán, melyek viszonylag rövid időn belül növekedésnek indulnak, és karfiolszerű alakot öltenek. Kezelése történhet különféle savas készítményekkel, esetleg lézerrel égethető le. Nem szabad elhanyagolni, mert komolyabb nőgyógyászati betegségeket, akár méhnyakrákot is okozhat.

Genitális herpesz

Küllemét és viselkedését tekintve hasonlít az ajakherpeszre. Tehát ez a vírus által okozott betegség nem gyógyítható, de tünetei egy acyylovir nevű gyógyszerrel kezelhetőek.

Az ajakherpeszhez hasonlóan a genitális herpesz sem fertőz a lappangási időszakban. Tünete lehet a viszketés, égő fájdalom, apró vörös hólyagok, melyek kifakadnak. Általában az első jelentkezés alkalmával a legkellemetlenebb, ilyenkor a betegség lázzal és nyirokmirigy-duzzanattal is jár.

Gonorrhoea

Az egyik legrégebben ismert fertőző betegség – ismertebb nevén kankó vagy tripper –, melyről már a Bibliában is tettek említést. Egy gonococcus nevű baktérium okozza, tünete lehet szokatlan hüvelyi vérzés, megváltozott hüvelyváladék, szex közbeni fájdalom. A kezeletlen gonorrhoea méhen kívüli terhességet és meddőséget okozhat. A kórokozó kimutatása tenyésztéssel történik a húgycsőből, vagy a méhnyakból vett kenetből. A betegség kezelése szájon át szedhető antibiotikummal történik.

HIV

Ez a vírus okozza az AIDS betegséget. A kezeletlen HIV-fertőzés olyannyira legyengíti a beteg immunrendszerét, hogy az végül a legapróbb fertőzésekkel is képtelen lesz megbirkózni. Sajnos a vírusfertőzés bekövetkezése utáni időszakban nem jelentkezik semmilyen tünet, így az esetek többségében a diagnózisra már csak a betegség előrehaladott állapotában kerülhet sor. Ilyenkor a duzzadt nyirokcsomók, állandó fáradság, fejfájás, láz utalhatnak a fertőzésre.

A vírus sajnos még nem gyógyítható, de amennyiben idejében fény derül rá, adhatók a betegnek olyan gyógyszer-kombinációk, melyek a szervezetnek segítenek felvenni a harcot a vírussal. Ezzel a betegséggel szemben tulajdonképpen az egyetlen lehetőség a biztonságos szex.

Szifilisz – vérbaj

A vérbaj kórokozója egy spirális alakú baktérium, a Treponema pallidum. A betegség nem új keletű, elterjedése a második világháború során érte el a csúcsot, majd a hatvanas évekig csökkent, de ezt követően újra növekedésnek indult. Korai tünete – szimpla kiütés a nemi szerv környékén – a fertőzést követő harmadik-negyedik héten jelentkezik. Idővel ez felszívódik, majd a betegség második és harmadik fázisában a betegség az egész testre kiterjed – ilyenkor már szívelégtelenséget és idegrendszeri problémákat is okozhat.
Épp ezért fontos, hogy a fertőzést a kezdeti periódusban diagnosztizálják, mert ilyenkor még viszonylag könnyen gyógyítható penicillinnel.

Ezt is szeretjük