6 halálos tévhit a kullancsokról
Ne hagyd, hogy a hiányos információk félrevezessenek! Légy minél felkészültebb az apró vérszívókkal szemben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Komoly bajod is származhat abból, ha csak az ismerőseidtől hallott tanácsokra támaszkodsz, amennyiben kullancsokról van szó. A tévhitek ismeretében könnyelművé válhatsz a kis vérszívóval kapcsolatban, és ennek akár halálos következményei is lehetnek. Légy tisztában a veszélyekkel, és cselekedj időben!

Az oltás megvéd a kullancsoktól

Sokakban él a tévhit, hogy az oltás, amit a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás ellen adnak, megvéd magától a kis állattól is. Sajnos az injekciónak nincs olyan mellékhatása, ami elriasztaná a kullancsokat. Sőt, a betegség ellen kialakuló védelemhez is több idő kell, azonnal nem hat.
A kellemetlen kis vérszívó attól függetlenül, hogy beoltottad magad, lakmározik belőled, és nem pusztul el a véredtől sem.

Abban az esetben viszont, ha a nyálával a szervezetedbe jut az agyhártyagyulladást okozó vírus, le tudod küzdeni a veszélyes kórt.

Magától kiesik a kullancs, ha olajjal vagy krémmel bekened

Semmilyen anyaggal ne kend be a beléd csimpaszkodott kullancsot, mert így nagyban növeled a fertőzés kockázatát. Az olajtól vagy krémtől csak megfullad, eközben öklendezik, így olyan baktériumok és vírusok is a véredbe kerülnek, melyek, ha a megfelelő technikával távolítottad volna el a kullancsot, nem jelentenének veszélyt.

Az a legjobb, ha csipesszel vagy kullancskanállal megfogod az állatot, és egy gyors, tekerő mozdulattal kiszeded a bőrödből. Jegyezd fel a csípés időpontját, és az elővigyázatosság kedvéért minden héten nézd át a tested árulkodó jelek után kutatva.

Menj biztosra!
Ha tudni akarod, hogyan kell egészen szakszerűen eltávolítani a kullancsot, kattints korábbi cikkünkre!

Csak akkor van baj, ha hosszan szívja a véred

A kullancsok közül nem csak azok okozhatnak fertőzést, melyek hosszan szívják a véredet. Ezek ugyanis a nőstények, akiknek a peterakáshoz nagy mennyiségű fehérjére van szükségük.
A hímek olykor csak megcsípnek, esetleg egy vagy két órán keresztül maradnak - hogy egy kis tartalékra szert tegyenek -, majd észrevétlenül távoznak. Velük szemben a nőstényeknek akár négy órán keresztül is eltart, hogy a vérig eljussanak, kezdetben csak a nyiroknedvet szívják.

Az oltás minden betegség ellen védettséget nyújt

A kullancs elleni védőoltás kizárólag a vírus okozta agyhártyagyulladástól véd meg. Emellett azonban hazánkban évente átlagosan tízezren fertőződnek meg - a szintén kullancs által terjesztett - Lyme-kórral.

A két legismertebb kór mellett pedig sok más betegséget is elkaphatsz a kis vérszívótól. A tularemiát, a Q-lázat, az ehrlichiosist, a babesiosist, a TIBOLA-t Európa-szerte terjeszthetik a kullancsok. Világviszonylatban pedig csaknem 200-féle betegség hozható összefüggésbe az apró állatokkal.

Csak a túrázókat fenyegeti veszély

Lehet, hogy úgy gondolod, téged nem csíphet meg kullancs, mert nem vagy egy természetjáró típus, és messziről elkerülöd az erdőket. Sajnos így sem védheted ki 100%-osan a kis vérszívókkal való találkozást. Az apró állatok ugyanis bárhol szívesen élnek, ahol egy kis árnyékos zöld területet találnak. Találkozhatsz velük játszótereken, városi parkokban, ház körüli kis kertben is. A kullancsok egyedül a napot nem szeretik, a nedves aljnövényzetben nagyszerűen eléldegélnek.

Nyáron kell tartani a kullancsoktól

A kullancsveszélyről elsősorban nyáron esik szó, pedig szinte egész évben tartanod kell tőlük. Valójában csak igazán hidegben, fagypont alatti hőmérsékleten pusztulnak el.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Két hullám van, amikor szaporodás után nagyobb a létszámuk, tavasszal és ősszel, pont a kellemes kirándulóidőben lepik el a zöld területeket. Épp ezért nem csupán nyáron, hanem tavasszal és ősszel is fontos, hogy minden alkalommal, amikor növények között voltál, az esti fürdés előtt átnézd a tested és a levetett ruháid.

Ezt is szeretjük